O Καμίνης, ο Μπουτάρης και ο… Στάλιν

Τι γίνεται στους δήμους; Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση; Κινδυνεύουν οι θέσεις τους; Πρόκειται περι διαθεσιμότητας ή «έμμεσης» απόλυσης;

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με καταλήψεις των δημαρχείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων καθώς δεν λειτουργούν οι δημόσιες

υπηρεσίες.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει από τους δήμους, έως σήμερα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, να κάνουν απογραφή των υπαλλήλων που θα τεθούν προς διαθεσιμότητα.

Οι Δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης στηρίζουν τους εργαζόμενους αλλά τους ζητούν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις. Επίσης δηλώνουν αντίθετοι στο μέτρο της διαθεσιμότητας, κάτι που θα στηρίξουν και δικαστικά αν αυτό χρειαστεί.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα σταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι κατάλογοι με τα ονόματα υπαλλήλων που εμπίπτουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα, επανέλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι δεν θα καταβληθεί στους υπαλλήλους του Δήμου ο μισθός που αναλογεί στο διάστημα της κατάληψης, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ενώ όσον αφορά την κατάληψη του δημαρχείου δήλωσε πως δεν είναι δυνατό 50 άτομα να εμποδίζουν την είσοδο σε όσους θέλουν να εργαστούν και να ΄χουν μετατρέψει το φουαγιέ του δημαρχείου σε ημερήσιο κλαμπ.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης αν θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση είπε ότι θα τηρηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία. «Αν χρειαστεί να φέρουμε τον Στάλιν, θα φέρουμε τον Στάλιν», είπε χαριτολογώντας.

Ο Γιώργος Καμίνης κάνει λόγο για κινητοποιήσεις εκ του ασφαλούς που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο και προειδοποίησε ότι τα περιθώρια ανοχής της δημοτικής αρχής έχουν εξαντληθεί. «Οι δημότες δεν πρόκειται να ανεχτούν περαιτέρω τη δράση συνδικαλιστικών ηγεσιών που αποσκοπούν στη διατήρηση κεκτημένων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» συμπλήρωσε σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους δήμους, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του υπουργού Εσωτερικών στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επανέλαβε τη δέσμευση του Αντώνη Μανιτάκη πως δεν θα γίνουν «απολύσεις», αλλά μόνο μετακινήσεις.

Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την θέση περί εσωτερικής κινητικότητας υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένα κριτήρια και αφού πρώτα καταγραφεί που πλεονάζει και που λείπει προσωπικό.

Το θέμα βέβαια παραμένει ανοιχτό, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την συνέχιση των καταλήψεων Δημαρχείων και Δημοτικών κτιρίων σήμερα Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή Δεκεμβρίου, επικεντρώνοντας στην κατάληψη των Γραφείων Προσωπικού προκειμένου κανένα στοιχείο, καμιά διαπιστωτική πράξη να μην σταλεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα