Άγιος Νικόλαος: Ο Ελληνορθόδοξος ναός που καταστράφηκε στις 11/9 και ξαναχτίζεται

09:18 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Ήταν από τις στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Να πηγαίνει ο Έλληνας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη και να βλέπει δίπλα από τους επιβλητικούς Δίδυμους Πύργους, έναν Ελληνορθόδοξο ναό!

Επρόκειτο για τον ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος καταστράφηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ναός είχε χτιστεί από Έλληνες μετανάστες, ναυτικούς, περί τα 1832!

Ο ναός βρισκόταν στην οδό Λίμπερτυ (Ελευθερίας) απέναντι από το Νότιο Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το κτήριο

ωστόσο του 1832 δεν ήταν ναός. Ναός έγινε το 1916 όταν και οι εν λόγω Έλληνες ναυτικοί συνέστησαν το ποίμνιο του Προστάτη των Ναυτικών, Αγίου Νικολάου. Οι πρώτες λειτουργίες ξεκίνησαν το 1922 μετά από πολλούς κόπους των ναυτικών οι οποίοι μάζεψαν συνολικά το πολύ μεγάλο για την εποχή ποσό των 25.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν το κτήριο.

Το μήκος του ναού ήταν 17,07 μέτρα και το πλάτος του 6,71 μέτρα. Το ύψος ξεπερνούσε τα 10,67 μέτρα. Παρά το μικρό του μέγεθος εν συγκρίσει με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ο ναός δέσποζε επιβλητικά στον χώρο, ενώ είχε και κειμήλια σημαντικής αξίας. Μερικά από αυτά ήταν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα. Μετά την τρομοκρατική επίθεση ωστόσο τα λείψανα χάθηκαν για πάντα.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η προσπάθεια της ελληνικής κοινότητας και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου ήταν τιτάνια προκειμένου να οικοδομηθεί ξανά ο ναός. Η μελέτη των μηχανικών μετά από ανάθεση της Λιμενικής Αρχής αλλά και της Αρχιεπισκοπής, διήρκεσε συνολικά τέσσερις μήνες και βασικός στόχος ήταν να μην επηρεάζεται το σημείο ανοικοδόμησης του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Μάλιστα ο ναός θα βασιστεί στο αρχικό του σχέδιο.

Τον ήδη υπό ανοικοδόμηση ναό θα επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και του περάσματός του από την Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα