Wall Street Journal: Δώρο προς τις τράπεζες το πάγωμα των πλειστηριασμών

Ένα απρόσμενο δώρο φαίνεται πως αποτελεί για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες το πρόσφατο νομοσχέδιο για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας που ελέγχουν το 90% της αγοράς, πίεζαν από την πλευρά τους για την

επέκταση της προθεσμίας άρσης των πλειστηριασμών, παρά του αντιθέτου θρυλούμενα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήθελαν να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως όχι τώρα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, τούτο είναι ένα δείγμα του πόσο προβληματική παραμένει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, τον πανικό των καταθετών και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να ζήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο... αμυχές. Η ανακεφαλαίωση τις βοήθησε, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο μέρος επιισφαλών δανείων (περίπου 70 δισ. ευρώ).

Περίπου το 24% αυτών των στεγαστικών δανείων έχουν καταρρεύσει, καθώς οι δανειζόμενοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε τις τιμές τους σε ένα ράλι καθόδου της τάξης του 10 -15%, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Απαντες επιθυμούν αυτή την ήρεμη και αργή προσαρμογή, ενώ ένας κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στην WSJ σημείωσε, «δεν επιθυμούμε να γίνουμε μαγαζιά real-estate».

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα πριν από το 2015, όλοι οι παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές, επιθυμούν να προσπεράσουν το βουνό του «κακού ελληνικού χρέους».

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει να παίξει το ρόλο του εξώδικου διαιτητή ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα