Αυτός είναι ο χάρτης αλλαγών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας – Ποια τα κριτήρια για τη «σωτηρία» τους

Αρκετές οι αλλαγές και σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) στην ετήσια έκθεσή της για τις σχολές και τα πανεπιστήμια της χώρας. Συγχωνεύσεις τμημάτων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μετατροπή τεχνολογικών σχολών σε προγράμματα 2ετούς και 3ετούς φοίτησης και δημιουργία επαγγελματικών «σχολείων» Ανώτερης Εκπαίδευσης στη θέση τμημάτων ΤΕΙ είννια μερικές από τις προτάσεις του.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων

με σκοπό την αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις υπερβολές που υπάρχουν στη διασπορά των τμημάτων, το αντικείμενο των σχολών αυτών συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει κ.λπ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η πρόταση του ΑΔΙΠ επισημαίνει πως απαιτείται δραστική επαναξιολόγηση της διάρθρωσης των ΑΕΙ, η οποία θα οδηγήσεις σε συγχωνεύσεις και μετακινήσεις ακαδημαϊκών μονάδων μεταξύ τμημάτων ή και ιδρυμάτων. Μάλιστα, γίνονται προτάσεις για τον επανακαθορισμό – πάντα σε συνεννόηση με τα ίδια τα ΑΕΙ – την διάρκεια των σπουδών αλλά και τον τίτλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, έχουν παρατηρηθεί – κυρίως σε ΤΕΙ – σχολές που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε 2ετους ή 3ετους διάρκειας, δημιουργώντας μία ποικιλία «διαδρομών εκπαίδευσης» και αντίστοιχων τίτλων και επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε να βρίσκουν κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν μετά την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακόμη μία πρόταση αφορά τις γεωγραφικά αποκομμένα περιοχές που θα μπορούσαν – κάτω από τς κατάλληλες προϋποθέσεις – να μετατραπούν σε σε επαγγελματικά «σχολεία» Ανώτερης Εκπαίδευσης αλλά και την δημιουργία ενός «σύντομου κύκλου» στα ΑΕΙ.

Μερικές ακόμη προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η ΑΔΙΠ ζητά:

Καλύτερο συντονισμό και παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου των διαφόρων ακαδημαϊκών μονάδων.Ενίσχυση της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού μέσω της συμμετοχής σε συνέδρια, μετακινήσεις για ερευνητικούς σκοπούς, φιλοξενία ερευνητών από άλλα ιδρύματα κ.λπ.Θέσπιση της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων από τους φοιτητέςΕνδυνάμωση αμοιβαίων δεσμών συνεργασίας με επαγγελματικές ενώσεις και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Τέλος, σύμφωνα και πάλι με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, όσον αφορά τα ίδια τα ιδρύματα θα πρέπει να περιοριστούν οι «πληθωριστικές»τάσεις στον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων, ιδιαίτερα των κατ' επιλογήν, αλλά και να τηρείται η αλληλουχία των μαθημάτων, όπου αυτό απαιτείται.

Οι δέκα δείκτες με τους οποίους θα ελεγχθεί η ποιότητα και η βιωσιμότητα των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που προτείνει η ΑΔΙΠ, είναι:

Αναλογίες φοιτητών και διδασκόντωνΑποφοιτήσαντες ανά έτοςΒαθμολογική βάση εισαγωγής και ελκυστικότητας (%1η προτίμηση)Κόστος ανά φοιτητήΔιαθέσιμες εγκαταστάσειςΕρευνητική δραστηριότητα και διεθνής αναγνώρισηΑπορρόφηση αποφοίτων στον επαγγελματικών στίβοΜεταπτυχιακές σπουδές και απονεμόμενα διδακτορικάΑξιολόγηση από τους φοιτητές του ΤμήματοςΣυμβουλή στην ανάπτυξη της περιοχής και αποδοχή από την τοπική κοινωνία

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα