Robin Williams: Η εκθαμβωτική, άγρια, θυμωμένη ιδιοφϋία της κωμωδίας

Οι περισσότεροι το γνώριζαν. Πως ήταν μια κωμική ιδιοφυϊα που πάλευε με το σκότος της κατάθλιψης. Κανείς ωστόσο δεν πίστευε ότι τελικά ο ταλαντούχος Ρόμπιν Ουίλλιαμς θα έχανε τη μάχη με το «τέρας».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός πολεμούσε τους δαίμονες της κατάθλιψης εδώ και χρόνια και σύμφωνα με την Mara Buxbaum-εκπρόσωπο Τύπου του- η κατάθλιψη πρόσφατα επέστρεψε. Πιο δυνατή και επίμονη.

Μόλις τον περασμένο μήνα,

επέστρεψε και ο ίδιος σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης για το οποίο χρειαζόταν 18 μήνες επίπονης προσπάθειας για να βγει νικητής. Όπως έκανε το 2006 όταν χρειάστηκε ξανά να παλέψει μετά από μια υποτροπή που ήρθε να του ταράξει 20 χρόνια ήρεμης και νηφάλιας ζωής.

Αυτό το σκοτάδι που τον βασάνιζε δεν το έκρυψε ποτέ από τους ρόλους του κι ας ήταν οι περισσότεροι κωμικοί.Εκείνος πάντα ταυτιζόταν με την πιο άγρια ​​και πιο οργισμένη πλευρά των ερμηνευτών: Jonathan Winters, Lenny Bruce, Richard Pryor, George Carlin. Στους ρόλους τους δεν ήταν μόνο ζεστός και αξιαγάπητος. Ήταν απλά ο εαυτός του.

«Καταλαβαίνουμε πολλές φορές πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να ασχοληθεί με το φόβο», είπε το 1989. «Η κωμωδία μπορεί να ασχοληθεί με το φόβο. Ακόμη κι όταν γελάς και νομίζεις ότι έχεις διώξει τους δαίμονες, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει ξανά να ασχοληθείς μαζί τους. Αυτό κάνω πράξη και στη ζωή μου και στους ρόλους μου».

Μια ζωή γεμάτη ενέργεια καλυμμένη στην ομίχλη της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη και οι σκιές της τον συντρόφευαν ή παραμόνευαν σε όλη τη σταδιοδρομία του. Επιφανειακά ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος που αγκάλιαζε τη ζωή με μια ενέργεια άγνωστη και απρόσιτη για τους περισσότερους ανθρώπους. Ήταν γνωστός ως μια εκθαμβωτική κωμική ιδιοφυΐα που μπορούσε να διοχετεύσει την ξέφρενη ενέργεια του στους ευχάριστους κόμικ χαρακτήρες του που υποδυόταν όπως η κα Doubtfire ή να αξιοποιήσει το πλούσιο ταλέντο και την ενέργεια του.

Από την ανακάλυψη του, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως αλλοδαπός στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή Mork & Mindy, και κατόπιν μέσω του stand-up comedy και κυρίως μέσα από τις ταινίες όπως το Good Morning Vietnam, ο Γουϊλλιαμς εμφανίστηκε στο στερέωμα των αστέρων του Χόλιγουντ με τέτοια ενέργεια σαν μόλις να είχε βγει από την απομόνωση. Δυνατός, γρήγορος και μανιακός, διακωμωδούσε γρήγορα και με ευκολία ασύνδετους μεταξύ τους χαρακτήρες όπως ο Τζον Γουέιν ή ο Κιθ Ρίτσαρντς.

Ο ρόλος του στην τανία «Mrs.Doubtfire» ήταν πραγματικά απολαυστικός αλλά το Όσκαρ το κέρδισε με έναν πιο σοβαρό ρόλο, ως θεραπευτής στην ταινία του 1997 «Good Will Hunting».

Ακόμη και στις συνεντεύξεις του ήταν διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του το 1989 στο Associated Press, έδειχνε ότι μόλις και μετά βίας μπορούσε να παραμείνει καθισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του έστω για να πει κάποια λόγια για την ταινία που υποτίθεται πως έπρεπε να προωθήσει.

Όπως αρκετοί κωμικοί ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς δοκιμάστηκε και σε δραματικούς ρόλους, αλλά σε αντίθεση με πολλούς, πέτυχε τη φιλοδοξία του να ληφθεί σοβαρά ως ηθοποιός. Οι ερμηνείες του στις ταινίες «Awakenings», «Dead Poets Society» και «Dreams May Come» ήταν αξεπέραστες.

Ο Γούϊλλιαμς κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, για τις ταινίες «Good Morning, Vietnam», «Ms Doubtfire» και «The Fisher».

Ανάμεσα σε άλλες εκπληκτικές ταινίες τους ήταν το "Popeye" του Ρόμπερτ Άλτμαν (μια βόμβα στο box office), το "Moscow on the Hudson του Paul Mazursky , το "Hook" του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το "Αποδομώντας τον Harry." του Woody Allen".

"Ο Robin ήταν μια αστραπή, μια κόμικ ιδιοφυΐα και το γέλιο μας ήταν ο κεραυνός που τον ενεργοποιούσε. Ήταν ένας φίλος και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε,"δήλωσε ο Σπίλμπεργκ.

Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε στην ταινία "Night at the Museum", παίζοντας τον πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ όπου ο φύλακας Μπεν Στίλερ έχει να παλέψει με τα κέρινα ομοιώματα που ζωντανεύουν και σπέρνουν τον όλεθρο όταν το μουσείο κλείνει.

Τον Απρίλιο,η εταιρεία παραγωγής Fox ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα sequel της ταινίας "Mrs Doubtfire» και ο Γουϊλλιαμς ήταν σε συζητήσεις με την παραγωγή για να παίξει στην ταινία.

Έκανε επίσης μια βραχύβια επιστροφή στην τηλεόραση το περασμένο έτος στη σειρά του CBS "The Ones Crazy", μια κωμική σειρά για έναν πατέρα με διαφημιστικό πρακτορείο και συμπρωταγωνίστρια του ήταν η Sarah Michelle Gellar. Ωστόσο, παρά τις υψηλές προσδοκίες η σειρά σταμάτησε μετά από μία σεζόν.

«Τρέμω τη λέξη "τέχνη"»

Είχε μετατρέψει τη ζωή του σε τέχνη. «Τρέμω τη λέξη« τέχνη» είχε πει το 1989 κι έτσι έτρεμε και τη ζωή του.Είχε παραδεχθεί τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στη δεκαετία του 1970 και τη δεκαετίας του '80 και ήταν μεταξύ των τελευταίων να που είδε το αστέρι του "Saturday Night Live",John Belushi να σβήνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1982.

Ο Γουϊλλιαμς ανακοίνωσε το 2006 ότι έπινε και πάλι, αλλά ανέκαμψε αρκετά καλά για να αστειευτεί γι 'αυτό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του.

"Έπεσα από το βαγόνι μετά από 20 χρόνια» είπε και παραδέχθηκε: «ο άνθρωπος αλλάζει μόνο όταν θέλει πραγματικά να αλλάξει».

Γεννημένος στο Σικάγο το 1951, ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς θυμάται τον εαυτό του ως ένα ντροπαλό παιδί που έκανε ωστόσο τη μαμά του να γελάει με την καρδιά της με το να μιμείται τη γιαγιά του. Στο γυμνάσιο γνωρίστηκε για πρώτη φορά με την τέχνη και το δράμα όταν έγινε δεκτός στην Ακαδημία Juilliard, όπου ήταν συμφοιτητής με τον Κρίστοφερ Ριβ και έχοντας για δάσκαλο τον Τζον Χάουσμαν.

Η αποκάλυψη του ταλέντου έγινε με τον Mork, τον αλλοδαπό από τον πλανήτη Ork, σε μια εμφάνιση στο "Happy Days" και στη συνέχεια έκανε τη δική του σειρά, η οποία διήρκεσε από το 1978 έως το 1982 όπου συμπρωταγωνίστησε με την Pam Dawber.

Μετά την κινηματογραφική του επιτυχία ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς συχνά επέστρεψε στην τηλεόραση - για τις εμφανίσεις στο "Saturday Night Live", για το "Friends", για το "American Idol", όπου το 2008 προσποιήθηκε ένα "ρωσικό είδωλο" που τραγουδάει με ένα δικό του ανεξιχνίαστο τρόπο το "My Way".

Νικητής ενός Grammy το 2003 για την καλύτερη κωμωδία, παρομοίασε την ζωή του με την Golden Gate Bridge. «Υπάρχουν φορές που ούτε καν πλησιάζουμε στην άκρη της γέφυρας τρέμοντας από το φόβο και άλλες που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να πετάξουμε».

Ομπάμα: Έδωσε το αμέτρητο ταλέντο γενναιόδωρα σε όσους το χρειάζονται περισσότερο

"Ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς ήταν ένας αεροπόρος, ένας γιατρός, ένα τζίνι, μια νταντά, ένας πρόεδρος, ένας καθηγητής. Αλλά ήταν ένα από κάθε είδος. Έφτασε στη ζωή μας ως ένας αλλοδαπός - αλλά κατέληξε να αγγίζει κάθε στοιχείο του ανθρώπινου πνεύματος. Ο ίδιος μας έκανε να γελάμε. Μας έκανε να κλάψουμε. Έδωσε το αμέτρητο ταλέντο του ελεύθερα και γενναιόδωρα σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα το πρωί, έχασα τον άντρα μου και τον καλύτερο φίλο μου, ενώ ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες και ένα από τα πιοόμορφα ανθρώπινα όντα», δήλωσε η γυναίκα του Ουίλλιαμς«, Susan Schneider. "Εκ μέρους της οικογένειας του Robin, ζητάμε την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής κατά τη διάρκεια της βαθιάς θλίψης μας. Θέλουμε να μείνει στην ιστορία όχι για τον θάνατό του, αλλά για τις αμέτρητες στιγμές χαράς και γέλιου έδωσε σε εκατομμύρια».

Η 23χρονη κόρη του Zelda, έγραψε στο Twitter για να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα της, ένα απόσπασμα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Antoine De Saint-Exupery.

«Σ 'αγαπώ.Μου λείπεις. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω να ψάχνω επάνω».

Εκτός από τη σύζυγό του, ο Ρόμπιν Γουϊλλιαμς είχε ακόμη τρία παιδιά. Την Ζέλντα και δύο γιους. Τον 31χρονο Ζάκαρι και τον 22χρονο Κόντι.

The post Robin Williams: Η εκθαμβωτική, άγρια, θυμωμένη ιδιοφϋία της κωμωδίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα