Η «κατάρα του κάμπου» – Τα παιδιά της Λάρισας που «έσβησαν» νωρίς

19:17 5/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Στο άκουσμα της είδησης πως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Θωμάς Κυπαρίσσης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατά τη διάρκεια αγώνα 5χ5, ξύπνησαν μνήμες πόνου. Οι «βυσσινί» έχουν θρηνήσει 12 αθλητές που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της και έξι φιλάθλους της, στα 49 χρόνια της ιστορίας της . Σαν μια κατάρα, να δεσπόζει πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο…

«Και αν κάποιοι φύγαν από τη ζωή σου, σε βλέπουν απ’ το club

του παραδείσου, ΑΕΛ θυμήσου, πάντα μαζί σου, βασίλισσα σε θέλουν κι οι νεκροί σου…». Είναι ένα από πολύ-τραγουδημένα συνθήματα των οπαδών της ομάδας της Λάρισας. Και όχι άδικα.

Η «Βασίλισσα του Θεσσαλικού κάμπου» είναι η πλέον «χτυπημένη» από τη μοίρα ομάδα. Από τους νεαρούς Κουκουλίτσιο και Μουσιάρη, τον θρυλικό Γιώργο Μητσιμπόνα, αλλά και τους σύγχρονους Αντόνιο Ντε Νίγκρις και Παναγιώτη Μπαχράμη, η πόλη της Λάρισας έχει δει πολλά από τα «παιδιά» της να φεύγουν από τη ζωή σε μικρή ηλικία.

Δεκαετία ‘60

Η αρχή έγινε στις 7 Ιουλίου του 1964. Ο Γιάννης Βαλανιάδης, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στον Ηρακλή Χάλκης και είχε συμφωνήσει να γίνει μέλος της ΑΕΛ, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από δυστύχημα.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο ταλαντούχος Θόδωρος Πασσιάς έχασε τη ζωή του, στις 5 Απριλίου του 1965. Ο ίδιος, αγωνιζόταν στον Άρη Λάρισας, αλλά είχε επιλεχθεί να στελεχώσει την -τότε- πρωτοεμφανιζόμενη ΑΕΛ, παρά τα 17 του χρόνια, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που εμφανίστηκαν ποτέ για τη θέση του τερματοφύλακα. Όμως, η μοίρα του έπαιξε σκληρό παιχνίδι: Κατά τη διάρκεια προπόνησής του με τη νέα του ομάδα, στις 25 Φεβρουαρίου του 1965, τραυματίστηκε. Παρά το γεγονός πως είχε υποστεί αιμορραγία στα νεφρά, μετά από λάθος εκτίμηση, στάλθηκε σε ορθοπεδική κλινική. Ο χρόνος ήταν πολύτιμος και όταν τελικά μεταφέρθηκε στο κατάλληλο νοσοκομείο, ήταν πλέον πολύ αργά. Ο νεαρός, μέρα με την ημέρα, αργόσβηνε, με το οριστικό τέλος της ζωής του να έρχεται στις 5 Απριλίου του 1965, στα 18 του χρόνια.

Δεκαετία ‘70

Η «κατάρα» είχε ξεχαστεί για περίπου εννέα χρόνια. Στις 20 Ιουλίου του 1974, όμως, η ομάδα της Λάρισας, δέχθηκε ένα ακόμη «χτύπημα», με την πόλη να βυθίζεται στο πένθος. Ο Αργεντινός, Γκιγέρμο Ντάους, έχασε τη ζωή του από πνιγμό. Ο 26χρονος έκανε μπάνιο στην παραλία του Αγιόκαμπου μαζί με τον 15χρονο Νίκο Παπαγιάννη (μέλος της εφηβικής ομάδας). Οι δύο ποδοσφαιριστές, βρέθηκαν σε βάρκα, η οποία μοιραία ανατράπηκε με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός.

Τίποτα δεν είχε τελειώσει. 6 Σεπτεμβρίου 1979. Ο χρόνος έμοιαζε να σταμάτησε στη Λάρισα. Τα επόμενα θύματα ήταν δύο από τα πλέον αγαπημένα παιδιά της πόλης. Οι δύο Δημήτρηδες. Οι δύο νεαροί παίχτες της ΑΕΛ, ο 19χρονος Κουκουλίτσιος και ο 20χρονος Μουσιάρης, έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο 111ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στην περιοχή της Θήβας.

Ήταν μεσημέρι, και οι δύο παίκτες, παρέα και με τον συμπαίκτη τους Γιάννη Βαλαώρα –που αργότερα έγινε «σημαία» της ομάδας- πήγαιναν με το αμάξι του στην προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων, καθώς ακολουθούσε φιλικός αγώνας κόντρα στη Σοβιετική Ένωση, στην Οδησσό. Οι νεαροί, ήταν κουρασμένοι. Ο Μουσιάρης που ήταν ο οδηγός, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, λόγω ταχύτητας και του ολισθηρού οδοστρώματος, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε βρέξει στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστούν πλαγιομετωπικά με το επερχόμενο ΚΤΕΛ Αθηνών-Λαμίας. Στο άκουσμα της είδησης, ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα βυθίστηκε στο πένθος. Δύο νέα παιδιά, μέλη της ΑΕΛ αλλά και με καταγωγή από την πόλη, είχαν φύγει για πάντα από τη ζωή.

Δεκαετία ‘80

Η «κατάρα» ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά δεν είναι κάποιος παίκτης το θύμα, αλλά νεαρός οπαδός. Στις 9 Νοεμβρίου του 1980, ο 19χρονος Θανάσης Μαντζώνης βρίσκει οδυνηρό θάνατο κατά την αναχώρηση της εκδρομής των Ιερολοχιτών για την Αθήνα, καθώς την ώρα που επέβαινε στο κινούμενο λεωφορείο, το εκτεθειμένο κεφάλι του συνθλίφτηκε σε κολώνα της ΔΕΗ.

Έξι χρόνια αργότερα, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, οπαδός της ομάδας της ΑΕΛ, γίνεται το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα. Ήταν 26 Οκτώβρη του 1986. ΑΕΛ και ΠΑΟΚ δίνουν τη «μάχη» τους για το πρωτάθλημα στο Αλκαζάρ. Το κλίμα είναι τεταμένο πριν το πρώτο σφύριγμα της αναμέτρησης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί την επερχόμενη τραγωδία. Μια φωτοβολίδα, εκτοξεύεται από την πλευρά των φιλοξενούμενων. Χτυπά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα, εξοστρακίζεται και ακολουθώντας μια πορεία τραγική καρφώνεται στην καρωτίδα του 29χρονου δασκάλου, με αποτέλεσμα να χάσει την τελευταία του πνοή.

Το τελευταίο «χτύπημα» για τη δεκαετία του ’80, ήρθε με τον θάνατο τεσσάρων οπαδών. Ο Νίκος Κολιόπουλος, ο Δημήτρης Μπέλλος, ο Φώτης Χατζηβασιλείου και ο Νικός Βεντόκης επιστρέφοντας από τον αγώνα Εθνικού-ΑΕΛ, βρίσκουν τραγικό θάνατο στο ύψος του Αλμυρού, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούεται με φορτηγό, την 1η Φεβρουαρίου του 1987.

Δεκαετία ‘90

Η καρδιακή προσβολή που υπέστη ο Μάκης Λύγουρας, από τη Φαλάνη, είναι η αιτία που έχασε τη ζωή του, στα 34 του χρόνια. Αγωνίστηκε με τα «βυσσινί» από το 1974 έως το 1976, ενώ στη συνέχεια δεν ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

Επίσης, ο Σταύρος Κάσσας, έζησε το δικό του δράμα στην πορεία της ζωής του. Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέλη της ομάδας της Λάρισας, στη οποία και αγωνίστηκε για περίπου τρία χρόνια. Το καλοκαίρι του 1967 αντιμετώπισε πρόβλημα στο ένα του πόδι. Παρά το γεγονός πως οι πρώτες εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία, μια μόλυνση έκανε την εμφάνισή της, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Λίγο αργότερα, υποχρεώθηκε να το ακρωτηριάσει. Τη δεκαετία του ’70, έβγαζε τα προς το ζειν πουλώντας λαχείο, ενώ ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο νεαρός αθλητής, είχε χαθεί για πάντα με τις περαιτέρω περιπλοκές στην υγεία του να τον βασανίζουν. Άφησε την τελευταία του πνοή στα 56 του χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1996, και συγκεκριμένα στις 6 του μήνα, ο 25χρονος Ανδρέας Ζέρμας (συντοπίτης με τον Μουσιάρη) χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τροχαίο στην Εθνική οδό Ελασσόνας – Τυρνάβου, κατά την επιστροφή του από παιχνίδι, καθώς αγωνιζόταν για τον Δαμασιακό. Ήταν μέλος της ΑΕΛ για τρία χρόνια.

Στη λίστα με τα θύματα από τα τροχαία ήρθε να προστεθεί ο Λευτέρης Μήλος. Ο Βορειοηπειρώτης πρώην μέσος της ΑΕΛ (ήταν μέλος της μέχρι το 1996) σκοτώνεται λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας, στις 8 Μαρτίου του 1997. Μάλιστα, οι φήμες τον ήθελαν να επιστρέφει στην ομάδα που τον αγάπησε το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς τότε αγωνιζόταν για λογαριασμό του Ηρακλή.

Σχεδόν μετά από ένα χρόνο, ένα πρόσωπο «ολόκληρη ιστορία» για τον σύλλογο χάνει τη ζωή του. Ο Γιώργος Μητσιμπόνας, ήταν εκείνος που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία, όχι μόνο του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν εκείνος, που με εκπληκτικό εναέριο βολέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του αντίπαλου Ηρακλή, στο 87ο λεπτό της κρίσιμης αναμέτρησης, κάνοντας την ΑΕΛ την πρώτη περιφερειακή ομάδα (ακόμη και σήμερα) που κατακτά το πρωτάθλημα. Δεν ήταν απλά ένας παίκτης. Ήταν ο φυσικός ηγέτης. Ήταν εκείνος που καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του και τους ξεσήκωνε με τις φωνές του. Ήταν ο άνθρωπος που αγαπήθηκε από όλους τους οπαδούς του συλλόγου.

Το τέλος ήταν άδικο για εκείνον. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1997 ο ποδοσφαιριστής χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, στον Τύρναβο. Στη διπλανή θέση, βρίσκεται ο δημοσιογράφος Νίκος Μίχος, ο οποίος σώζεται.

Δεκαετία ‘00

Πέρασαν σχεδόν 12 χρόνια. Δώδεκα χρόνια από τον χαμό του Γιώργου Μητσιμπόνα, μέχρι η «κατάρα» να θυμίσει και πάλι την «ύπαρξή» της. Σε ηλικία 31 ετών, και ενώ κοιμόταν στο σπίτι του, παρέα με τη σύζυγό του, ο Αντόνιο Ντε Νίγκρις χάνει τη ζωή του, στις 16 Νοεμβρίου 2009. Αρχικά, είχε νιώσει δυσφορία, με τη σύντροφό του να καλεί αμέσως ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο κοντινότερο νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο, τελικά, δεν συνέβη ποτέ, καθώς ο ποδοσφαιριστής άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο όχημα κατά τη μεταφορά του. Όπως έδειξαν τελικά οι εξετάσεις, ο θάνατός του προήλθε από βλάβη στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Ο Παναγιώτης Μπαχράμης, από την Καλαμάτα, είναι το τελευταίο θύμα που θρήνησε ο κόσμος της θεσσαλικής πόλης. Ο 34χρονος, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διακοπών του, στις 13 Αυγούστου 2010, όταν παρασύρθηκε από ταχύπλοο σκάφος, ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα. Μάλιστα, είχε χρηστεί Κυπελλούχος Ελλάδος με τη Λάρισα το 2007, ενώ την επόμενη σεζόν συμμετείχε με τους «βυσσινί» και στο Κύπελλο UEFA.

Ευχόμαστε ο πρώην ποδοσφαιριστής της Λάρισας να βγει νικητής μέσα από την πλέον κρίσιμη και σημαντική «μάχη» της ζωής του και να επιστρέψει υγιής.

Δείτε το βίντεο με τους αδικοχαμένους αθλητές και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής:

Keywords
παιδια, αελ, club, ηρακλης, νέα, λαρισα, κτελ, αθηνα, δεη, ΠΑΟΚ, δραμα, καλοκαιρι, καλαματα, uefa, εθνικο λαχειο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, βιντεο, αελ, γηπεδα, εθνικη, ηγετης, θανατος, κοντρα, μηλος, οξυ, πρωτοσελιδα, υγεια, υψος, φημες, ψαρεμα, ωρα, uefa, ανθρωπος, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διχτυα, δωδεκα, εγινε, εκτιμηση, εμφραγμα, εμφάνιση, εξετασεις, εξι, ερχεται, ετων, ζωη, ζωης, υγιης, ηλικια, θυμησου, θωμας, κυπελλο, κλιμα, χτυπα, λαθος, λαχειο, λεωφορειο, λογο, μαζι σου, μοιρα, μπανιο, νεφρα, νικο, ομαδα, παντα, οδηγος, ονομα, οχημα, ποδοσφαιρο, πενθος, πνοη, σεζον, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σοβιετικη ενωση, σπιτι, συνθηματα, τρια, τροχαια, φορα, χατζηβασιλειου, χρονος, ωρες, αγωνας, club, δημητρης, ελληνικα, εννεα, ενωση, ειδησης, νεκροι, νοσοκομειο, παιχνιδι, θανασης, θηβας
Τυχαία Θέματα