New York Times: Πιθανός νέος γύρος εμφυλίου στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες ειρήνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα κρούουν οι New York Times οι οποίοι σε άρθρο τους επισημαίνουν πως είναι ορατό το σενάριο νέου γύρου εμφύλιας σύρραξης μετά τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η κατάσταση ίσως οξυνθεί σε περίπτωση που γίνουν εκλογές

και ενισχυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Στο άρθρο το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Νίκος Κωνσταντάρας, γίνεται αναφορά στην δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής και επισημαίνεται πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλες χώρες και κυρίως δημοκρατίες της Δύσης όπου η δολοφονία δύο απλών μελών ενός σχετικά μικρού κόμματος θα δημιουργούσε σοβαρούς φόβους πολιτικής αστάθειας και εθνικού διχασμού. Ωστόσο έτσι έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης και τον τρίτο χρόνο του προγράμματος ανάκαμψης το οποίο επιτάσσει πολλή λιτότητα και λίγη ανάπτυξη. Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις τρέφονται από την τωρινή μιζέρια και βασίζονται σε βαθιές ιστορικές ρίζες διχασμού».

Επιπλέον οι New York Times κάνουν αναφορά στην δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έφτασε από το 4% να είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και την δυναμική είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή η οποία έχει όπως αναγράφεται «ενοχλητική παρουσία στην πολιτική και την κοινωνία».

Παράλληλα υποστηρίζεται πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου υποσχόμενα πως θα επαναφέρουν όλα όσα έχουν χαθεί στα χρόνια της λιτότητας. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και οι αυτοδιοικητικές τον Μάιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίσουν περισσότερο έδαφος, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς στήριξη. Αυτό ίσως να προκαλέσει εθνικές εκλογές οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, αλλά παράλληλα θα έχουν ως αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό, διαίρεση και αστάθεια».

Κλείνοντας, η εφημερίδα αναφέρει πως «με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς να ενισχύονται και να ετοιμάζονται για σύγκρουση και με το Κέντρο να αγωνιά να διατηρηθεί, μπορεί να δούμε αυτό το οποίο μας φαινόταν απίθανο μέχρι πρόσφατα: «έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου μετά από δεκαετίες ειρήνης και προόδου. Αν και μια στροφή στην πολιτική βία δεν είναι επικείμενο, το σκηνικό είναι στημένο με τέτοιο τρόπο το οποίο στηρίζει πολλά στο τι θα διαλέξουν να κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα