Vertigo με φόντο την αναξιοπιστία και τη διάσπαση- Η αβέβαιη επόμενη μέρα της ΝΔ

Μια μέρα μετά το μεγαλύτερο κάζο της ιστορίας της, η ΝΔ βρίσκεται σε αναζήτηση των επόμενων βημάτων της. Όπως μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα κανείς, άμεση επούλωση των πληγών, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν πρόκειται να υπάρξει. Ακόμα και αν η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά από εδώ και στο εξής, το στίγμα της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στα χρονικά του κόμματος και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, θα είναι στο προσκήνιο. Άλλωστε, αυτή η εσωτερική διαδικασία, σύμφωνα με τους πολύ καλά γνωρίζοντες τα γαλάζια παρασκήνια, φανέρωσε αθροιστικά τις αδυναμίες που είχαν συγκεντρωθεί

επί χρόνια κάτω από το γαλάζιο χαλί.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Τα βασικά ερωτήματα που κυκλοφορούν στους γαλάζιους κύκλους είναι δύο και αλληλοσυμπληρούμενα: πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία εκλογής προέδρου και, επίσης, θα παραμείνει ενωμένη η ιστορική κεντροδεξιά παράταξη; Προς ώρας, τα εν λόγω ερωτήματα δεν έχουν σαφείς και ρητές απαντήσεις. Πλην όμως, αυτό που προκύπτει είναι πως η πραγματική ταμπακιέρα είναι η ενότητα. «Είναι ίσως η πρώτη φορά που φοβάμαι σοβαρά για την ενότητα του κόμματος» έλεγε στο KoolNews.gr πρωτοκλασάτος βουλευτής της ΝΔ, ενώ έτερος, έμπειρος συνάδελφός του, υπερθεμάτιζε πως «ελπίζω να αποφύγουμε τις χειρότερες εξελίξεις». Άλλοι βουλευτές της ΝΔ, με εξίσου μεγάλη εμπειρία στα γαλάζια τεκταινόμενα εκτιμούν πως, ακόμα και αν αποφευχθεί η διάσπαση, η επούλωση των πληγών θα είναι μια μακρά, δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία όμως επιβάλλεται να γίνει.

Ανοιχτή σύγκρουση με κοινή συνισταμένη πως πρέπει να γίνουν οι εκλογές

Η κοινή συνισταμένη των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ είναι πως οι εκλογές για την προεδρία του κόμματος πρέπει να γίνουν. Από εκεί και πέρα το χάος και οι αλληλοκατηγορίες. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν φαίνεται να δέχεται τις εισηγήσεις για συνέδριο και αλλαγή καταστατικού, ώστε η εκλογή προέδρου να γίνει με νέους όρους και προκρίνει τη διενέργεια εκλογών σε 2-3 εβδομάδες. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συμφωνεί πως πρέπει να γίνουν εκ νέου οι εκλογές, πλην όμως έχει ζητήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να μην είναι πρόεδρος και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης προσωποποιεί τις ευθύνες και στον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ, πέραν του προέδρου της ΚΕΦΕ.

Από εκεί και πέρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε έντονη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν ο δεύτερος βγάλει την ανακοίνωσή του, με την οποία πρότεινε τη Μαριέττα Γιαννάκου ως υπηρεσιακή πρόεδρο της ΝΔ.Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για τη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, πλην όμως δεν αντέδρασε καλά, με αποτέλεσμα να ακουστούν σκληρά Γαλλικά. Παράλληλα, στο επιτελείο του Απόστολου Τζιτζικώστα εμφανίζονται…απασφαλισμένοι και απορούσαν με την απουσία του κ. Μεϊμαράκη από τις εξελίξεις, διερωτώμενοι «μήπως το έγκλημα ήταν προμελετημένο;». Σε αυτές τις διαρροές απαντούσε συνεργάτης του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ, καθώς μιλώντας στο KoolNews.gr παρατηρούσε «κοίτα ποιος μιλάει» και πως «ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα είχε κανένα συμφέρον από τη διακοπή μιας διαδικασίας, η οποία, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα έληγε υπέρ του». Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη από την άλλη επικαλούνται τον πολιτικό πολιτισμό του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ, μη θέλοντας να συνεχίσουν την κόντρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με συνεργάτες του πάντως να τονίζουν πως πρέπει να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ άμεσα, όπου θα πρέπει να γίνει μια σκληρή και ανοιχτή συζήτηση. «Έχουμε και εμείς αρκετά στοιχεία στα χέρια μας» λένε από το στρατηγείο του κ. Μητσοτάκη.

Παρά ταύτα, μπορεί να υφίσταται η πρόθεση για διενέργεια των εκλογών, πλην όμως οι πρακτικές δυσκολίες είναι αρκετές. Η ΚΕΦΕ θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στη 13:00, σε πολύ βαρύ κλίμα, με τις διαφωνίες μεταξύ των μελών να είναι πλέον θεμελιώδεις και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο να μην έχει παραιτηθεί, παρά το πυρ ομαδόν που δέχθηκε. Αυτό που είναι άγνωστο είναι, αν στην πράξη προλαβαίνουν να διενεργηθούν νέες εκλογές μέσα στο 2015, μιας και θα πρέπει η όλη διαδικασία με την επιλογή αναδόχου εταιρείας να τρέξει ξανά, αν και πολύπειρα κομματικά στελέχη δείχνουν επιλογή εταιρείας με εγνωσμένη εμπειρία στην υλοποίηση τέτοιων διαδικασιών, ώστε να μειωθεί και ο χρόνος τεχνικής προετοιμασίας. Παράλληλα, αρκετά μέλη της ΚΕΦΕ σημείωναν στο KoolNews.gr πως δεν μπορούν να προδιαγράψουν τις εξελίξεις, καθώς πρέπει πρώτα να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι…προθέσεις.

Η στάση Καραμανλή και Σαμαρά

Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr από πηγές του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός, καίτοι ιδιαίτερα απογοητευμένος από τη ροή της διαδικασίας, εκτιμά πως η επούλωση των πληγών θα γίνει στην πράξη και γι’ αυτό το λόγο επιμένει προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τάχιστη ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας, με την ανάδειξη ενός νέου προέδρου του κόμματος. Από εκεί και μετά, θέματα που τέθηκαν την Κυριακή, όπως η διενέργεια συνεδρίου της ΝΔ θα πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο, προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού.

Τέλος, έστω και αν δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά είτε τηλεφωνική επικοινωνία που να έγινε γνωστή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού μετέδιδαν μια εικόνα απογοήτευσης από τις εξελίξεις, πλην όμως και την ανάγκη η ΝΔ να ανασυνταχθεί. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς θα εμμείνει στη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας, με συνεργάτες και ανθρώπους του περιβάλλοντός του πάντως να εμφανίζονται από απογοητευμένοι έως εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα.

Βεβαίως, αν και τείνουν να εκλείψουν οι…μεσσιανικές προσεγγίσεις στο ζήτημα, είναι πολλοί που εκτιμούν πως η στάση των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, είτε συγκλίνουσα είτε αποκλίνουσα, θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Κλασική περίπτωση βλάβης

Η αλήθεια είναι πως ένα βασικό στοιχείο της αποτυχίας της όλης διαδικασίας είναι η λειτουργία του τεχνικού συστήματος. Ως προς το σύστημα λοιπόν, η όλη ιστορία θυμίζει μια σειρά από πολλά ατυχή γεγονότα. Σύμφωνα με μία πηγή πληροφόρησης, η πρώτη επαφή που είχαν τα μέλη της ΚΕΦΕ με το λογισμικό των εκλογών, όταν εκπρόσωπος της εταιρείας τους έκανε μια επίδειξη για το πώς λειτουργεί σε tablet. Έτερη πηγή όμως ισχυρίζεται πως την Τετάρτη το σύστημα λειτούργησε κανονικά. Τις μέρες που ακολούθησαν, ο βαθμός ετοιμότητας χτύπησε…θερμοκρασίες Νευροκοπίου: χειριστές tablets παρέλαβαν tablets, στα οποία έπρεπε να εισάγουν εξαψήφιο εξατομικευμένο κωδικό, πλην όμως είχαν λάβει πενταψήφιο, αρκετά από τα τερματικά δεν λειτουργούσαν καλά, σε άλλες περιπτώσεις έγιναν λανθασμένες αποστολές κωδικών, ενώ το Σάββατο το βράδυ, όπως αποκάλυψε το KoolNews.gr ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το σύστημα δεν ανταποκρινόταν σχεδόν καθόλου, αδυνατώντας να επεξεργαστεί στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ υπήρχε και σειρά άλλων τεχνικών ζητημάτων. Πλην όμως, η ΚΕΦΕ αποφάσισε εν τέλει να ανοίξουν οι κάλπες, καθώς κανείς δεν ήθελε να πάρει τον μουντζούρη της ακύρωσης, παρά τις σχετικές εισηγήσεις, λαμβάνοντας εγγυήσεις από την εταιρεία πως το σύστημα θα λειτουργεί το πρωί. Το πρωί της Κυριακής η διαδικασία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, με την εταιρεία Infosolutions κάποια στιγμή να παραδέχεται πως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη διαδικασία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Πλέον, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επέστρεψε, μεν την προκαταβολή, η εταιρεία δε θα αντιμετωπίσει και αγωγή από μέρους της ΝΔ βάσει ρητρών της υφιστάμενης μεταξύ τους σύμβασης.

Ο κίνδυνος της διάσπασης

Η εντελώς προβληματική διαδικασία της ανάδειξης νέου αρχηγού στη ΝΔ, όπως προαναφέραμε, έφερε με ορμή στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα εσωτερικά προβλήματα της άλλοτε κραταιάς κεντροδεξιάς παράταξης. Οι απανωτές ήττες, η έλλειψη εσωτερικού διαλόγου, οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις ως προς την πολιτική στάση της ΝΔ την επόμενη μέρα είναι μερικά μόνο από τα κεντρικά ζητήματα που τίθενται. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο κίνδυνος διάσπασης είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός, με τη γέννηση ενός νέου, καθαρά δεξιού σχηματισμού να μην είναι μακριά, σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική. Για τον νέο φορέα, γαλάζια στελέχη δείχνουν βουλευτές προσκείμενους στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ακόμα και τον ίδιο τον περιφερειάρχη, με συνεργάτες του βέβαια να απορρίπτουν την όλη συλλογιστική. Βέβαια, κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεννόηση των βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα ως προς τη στάση που θα κρατήσουν στις επικείμενες εξελίξεις, με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ που θα γίνει κάποια στιγμή, μάλλον άμεσα, δεδομένης και της ανάγκης εκτόνωσης της όλης κατάστασης.

Απώλεια αξιοπιστίας, ο σοβαρότερος κίνδυνος

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ, προς ώρας, είναι η απώλεια της αξιοπιστίας. Αν συνομιλεί κανείς τακτικά με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, καταλαβαίνει πως η εικόνα κηδείας που μεταδιδόταν ολόκληρη την Κυριακή ήταν και μια ανάγλυφη απεικόνιση της ψυχολογίας της γαλάζιας βάσης. Στελέχη και βουλευτές μιλούσαν για ένα κοκτέιλ συναισθημάτων, το οποίο εκτείνεται από τον θυμό και την αγανάκτηση έως την απογοήτευση και την παραίτηση. Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ έδιναν την εικόνα πως έχουν φτάσει τα όριά τους, καθώς για πρώτη φορά συνειδητοποιούν πως είναι ρεαλιστικός ο κίνδυνος το κόμμα να μπει σε φάση εκφυλισμού και ακόμα και διάσπασης. Πέραν αυτού, το πρόβλημα οξύνεται, αν συνυπολογιστεί και το δεδομένο πως η ΝΔ θα πρέπει να δώσει πολύ σύντομα σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες και, με αυτή την κατάσταση στο εσωτερικό της, είναι βέβαιο πως στην κοινοβουλευτική μάχη θα προσέλθει εξαιρετικά αδύναμη. Υπό αυτό το πρίσμα, η γενικευμένη απώλεια αξιοπιστίας, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΝΔ, θα είναι ανασχετικός παράγοντας για καιρό ακόμα και θα αποτυπωθεί κιόλας, όταν (με την χρονικοϋποθετική έννοια) οριστούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

Διαβάστε επίσης: Καζάνι που βράζει η ΝΔ. Αγωγή στην εταιρία, Γαλλικά μεταξύ Μεϊμαράκη-Κυριάκου

The post Vertigo με φόντο την αναξιοπιστία και τη διάσπαση- Η αβέβαιη επόμενη μέρα της ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
φοντο, εν λόγω, αδωνις γεωργιαδης, εκλογες, υφίσταται, σαμαρας, tablet, tablets, εταιρεία, τίθενται, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, κοντρα, αγωγη, αδωνις, απωλεια, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, γαλλικα, γεγονοτα, γινει, δεδομενο, διαστημα, δωσει, εγινε, ευκολα, ελλειψη, εν λόγω, επικοινωνια, επρεπε, εσωτερικων, εταιρεία, εταιρια, ιδια, ιδιο, υφίσταται, θυμιζει, εικονα, καζανι, κλιμα, κοκτειλ, κομμα, λειτουργια, λογο, μακρια, μηκος, μηκος κυματος, μητσοτακης, ορια, ορμη, πηγαινε, πηγη, ροη, προβληματα, πρισμα, πρωι, ρολο, σαββατο, συζητηση, συντομα, σειρα, στιγμα, τίθενται, υλοποιηση, φορα, χαος, χρονος, χρονικα, αγνωστο, ιδιαιτερα, κυριακη, πηγες, πληροφοριες, tablet, tablets, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα