Άκαρπη η συνάντηση μεταλλωρύχων με την ηγεσία του υπουργείου – Ξεκίνησε η πορεία για το Σύνταγμα, όπου θα μείνουν μέχρι το βράδυ

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ . Αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων ανέβηκε στο υπουργείο για να συναντηθεί με στελέχη του και παρέδωσε ψήφισμα, αλλά δεν έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Περίπου 6.000 διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει την κάθοδο προς την Πλατεία Συντάγματος

και τη Βουλή.

Οι μεταλλωρύχοι ζήτησαν «έναν έντιμο συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη, ο οποίος περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

Μετά τις γενικολογίες που έλαβαν ως απάντηση, οι πάνω από 6000 μεταλλωρύχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Αυτή την ώρα, οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής, μαζί με τις οικογένειες τους κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου θα παραμείνουν μέχρι το βράδυ. «Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές και προειδοποιούν ότι θα κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα «αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις από τον ίδιο τον Τσίπρα».

Κατά τη διάρκεια της πορείας θα παραδοθούν ψηφίσματα στην Πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα επένδυση που δεν υφίσταται τους νόμιμους ελέγχους και να βρίσκεται σε καθεστώς εμφυλίου όλη η περιοχή, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσιρώνης προσθέτει ότι το υπουργείο δεν δέχεται εκβιασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

«Από την πρώτη στιγμή εξαγγείλαμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα μία επένδυση, η οποία, αφενός δεν θα υφίσταται τους νόμιμους ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, και αφετέρου να βρίσκεται σε ένα καθεστώς εμφυλίου πολέμου όλη η περιοχή. Δεν είμαστε μία χώρα τριτοκοσμική, στην οποία υπάρχουν επενδύσεις που τις προστατεύουν τμήματα από άλλες χώρες, αστυνομία στρατού από άλλες χώρες. Εδώ είναι μία δημοκρατική κοινωνία. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι ειρηνικά δεμένες με το περιβάλλον και με τους ανθρώπους. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να ασκούμε έλεγχο» δήλωσε ο κ. Τσιρώνης.

«Πριν καταλήξουν λοιπόν οι επιθεωρητές να μας αναγγείλουν με επιστημονικό τρόπο εάν οι απαντήσεις της εταιρείας είναι επαρκείς ή μη επαρκείς, εμείς οφείλουμε να αναμένουμε. Σε αυτή την αναμονή δεν δεχόμαστε εκβιασμούς σαν αυτούς που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Οι εργαζόμενοι, δικαίως, έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διαμαρτύρονται για ελέγχους. Όσον αφορά τα πολεοδομικά, που έγινε η ανάκληση το χειμώνα, τους τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Καταρχάς, δεν μιλάμε για εξορρυκτική διαδικασία, άρα οι μεταλλεργάτες δεν έχουν σχέση με αυτό το αντιμείμενο. Μιλάμε για πολεοδομικές παραβάσεις, τις οποίες, προφανώς, η εταιρεία όφειλε -από την ώρα που κάναμε τις ανακλήσεις- να φροντίσει να μας ενημερώσει πώς θα τις θεραπεύσει. Όπως οφείλει να κάνει κάθε εταιρεία, όταν κάνει μία πολεδομική παράβαση» τόνισε ο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

The post Άκαρπη η συνάντηση μεταλλωρύχων με την ηγεσία του υπουργείου – Ξεκίνησε η πορεία για το Σύνταγμα, όπου θα μείνουν μέχρι το βράδυ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα