H Ρωσία αίρει το εμπάργκο για τρόφιμα που δεν βρίσκει εκτός Δύσης

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αίρουν το εμπάργκο για ορισμένα είδη διατροφής που εισάγονται από δυτικές χώρες και είναι πολύ δύσκολο να υποκατασταθούν με άλλα.

Με το διάταγμα που εκδόθηκε αίρεται η απαγόρευση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τον πατατόσπορο, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Αυγούστου αφορά σχεδόν όλα τα κρέατα,

τα ψάρια και τα τυροκομικά προϊόντα.

Ωστόσο οι Ρώσοι παραγωγοί και οι έμποροι έχουν διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις αυτές θεωρώντας ότι τους πλήττουν δυσανάλογα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι η Μόσχα σχεδίαζε να άρει ορισμένες από τις απαγορεύσεις, κυρίως αυτές που αφορούν προϊόντα κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή αλλεργίες.

Συνάντηση Κορυφής στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 26 Αυγούστου για να συζητήσουν το εμπάργκο, θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε από το Κίεβο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ακριβότερα τα προϊόντα στη Ρωσία

Ορατές αρχίζουν να γίνονται στη Ρωσία οι συνέπειες του εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση. Σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, από τις 7 Αυγούστου, οπότε εφαρμόστηκε το εμπάργκο, η τιμή του εισαγόμενου χοιρινού που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένο κρέας αυξήθηκε στη Μόσχα κατά 6%.

Στην Αγία Πετρούπολη, οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση 10%.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες η διανομή ροδάκινων σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να ενταχθούν στη ζώνη των υψηλά αμειβομένων και οι μεμονωμένοι παραγωγοί, καταβάλλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, «κανείς δεν επιθυμεί την ύπαρξη παραγωγών δύο ταχυτήτων».

Σημειώνεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26,9 λεπτά/κιλό διά μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση ένταξης της χυμοποίησης του ροδακίνου στη δωρεάν διανομή. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, για να λάβει σάρκα και οστά η πρόταση αυτή απαιτείται έγκριση από την Ε.Ε.. «Από τις επαφές που γίνονται προκύπτει ότι τελικά θα λάβουμε το 'πράσινο φως' και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», εκτίμησε.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τους ροδακινοπαραγωγούς, αφού εκτιμάται ότι θα διοχετευθεί στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος της αδιάθετης ποσότητας -ήτοι 40.000 τόνοι- η οποία, σήμερα, υπολογίζεται στα 55.000 τόνους.

Στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής, η Ε.Ε. δίνει στους παραγωγούς ένα κονδύλι ύψους 175 ευρώ/τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ/τόνο για το κόστος μεταφοράς.

Οι ροδακινοπαραγωγοί πρότειναν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου, προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα.

Στα 10 εκατ. η ζημιά των μεταφορέων από το εμπάργκο

Στο μεταξύ, στα 10 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος τη ζημιά για τους Έλληνες μεταφορείς σε ετήσια βάση, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει την «ιδιαίτερα δεινή θέση» στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι από τη μία η ζημιά λόγω του εμπάργκο και από την άλλη «η άρνηση της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να αποζημιώσει τους μεταφορείς» επιτείνουν την ασφυξία στον κλάδο.

«H πλήρης αποτυχία της μεταρρύθμισης στο κλάδο των μεταφορών, η οικονομική κρίση και η παράνομη μεταφορά είχε και έχει ως αποτέλεσμα το 60% περίπου των μεταφορέων να βρεθούν χωρίς εργασία ή στην καλύτερη περίπτωση να υποαπασχολούνται.

Το νέο πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί από το εμπάργκο στέλνει στη ανεργία άλλους 300 μεταφορείς», αναφέρει η ΟΦΑΕ.

Ζητεί τέλος την άμεση και πλήρη αποζημίωση των αυτοκινητιστών, προκειμένου –όπως υποστηρίζει- να αποφευχθεί η κατάρρευση του κλάδου.

Νέες πόρτες ανοίγουν… τα ροδάκινα

Αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον από την Ινδία για τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Ημαθίας και ιδιαίτερα για το βεροιώτικο ροδάκινο, καθώς και η επιθυμία των Ινδών επιχειρηματιών του κλάδου για εισαγωγή κομπόστας από την περιοχή.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη επίσκεψη του Ινδού επιχειρηματία, Sanjay Chandak, εκπροσώπου μιας από τις μεγαλύτερες αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της Ινδίας, με έδρα το Νέο Δελχί, στον Δήμο Βέροιας.

Παρέμβαση στην ευρωβουλή προκειμένου «να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, λόγω της μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013 που τους καταβλήθηκε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.

Παρέμβαση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ο κ. Μαριάς με ερώτηση του προς την Επιτροπή: «μεταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τις τεράστιες περικοπές που έχει υποστεί η εξισωτική αποζημίωση έτους 2013, η οποία τους καταβλήθηκε πριν λίγες μέρες και οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής που έχει επιβάλλει με τον ΕΝΦΙΑ η μνημονιακή συγκυβέρνηση».
Με την ερώτησή του ο Νότης Μαριάς «ζητά από την Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την ορθή τήρηση και εφαρμογή των οικείων ρυθμίσεων του δικαίου της ΕΕ εκ μέρους των αρμοδίων ελληνικών αρχών και ειδικότερα του Υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω της καταβολής σε αυτούς μειωμένης εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013», καταλήγει η ανακοίνωση.

The post H Ρωσία αίρει το εμπάργκο για τρόφιμα που δεν βρίσκει εκτός Δύσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα