Αυτό είναι το «μενού» στο γεύμα Σαμαρά-Μέρκελ – Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και της συνεχούς πίεσης εκ μέρους των δανειστών για να κλείσουν όχι μόνο τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ αλλά ακόμη και τα απροσδιόριστα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το 2015, ο Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει για το Βερολίνο για μία κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία πάντως στις τελευταίες της δηλώσεις από τη Σύνοδο

Κορυφής είχε παραπέμψει στις συζητήσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της τριμερούς.

Ο πρωθυπουργός, έπειτα από ένα διάστημα ενδοσκόπησης όπου η δημόσια ατζέντα εκινείτο μεταξύ Τόικας, φόρου ακινήτων και πολιτικών αντιπαραθέσεων στη Βουλή, επιδιώκει να ανοικοδομήσει και την εικόνα εξωστρέφειας της Ελλάδας, κάτι που επιδιώκει και κατά τη συνάντηση που θα έχει, μία ημέρα πριν από την κ. Μέρκελ, με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ, την οποία και θα δεχθεί στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών με τον κ. Σαμαρά να επιδιώκει να μεταφέρει μια απόλυτα σαφή εικόνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, τη θετική πορεία στο μέτωπο των εσόδων και εν τέλει να μεταφέρει το ελληνικό αίτημα για διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού - της βιωσιμότητας του χρέους - που αυτή τη στιγμή αποτελεί και το μεγαλύτερο «πονοκέφαλό» του. Το Βερολίνο δεν είναι αρνητικό στη μετακύλιση (roll over) των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες, ενώ για το χρέος απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος» και φέρεται να προκρίνει την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των σημερινών διμερών δανείων.

Η επιλογή Μέρκελ να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό αξιολογείται, από μόνη της, ως ιδιαιτέρως σημαντική, και η Αθήνα προσδοκά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα στείλει θετικά μηνύματα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες.

Ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο από την Πέμπτη για τη «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και το Σάββατο θα είναι βασικός ομιλητής στην εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Στόχος του πρωθυπουργού να «πείσει» το ακροατήριο για ότι η Ελλάδα, παρά τις γκρίνιες των εταίρων, έχει κάνει σημαντικά βήματα όχι μόνο στο δημοσιονομικό κομμάτι που της αναλογεί αλλά και σε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, στην τόνωση των επενδύσεων και στις αναδιοργάνωση του δημοσίου με το μέτρο της κινητικότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά με συγκρατημένη αισιοδοξία, την οποία τροφοδότησε και η στάση του Γερμανού υπουργού Βόλφγκαγκ Σόιμπλε κατά το προχθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής πλευράς, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός, είχει ενδελεχή διάλογο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης και εμφανίστηκε να μη συμμερίζεται τις ακραίες θέσεις που εκφράστηκαν από παράγοντες της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει την ανάγκη μέτρων που θα διαφυλάξουν την τάση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα