Αυτή την Χρυσή Μπάλα ποιός θα την πάρει;

Η «Χρυσή Μπάλα της FIFA» δημιουργήθηκε ως θεσμός το 2010, όταν η «Χρυσή Μπάλα» του περιοδικού France Football και το βραβείο «Παίκτης της χρονιάς από τη FIFA» συγχωνεύθηκαν. Τις τρεις πρώτες χρονιές ο Μέσι έκανε sweep, τις δύο επόμενες «το σήκωσε» ο Ρονάλντο. Φέτος;

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Η αρχική λίστα των υποψηφίων αριθμούσε 50 παίκτες. Από χθες έμειναν 23. Στις 30 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η τελική τριάδα και στις 11 Ιανουαρίου 2016 στη Ζυρίχη ο νικητής. Για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο για

το ημερολογιακό έτος 2015 (ή για να είμαστε ακριβείς από τις 22/11/14 μέχρι και τις 20/11/15) θα ψηφίσουν οι 209 προπονητές και οι αρχηγοί όλων των εθνικών ομάδων που είναι μέλη της FIFA, καθώς και ισάριθμοι αθλητικογράφοι (ένας από κάθε χώρα) που επιλέγονται από το France Football.

Παρότι κάποιες από τις ψήφους που δίνονται είναι αποτέλεσμα συμπάθειας ή αντιπάθειας και λιγότερο αντικειμενική αποτύπωση των αγωνιστικών πεπραγμένων των υποψηφίων (για παράδειγμα, ο Ρονάλντο αποκλείεται να ψηφίσει τον Μέσι και το αντίστροφο), το γήπεδο έχει «μιλήσει» καθαρά για καθέναν τους κι έχει στοιχεία να καταθέσει γι’ αυτό.

Σέρχιο Αγουέρο

Τι έκανε με την Αργεντινή: Την βοήθησε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κόπα Αμέρικα, όπου και ηττήθηκε από την Χιλή στα πέναλτι. Το 2015 έχει σκοράρει 10 φορές σε ισάριθμα παιχνίδια και πλέον υπολείπεται τεσσάρων γκολ για να γίνει ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της πίσω από τους Μπατιστούτα και Μέσι, προσπερνώντας τον Μαραντόνα και τον Κρέσπο.

Τι έκανε με την Μάντσεστερ Σίτι: Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ με 26 γκολ σε 33 παιχνίδια, ενώ η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιθανότητες: 0%

Γκάρεθ Μπέιλ

Τι έκανε με την Ουαλία: Την οδήγησε στην πρόκριση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην τελική φάση του Euro2016 και την έφτασε μέχρι το νο8 της παγκόσμιας κατάταξης εθνικών ομάδων της FIFA. Αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς για 5η φορά την τελευταία εξαετία.

Τι έκανε με την Ρεάλ: Δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κανένας τίτλος.

Πιθανότητες: 0%

Καρίμ Μπενζεμά

Τι έκανε με την Γαλλία: Τίποτα ιδιαίτερο, μια και οι Γάλλοι -ως οικοδεσπότες του Euro2016- δίνουν μόνο φιλικά (5 νίκες - 3 ήττες μέσα στο 2015).

Τι έκανε με την Ρεάλ: Τελείωσε την περασμένη σεζόν «άκουπος», με 22 γκολ σε 46 παιχνίδια.

Πιθανότητες: 0%

Κριστιάνο Ρονάλντο

Τι έκανε με την Πορτογαλία: Ήταν βασικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας που προκρίθηκε στο Euro2016, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της και μετά από πέντε αγώνες θα είναι και πρώτος σε συμμετοχές, προσπερνώντας τον Φίγκο που έχει «γράψει» 127.

Τι έκανε με την Ρεάλ: Από τίτλους τίποτα, ωστόσο βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 48 γκολ, ενώ με τα 61 που πέτυχε κατέκτησε και το «Χρυσό παπούτσι». Έχοντας πλέον 324 τέρματα σε 310 παιχνίδια είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της «βασίλισσας», αφήνοντας πίσω του τους Ραούλ και Ντι Στέφανο. Επίσης, ήταν πρώτος σκόρερ στο προηγούμενο Τσάμπιονς Λιγκ με 10 γκολ (μαζί με Μέσι και Νεϊμάρ) και μέλος της καλύτερης 11άδας της διοργάνωσης.

Πιθανότητες: 35%

Κέβιν Ντε Μπρόινε

Τι έκανε με το Βέλγιο: Το βοήθησε να προκριθεί ως πρώτο από τον όμιλό του στο Euro2016 και να φτάσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τι έκανε με την Βόλφσμπουργκ: Πήρε το κύπελλο και τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, κάνοντας μια εκπληκτική σεζόν με 16 γκολ και 26 ασίστς -η οποία ουσιαστικά του χάρισε και τη μεταγραφή του στη Σίτι. Αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στη Γερμανία, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη 11άδα του Europa League.

Πιθανότητες: 2%

Εντέν Αζάρ

Τι έκανε με το Βέλγιο: Ό,τι ακριβώς και ο Ντε Μπρόινε.

Τι έκανε με την Τσέλσι: Κέρδισε το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ. Τελείωσε τη χρονιά με 19 γκολ και πολλές ασιστ, κάτι που του χάρισε τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς τόσο για τους φίλους της Τσέλσι, όσο και για τους Άγγλους παίκτες και δημοσιογράφους.

Πιθανότητες: 3%

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς

Τι έκανε με την Σουηδία: Με 8 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια μέσα στη χρονιά, την έφερε σε θέση να διεκδικήσει την πρόκρισή της στο Euro2016 σε αγώνες-μπαράζ με αντίπαλο τη Δανία.

Τι έκανε με την Παρί: Τρεμπλ στη Γαλλία. Σκόραρε 30 φορές σε 35 παιχνίδια, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιθανότητες: 0%

Αντρές Ινιέστα

Τι έκανε με την Ισπανία: Προκρίθηκε άνετα στο Euro2016, στο οποίο πάει για να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Το απόλυτο 4/4 (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ) ενώ, μετά την αποχώρηση του Τσάβι, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Πιθανότητες: 2%

Τόνι Κρόος

Τι έκανε με την Γερμανία: Προκρίθηκαν ως πρώτοι από το 4ο γκρουπ για τα τελικά του Euro2016, χωρίς όμως να ενθουσιάσουν με τις εμφανίσεις τους.

Τι έκανε με την Ρεάλ: Προσαρμόστηκε ικανοποιητικά στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Ήταν μέλος της καλύτερης 11άδας του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα του αποκλείστηκε από την Γιουβέντους στα ημιτελικά.

Πιθανότητες: 0%

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Τι έκανε με την Πολωνία: Πέτυχε 13 γκολ σε 10 παιχνίδια (πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της φάσης των προκριματικών), για να δώσει στην εθνική του την απευθείας πρόκριση στο Euro 2016.

Τι έκανε με την Μπάγερν: Πήρε πρωτάθλημα στη Γερμανία κι έβαλε 25 γκολ σε 49 αγώνες. Φέτος έχει ήδη προλάβει να σκοράρει 16 φορές σε 12 αναμετρήσεις και είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός στην Ευρώπη.

Πιθανότητες: 3%

Χαβιέρ Μαστσεράνο

Τι έκανε με την Αργεντινή: Έφτασε, ως αρχηγός της (120 συμμετοχές, δεύτερος πίσω μόνο από τον Ζανέτι), μέχρι τον τελικό του Κόπα Αμέρικα, ενώ ήταν μέλος και της καλύτερης 11άδας του τουρνουά.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Τα πήρε όλα κι έφυγε, όντας αναντικατάστατος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Πιθανότητες: 1%

Λιονέλ Μέσι

Τι έκανε με την Αργεντινή: Έφτασε ένα βήμα από την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, αλλά ο Κλαούντιο Μπράβο τους χάλασε τα σχέδια. Επίσης, ήταν στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Κατέκτησε όποιον τίτλο διεκδίκησε, έβαλε 58 γκολ σε 57 παιχνίδια, ενώ ήταν πρώτος σε ασιστ σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πρώτος σκόρερ (μαζί με Κριστιάνο και Νεϊμάρ), πρώτος σε ασιστ, πέτυχε το καλύτερο γκολ της διοργάνωσης και ήταν και στην καλύτερη 11άδα της.

Πιθανότητες: 40%

Τόμας Μίλερ

Τι έκανε με την Γερμανία: Πέτυχε 9 γκολ στα προκριματικά του Euro2016.

Τι έκανε με την Μπάγερν: Πήρε το πρωτάθλημα, σκόραρε 21 φορές σε 48 εμφανίσεις και αποκλειστηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα.

Πιθανότητες: 0%

Μάνουελ Νόιερ

Τι έκανε με την Γερμανία: Προκρίθηκε στην τελική φάση του Euro2016, δεχόμενος 9 γκολ σε 10 παιχνίδια.

Τι έκανε με την Μπάγερν: Κατέκτησε το πρωτάθλημα, ως βασικός για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Πιθανότητες: 0%

Νεϊμάρ

Τι έκανε με την Βραζιλία: Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα, όπου και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Παραγουάη.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Το 4/4, στην πρώτη πραγματικά σπουδαία χρονιά της καριέρας του, κατά την οποία σκόραρε 39 φορές σε 51 παιχνίδια. Ήταν πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί με Μέσι και Κριστιάνο) και μέλος της καλύτερης 11άδας της διοργάνωσης.

Πιθανότητες: 1%

Πολ Πογκμπά

Τι έκανε με την Γαλλία: Έπαιζε φιλικά, μη μπορώντας να κάνει κάτι διαφορετικό.

Τι έκανε με την Γιουβέντους: Πήρε το «σκουντέτο» και το κύπελλο Ιταλίας, ενώ έφτασε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Έλαμψε ως μελλοντική «driving force» του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Πιθανότητες: 0%

Ιβάν Ράκιτιτς

Τι έκανε με την Κροατία: Ήταν βασικό μέλος της ομάδας που προκρίθηκε ως δεύτερη (πίσω από την Ιταλία) στο Euro2016.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Ήρθε από την Σεβίλη με το βαρύ φορτίο να «γεμίσει τα παπούτσια» του Τσάβι στη μεσαία γραμμή και -κατά γενική ομολογία- δεν τα πήγε άσχημα. Έκανε κι αυτός το 4/4 σε τίτλους, ενώ ήταν επίσης μέλος της καλύτερης 11άδας τόσο στην Πριμέρα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιθανότητες: 0%

Άριεν Ρόμπεν

Τι έκανε με την Ολλανδία: Ήταν συνυπεύθυνος για έναν από τους πιο ντροπιαστικούς αποκλεισμούς στην ιστορία της εθνικής ομάδας, αυτόν από το Euro2016, σ’ έναν όμιλο με αντιπάλους την Τουρκία, την Ισλανδία, το Καζακστάν, τη Λετονία και την Τσεχία, οι Ολλανδοί έκαναν 5 ήττες σε 10 παιχνίδια και τερμάτισαν τέταρτοι.

Τι έκανε με την Μπάγερν: Πήρε το πρωτάθλημα, έβαλε 19 γκολ σε 30 εμφανίσεις αλλά οι τραυματισμοί -όπως σε όλη του την καριέρα- δεν του επέτρεψαν να βρει αγωνιστικό ρυθμό.

Πιθανότητες: 0%

Χάμες Ροντρίγκες

Τι έκανε με την Κολομβία: Αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα από την Αργεντινή στα πέναλτι, αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζεται πλέον ως ο φυσικός ηγέτης της ομάδας εντός γηπέδου.

Τι έκανε με την Ρεάλ: Μια ενθαρρυντική πρώτη σεζόν (αν και χωρίς τίτλο) με 46 εμφανίσεις και 17 γκολ, που του έδωσαν θέση στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος.

Πιθανότητες: 0%

Αλέξις Σάντσεζ

Τι έκανε με την Χιλή: Κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, ευστοχώντας στο πέμπτο και καθοριστικό πέναλτι στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή.

Τι έκανε με την Άρσεναλ: Μια καλή πρώτη χρονιά, τερματίζοντας πρώτος σκόρερ της ομάδας με 25 γκολ σε 52 παιχνίδια. Επίσης, αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς για τους «κανονιέρηδες» και ήταν μέλος της καλύτερης 11άδας, όπως την ανέδειξαν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία. Η Άρσεναλ βγήκε τρίτη στην Πρέμιερ και έφτασε μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιθανότητες: 2%

Λούις Σουάρεζ

Τι έκανε με την Ουρουγουάη: Τίποτα. Η τιμωρία των 9 αγωνιστικών για το δάγκωμα στον Κιελίνι τον άφησε εκτός Κόπα Αμέρικα.

Τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: Παρότι ξεκίνησε να παίζει στα μέσα Οκτωβρίου, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 4 τίτλους, 25 γκολ σε 43 παιχνίδια και μια θέση στην καλύτερη 11άδα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιθανότητες: 0%

Γιάγια Τουρέ

Τι έκανε με την Ακτή Ελεφαντοστού: Κατέκτησε ως αρχηγός της το Κόπα Άφρικα (9-8 στα πέναλτι την Γκάνα) και ήταν μέλος της καλύτερης 11άδας της διοργάνωσης.

Τι έκανε με την Μάντσεστερ Σίτι: Τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα και σκόραρε 12 φορές σε 37 εμφανίσεις.

Πιθανότητες: 1%

Αρτούρο Βιδάλ

Τι έκανε με την Χιλή: Κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα ήταν Man of the Match στον τελικό και μέλος της καλύτερης 11άδας της διοργάνωσης.

Τι έκανε με την Γιουβέντους: Νταμπλ στην Ιταλία και έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Συμμετείχε σε 45 παιχνίδια, σκόραρε 8 φορές και όποτε έλειπε ή δεν έπαιζε καλά η ομάδα του αγκομαχούσε.

Πιθανότητες: 10%

Εν ολίγοις: Η λογική λέει ότι την τελική τριάδα θα αποτελούν οι Μέσι, Ρονάλντο και Βιδάλ, με τον Αργεντινό να έχει σαφές προβάδισμα για την τελική επικράτηση. Το λεν και τα χαρτιά μου.

The post Αυτή την Χρυσή Μπάλα ποιός θα την πάρει; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα