Wall Street Journal: Η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα είναι κρίση ολυμπιακών διαστάσεων

Για το αυξανόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το άρθρο αποδίδει στην οικονομική κρίση της Ελλάδας την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των λαθρομεταναστών ενώ ασκεί έμμεση κριτική στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Πέραν της τραγικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας που απειλεί την βιωσιμότητα

του ευρώ, «οι κυβερνητικοί ηγέτες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Όσλο, αναλώνονται σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο απειλεί την ακεραιότητα της ελεύθερης πρόσβασης στην ήπειρο: «Τα γεμάτα πόρους ελληνικά σύνορα».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει όμως ότι «η χώρα έχει γίνει βήμα για ένα κύμα από εργάτες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής λόγω της κρίσης» και επισημαίνει πως μόνο το 2011 με την αναταραχή στη Βόρεια Αφρική, περίπου 141.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στην Ε.Ε., με το 35% να περνά μέσα από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Σύμφωνα με την σύνταξη του άρθρου η φύλαξη των συνόρων δεν είναι καινούργιο πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο έχει χειροτερέψει με την οικονομική κρίση της χώρας μας αλλά και την γραφειοκρατία η οποία έχει παρεμποδίσει μερικά από τα πιο καλά σχέδια της Κομισιόν για την χώρα.

«Οι άσχημες συνθήκες κράτησης στα κέντρα μεταναστών σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εσωτερική ένταση με την έκρηξη των ξένων αφίξεων και η Ελλάδα έχει μια ακόμη κρίση ολυμπιακών διαστάσεων», γράφει η WSJ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει πως το 60% των λαθρομεταναστών είναι Αφγανοί ή Πακιστανοί, ενώ αρκετοί Σύροι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην χώρα μας. «Η μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι άνδρες και οικογένειες που ψάχνουν δουλειά επειδή η χώρα που ζούσαν έχει βυθιστεί στην τρομοκρατία. Σχεδόν όλοι πληρώνουν διακινητές για να τους βάλουν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν ποταμούς. Όσοι επιζούν –σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας πολλές δεκάδες έχουν πνιγεί- μπορεί να αντιμετωπίσουν τρομακτικές συνθήκες στην Ελλάδα, προσπαθώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους», κλείνει το δημοσίευμα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα