Αδειάζει τους Τουρκοκύπριους η Κομισιόν για το Κυπριακό

Υπέρ της έκδοσης κοινής ανακοίνωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τάσσεται η Κομισιόν καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση θα συντελέσει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι για πολλά χρόνια τώρα το ζήτημα του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητας για την Κομισιόν και

τον ίδιο προσωπικά.

«Έχουμε προσφέρει την υποστήριξή μας και έχουμε κάνει προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η προσφορά μας παραμένει σε ισχύ», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν στο παρελθόν να βρεθεί λύση, αλλά τώρα υπάρχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια οριστική λύση.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δέσμευσή του στη διαδικασία, την οποία επιδεικνύει από το 2004 με τη στήριξη του σχεδίου Άναν, κάτι που αποδεικνύει πόσο δεσμευμένος είναι και πόσο θέλει να δει πρόοδο στο θέμα αυτό» είπε.

Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος με την άλλη πλευρά, διότι μια συμφωνία επί αυτού του θέματος θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. «Από την πλευρά της Κομισιόν, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία και μόλις διαπιστώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας με ορατό τρόπο στην διαδικασία» κατέληξε.

Την επιθυμία για μια πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ εξέφρασε εκτός των άλλων ο κ. Μπαρόζο ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους επιμένει στις υιοθέτηση κοινού ανακοινωθέντος, πριν την έναρξη των συνομιλιών, που να αναφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης.

«Παρά τις όποιες δυσκολίες, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι, εμείς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, με σύνεση και σε πνεύμα διαλλακτικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν το νησί μας στην επανένωση» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα