Willkommen, Herr Präsident- Η επίσκεψη Παυλόπουλου στο Βερολίνο με μηνύματα και…αιχμές για την Τουρκία

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, την Τρίτη. Το χρέος και η προσφυγική κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας

του Έλληνα Προέδρου, ο οποίος μέσω της Süddeutsche Zeitung εξαπολύει και επίθεση εναντίον της Τουρκίας για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης από μέρους της, ενώ δεν αποκλείεται στο Βερολίνο να γίνει και κάποια αναφορά στις πολεμικές επανορθώσεις, τις οποίες ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί «δίκαιες».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και η πολύπλευρη προσφυγική κρίση θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παυλόπουλος επί γερμανικού εδάφους με κορυφαίους αξιωματούχους, σε συνέχεια της περιοδείας του σε ξένες χώρες, μετά τη Ρωσία και τη Μόσχα.

Αρχής γενομένης από το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, σε ανταπόκριση μιας πρόσκλησης που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, η επίσκεψη Παυλόπουλου είχε φιξαριστεί για τις 5/7, αναβλήθηκε όμως λόγω του δημοψηφίσματος. Τον Νοέμβριο έφτασε ένα βήμα από το να πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 του μηνός, πλην όμως κάποια προβλήματα στο πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ απέτρεψαν τον ΠτΔ από το να επισκεφθεί τη Γερμανία. Πλην όμως, τα όποια τεχνικά ζητήματα επιλύθηκαν και ο κ. Παυλόπουλος θα βρεθεί στο Βερολίνο.

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ταξίδι του κ. Παυλόπουλου, δοθείσης και της χρονικής συγκυρίας (σ.σ. λίγο πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης) και με δεδομένο, όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις ισορροπίες, τον ρόλο που έχει διαδραματίσει πολλάκις, έστω και στα όρια των αρμοδιοτήτων του, στον άξονα κυβέρνησης—εταίρων ο κ. Παυλόπουλος. Άλλωστε, λόγω της μακράς δραστηριοποίησής του στη ΝΔ, ο κ. Παυλόπουλος διαθέτει πληθώρα επαφών στο ΕΛΚ.

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, ο κ. Παυλόπουλος θα γίνει δεκτός από τον κ. Γιόαχιμ Γκάουκ στο Bellevue, το Προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας, και θα έχουν επίσημη συνάντηση. Οι δύο αξιωματούχοι θα κάνουν δηλώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το επίσημο γεύμα. Ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί κατόπιν με την Καγκελάριο Μέρκελ, χωρίς δηλώσεις, και στη συνέχεια θα δει το ΔΣ του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου και εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων στην ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου. Την Τρίτη, μετά από κάποιες πρωινές επαφές, ο κ. Παυλόπουλος θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, όπου θα τον περιμένει ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε μια συνάντηση με βασικό θέμα το ελληνικό χρέος.

Παυλόπουλος στην Süddeutsche: «Θαρραλέα η πορεία της Καγκελαρίου στο προσφυγικό»

«Η πορεία της Καγκελαρίου είναι θαρραλέα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Süddeutsche Zeitung», με αφορμή την επίσκεψή του στη Γερμανία.

«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ, σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ».

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επιβλήθηκε η άποψη ότι η Ελλάδα να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά έγινε σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα το ίδιο», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος

Σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «όλοι έχουμε μάθει από την προσφυγική κρίση το εξής: Στον πυρήνα της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει τους αληθινούς Ευρωπαίους και εκτιμά πως «η πορεία της (σ.σ. της Άνγκελα Μέρκελ) είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός και η Ιστορία θα το αποδείξει».

Παράλληλα, κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ακόμα και για δουλεμπόριο. «Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων. Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», εκτιμά ο κ. Παυλόπουλος, ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως δεν αναφέρεται στην τουρκική ηγεσία. Αναφέρει, μάλιστα, πως «το πρόβλημα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά και σε διμερές, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

The post Willkommen, Herr Präsident- Η επίσκεψη Παυλόπουλου στο Βερολίνο με μηνύματα και…αιχμές για την Τουρκία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα