Αυτό είναι το σχέδιο Σαμαρά για WiFi σε όλη την Ελλάδα

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δωρεάν σημεία WiFi σε όλη την Ελλάδα, που έγινε μέσα από την εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, θα βασιστεί στην ανάταξη και επέκταση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δεκάδες δήμους, που είχαν εγκατασταθεί με δαπάνες του Γ' ΚΠΣ και στη συνέχεια κατέπεσαν.

Σύμφωνα με

δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) προτείνει την εγκατάσταση Wi-Fi hotspots σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει συνεχής ευρυζωνική υπηρεσία ατελώς.

Η κυβέρνηση στοχεύει μέσω του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού έργου «Σύζευξις ΙΙ» να παράσχει ασύρματο Internet στα σχολεία, ενώ και τα λεωφορεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο πρόγραμμα εγκατάστασης συστημάτων.

Ανάταξη σε 606 σημεία

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δόθηκε εντολή να αναταχθούν οι υπηρεσίες ασύρματου Internet που είχαν εγκατασταθεί πριν από αρκετά χρόνια μέσω των κονδυλίων της ΕΕ σε 606 σημεία καποδιστριακών δήμων, τα οποία παρέμεναν ανενεργά εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας προβλημάτων θεσμικού χαρακτήρα και της αδιαφορίας των δήμων για κανονική συνέχιση παροχής της υπηρεσίας.

Οι πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για σχέδιο χαμηλού κόστους, αφού οι υποδομές υπάρχουν και το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν είχαν πληρωθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι σε διαδικασία διαστασιολόγησης. Αυτό που θα γίνει είναι να αυξηθεί η ταχύτητα, αλλά και να ενταχθεί στο πρόγραμμα η συντήρηση του συστήματος.

Η περιγραφή του έργου που έχει καταπέσει ήταν «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» και είχε ως στόχο τη «δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό πολιτών... σε υπαίθριους χώρους με βασικό κριτήριο επιλογής την υψηλή επισκεψιμότητα και το τουριστικό ενδιαφέρον». Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 με τη δημιουργία 195 ασύρματων public hotspots, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του έργου, τα 10 πιο ενεργά σημεία είναι των δήμων Κερκυραίων, Πάτμου, Παλαιάς Φωκαίας, Παπάγου, Λαυρεωτικής, Μεταμορφώσεως, Γεωργιουπόλεως, του Χαροκόπειου, της Μακρινίτσας και του Δήμου Οσσης. Επίσης, από την εκκίνησή του ως σήμερα «πρωταθλητές» στην κατανάλωση δεδομένων ήταν τα ασύρματα σημεία της Παλαιάς Φωκαίας, των δήμων Μεγαρέων, Αλίμου, Μεταμορφώσεως, Πυθαγορείου, Κερκυραίων, Μενεμένης, Μυκονίων (Αεροδρόμιο), Δράμας και Παπάγου.

Wi-Fi σε νοσοκομεία και σχολεία

Τα νέα σημεία της επέκτασης που θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» θα περιλαμβάνουν νοσοκομεία, ΤΕΙ, πανεπιστήμια, καθώς και πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, σε λιγότερο από ένα χρόνο, όπως έχει τεθεί ο ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας από τους αρμόδιους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης της υπηρεσίας σε έξι νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και θα ακολουθήσουν κι άλλες, ενώ ο ΕΔΕΤ έχει προτείνει η δημιουργία σημείων ασύρματου Internet να συμπεριλάβει και όσα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είχαν μέχρι σήμερα.

σχολεία θα αποτελέσουν τα επόμενα σημεία με τις βασικές ελπίδες για το εγχείρημα να στηρίζονται στην ταχεία ολοκλήρωση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του «πακέτου» ολοκληρωμένων υπηρεσιών «Σύζευξις ΙΙ».

Ασύρματο Internet και στις συγκοινωνίες

Επίσης, έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα εγκατάστασης ασύρματου Διαδικτύου στα οδικά μέσα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει ως το τέλος του Νοεμβρίου πρόγραμμα παροχής Wi-Fi σε 15 τρόλεϊ επιλεγμένων γραμμών των Αθηνών, στο πλαίσιο διάφορων πιλοτικών προγραμμάτων που «τρέχει» το υπουργείο Υποδομών στις αστικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι να λειτουργήσει πιλοτικά, προκειμένου να αντληθούν συμπεράσματα, ούτως ώστε να εξεταστούν η χρησιμότητά του και η δυνατότητα επέκτασης στα λεωφορεία της ΟΣΥ.

Η επόμενη φάση του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου μετά το σταθμό Λαρίσης και επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της ΣΤΑΣΥ, στους σταθμούς «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Μοναστηράκι», «Άγιος Δημήτριος», «Άγιος Αντώνιος», «Αιγάλεω», «Μέγαρο Μουσικής» και «Νομισματοκοπείο».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα