FISIKON: Το φυσικό αέριο κίνησης που εξασφαλίζει ένα οικονομικό και καθαρό μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη εξεύρεσης νέων μεθόδων κάλυψης των ποικίλων ενεργειακών μας αναγκών.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η μείωση του κόστους των καυσίμων που χρησιμοποιούμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι επιτακτική. Πέραν όμως από το ζητούμενο της οικονομίας, η εξοικονόμηση πόρων κρίνεται σκόπιμη και λόγω των περιορισμένων - και συνεπώς όχι ανεξάντλητων - πηγών ενέργειας που βρίσκονται στη διάθεση μας. Έτσι, η διασφάλιση της απρόσκοπτης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των επόμενων

γενεών, καθώς φυσικά και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι καθήκον όλων μας.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Και γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε τη σημασία που παίζει η ενέργεια στην καθημερινότητά μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Πόσες πτυχές της ζωής μας βασίζονται σε αυτές;

Πηγαίνουμε στη δουλειά μας, ταξιδεύουμε, μεταφέρουμε εμπορεύματα και αγαθά, επικοινωνούμε, ψυχαγωγούμαστε, κάνουμε διακοπές, δημιουργούμε, εξελισσόμαστε... είναι τόσα πολλά αυτά που κάνουμε με τη βοήθεια ενός οχήματος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται μεγάλη έμφαση και γίνεται συστηματική έρευνα για την εξεύρεση έξυπνων λύσεων και μεθόδων που θα μας επιτρέψουν να καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες για μετακίνηση.

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Μία πολιτική έξυπνης και αειφόρου ανάπτυξης στον τομέα της κίνησης οχημάτων στηρίζεται στους εξής άξονες:

Εξοικονόμηση ενέργειας – να καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα απόστασης με τη μικρότερη ποσότητα καυσίμουΦροντίδα για το περιβάλλον – μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, καθαρότερος αέρας στις πόλεις που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους τουςΣτήριξη του σύγχρονου τρόπου ζωής και των δραστηριοτήτων των ανθρώπινων κοινωνιών – χωρίς περιορισμούς, δακτύλιο και απαγορεύσειςΠροστασία της υγείας του πολίτη – ειδικά του κατοίκου της πόλης που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νέφους και της ηχορύπανσηςΕνίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης – με τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την τόνωση της απασχόλησηςΣυνολικά, εξασφάλιση οικονομικής, προσιτής, αξιόπιστης, ασφαλούς και ευέλικτης μετακίνησης για όλους

Το φυσικό αέριο, η εναλλακτική των ευρέως διαδεδομένων καυσίμων σήμερα, αυτή τη στιγμή είναι η ρεαλιστική, πρακτική, άμεσα και με μικρή επένδυση εφαρμόσιμη διέξοδος για την επίτευξη όλων αυτών των επιμέρους ζητουμένων. Διαφέρει από τα άλλα συμβατικά καύσιμα, ακόμα και από το υγραέριο, με το οποίο συχνά συγχέεται, λανθασμένα.

Το φυσικό αέριο κίνησης, FISIKON, είναι:

ΟικολογικόΟικονομικόΔιαθέσιμοΠρακτικόΑσφαλέςΥψηλής ποιότηταςΠροσιτόΠροσφέρει στην αυτοκίνηση τις ίδιες δυνατότητες χρήσης με τα άλλα συμβατικά καύσιμα

Μέχρι σήμερα πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα απολάμβαναν την οικονομία, την πρακτικότητα και την πληθώρα πλεονεκτημάτων του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ, με το FISIKON, έφερε τα οφέλη του έξυπνου καυσίμου και στις δρόμους της χώρας μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως υπολογίζεται ότι αν το φυσικό αέριο κίνησης FISIKON καλύψει το 10% των αναγκών σε καύσιμο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (κάτι που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020), οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα θα περιοριστούν σημαντικά.

Η ανάπτυξη και η διείσδυση του FISIKON σε όλο το φάσμα οχημάτων θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων, αφού το φυσικό αέριο μπορεί να είναι και κατά 50% οικονομικότερο σε σχέση με τη βενζίνη. Επιπλέον, το οικονομικό αυτό καύσιμο πωλείται σε κιλά. Το ένα κιλό του περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια από ένα λίτρο οποιουδήποτε υγρού καυσίμου. Η ενεργειακή ισοδυναμία είναι: 1 kg φυσικού αερίου = 1,5 lt βενζίνης = 1,3 lt πετρελαίου = 2 lt υγραέριο.

Σήμερα, η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο πάνω από το 20% του στόλου των λεωφορείων ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ), καθώς και πληθώρα απορριμματοφόρων δήμων, ταξί και ΙΧ. Σύντομα, η εταιρία, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, προχωρά στη δημιουργία τριών σταθμών ανεφοδιασμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) – έναν στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός FISIKON περιλαμβάνει την δημιουργία οκτώ πρατήριων έως τα τέλη του 2013, ενώ για το 2014 έχουν δρομολογηθεί επιπλέον τέσσερα με έξι.

Αυτή η υποδομή θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα των δύο σταθμών ανεφοδιασμού που διαθέτει η ΔΕΠΑ στην Αττική, στις περιοχές της Ανθούσας και των Α. Λιοσίων, από τους οποίους, από τον Σεπτέμβριο του 2010, ο πρώτος λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και ως πρατήριο λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα διπλού καυσίμου.

Με τη σταδιακή προώθηση του FISIKON από τη ΔΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, προσφέρεται μια ρεαλιστική λύση στη μεγάλη πρόκληση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών μας σε ότι αφορά - πλέον - και τις μετακινήσεις μας. Μία λύση που όσο περισσότερο διαδίδεται θα προφέρει όλο και περισσότερη οικονομία αλλά και φροντίδα προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη αφού δημιουργεί μία νέα αγορά στον κλάδο του αυτοκινήτου, εκσυγχρονίζει τις ενεργειακές δομές της χώρας, τονώνει την απασχόληση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα