O Ομπάμα κερδίζει και στην κάλπη και στις μπουνιές!

Πενήντα μέρες πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το Yahoo! και το αμερικάνικο περιοδικό Esquire έκαναν μία δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Ανάμεσα στις ερωτήσεις είναι και διάφορες χαριτωμένες, όπως το ποιος θα κέρδιζε εάν έπαιζαν μπουνιές. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Το γκάλοπ που έγινε 7-10 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένο δείγμα σε ολόκληρη

την Αμερική έδειξε ότι από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα το 52% θα ψήφιζε Ομπάμα και μόνο το 41% Ρόμνεϊ. Από ότι φαίνεται και η Μισέλ και ο Κλίντον έβαλαν το χεράκι τους με την παρουσία τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στις ηλικίες 18 έως 39 ο Ομπάμα κερδίζει με το συντριπτικό 70% με τον Ρόμνεϊ στο 26% για να χάσει στους 40-49 με 48% έναντι 42% του αντιπάλου του, για να χάσει στους άνω των 65 με 48% έναντι 45%.

Τα υψηλότερα νούμερα στις περιοχές τα παρουσιάζει στην ανατολική ακτή όπου υπάρχει υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και ευρωπαϊκή αύρα (Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον κλπ), εκεί όπου κερδίζει με 65% έναντι 28% του Μιτ Ρόμνεϊ. Χάνει στα βλαχαδερά του Νότου όπου βέβαια και ο ρατσισμός είναι ακόμα υψηλός, μια και εκεί ο αντίπαλός του παίρνει 48% και ο Ομπάμα 45%.

Εννοείται, βέβαια, ότι κερδίζει με ένα συντριπτικό 59% έναντι 33% στα χαμηλά εισοδήματα για να χάσει σε αυτούς που βγάζουν πάνω από 100.000 δολάρια με ένα επίσης εντυπωσιακό 52% έναντι 29%.

Και στους λευκούς χάνει με 50% έναντι 44%. Για να κερδίσει με το μεγαλύτερο νούμερο του γκάλοπ τους μη λευκούς με ένα 75% έναντι 15% του Ρόμνεϊ. Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η ψήφος στις αμερικανικές εκλογές θα είναι εξόχως ταξική και πολιτισμική. Νέοι, μορφωμένοι, φτωχότεροι ψηφίζουν Ομπάμα. Αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι ποντάρουν σε ένα κλακάζ της οικονομίας στο επόμενο δίμηνο, πράγμα που το προμοτάρουν και τα media. Ακόμα και η ισορροπία που επήλθε στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να ενοχλεί έντονα την αμερικάνικη δεξιά. Αυτό φαίνεται και στην έντονη αρθογραφία διάφορων οικονομολόγων προσκείμενων στο ρεπουμπλικανικό κόμμα που αρθρογραφούν έντονα ποντάροντας σε ευρωπαϊκό, οικονομικό αδιέξοδο. Ετσι μας παίρνουν κι εμάς τα σκάγια.

Οι Αμερικάνοι έχουν και χιούμορ βέβαια. Γι΄ αυτό έχουν και μέσα στο γκάλοπ και τα στοιχήματα αλλά και ένα πιθανό ξυλοδαρμό ανάμεσα σε Ομπάμα και Ρόμνεϊ. Στην ερώτηση σε ποιόν θα στοιχημάτιζαν λεφτά ασχέτως του τι ψηφίζει, το 57% θα πόνταρε στο «άλογο» Ομπάμα και μόνο το 30% στον συντηρητικό Μορμόνο Ρόμνεϊ. Όσο δε αφορά στο ερώτημα ποιος θα κέρδιζε εάν έπαιζαν μπουνιές, εκεί ο παλιός αλητάμπουρας των γκέτο του Σικάγο κερδίζει πασαρέλα… Μπορεί ο Ομπάμα να βγήκε από το Χάρβαρντ αλλά πριν, σαν έφηβος, έκανε όλες τις παρανομίες και αλητείες. Ξύλο, μπάσκετ, μαριχουάνα. Εδώ, λοιπόν, το 58% λέει ότι ο Ομπάμα θα τον έδερνε άγρια τον Ρόμνεϊ και μόνο το 22% ποντάρουν στα μπράτσα του «φλώρου» εκατομμυριούχου Ρόμνεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα