F1 2013 – Grand Prix Σιγκαπούρης: Τα νυχτοπερπατήματα της Formula 1

Η διαδρομή στο λιμάνι (Marina Bay) στη Σιγκαπούρη, φιλοξενεί τον 13ο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1.

Όχι μόνο ένας εξωτικός προορισμός για τις ομάδες και τους οδηγούς της F1, αλλά η νυχτερινή διοργάνωση του ημερολογίου. Η διαδρομή έχει μήκος 5.073km και έχει αντίθετη φόρα με τους δείκτες του ρολογιού. Αποτελείται από 23 στροφές (10 δεξιές και 13 αριστερές) και από μια σειρά μεγάλων και μικρών ευθειών.

Στη διαδρομή στους δρόμους του λιμανιού στη Σιγκαπούρη υπάρχουν

τρία σημεία όπου μπορούν να γίνουν προσπεράσματα και αυτά είναι: η πρώτη στροφή μετά την ευθεία των pits, η έβδομη στροφή στη Raffles Boulevard και η 14η στροφή στην Esplanade Drive.

Όμως το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι το φως των προβολέων. Αυτό το έχει αναλάβει η εταιρία Valerio Maioli S.p.a. Η αποστολή της ιταλικής εταιρείας είναι κάθε χρόνο δύσκολη πρέπει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αντανάκλαση από το δυνατό φωτισμό ιδιαίτερα στην περίπτωση που το οδόστρωμα είναι βρεγμένο.

Έτσι λοιπόν μετά από μελέτες που έγιναν, οι 240 ατσάλινοι πυλώνες με τους 1.485 προτζέκτορες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πίστας, με γνώμονα την αντανάκλαση και όχι την παραγωγή φωτός.

Το σύστημα χρειάζεται 3.180.000 watts και σύμφωνα με τους οργανωτές ο φωτισμός είναι τέσσερις φορές πιο έντονος από τον φωτισμό ενός σταδίου. Η τροφοδοσία του είναι ανεξάρτητη από το σύστημα ηλεκτρισμού της πόλης (χρησιμοποιούνται 12 διπλές γεννήτριες). Η κάθε μία από αυτές έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει το κενό που μπορεί να αφήσει η άλλη σε περίπτωση βλάβης.

Στη Σιγκαπούρη δεν είδαμε μόνο τον πρώτο νυχτερινό αγώνα στην ιστορία της F1, αλλά και τις ψηφιακές σημαίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κανονικές σημαίες.

Το νέο σύστημα αποτελείται από φώτα που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την περίσταση, πληροφορώντας έτσι τους πιλότους για το συμβαίνει στην πίστα.

Οι ψηφιακές σημαίες είναι τοποθετημένες σε 35 σημεία της πίστας. Σε κάθε σημείο υπάρχει και κριτής που έχει μπροστά του ξεχωριστό πάνελ, ενώ τη γενική εποπτεία την έχει ο αλυτάρχης του αγώνα.

Για το 13o Grand Prix της χρονιάς, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους την πολύ μαλακή γόμα (P Zero Red supersoft) και τη μεσαία (P Zero White).

Πρόκειται για το δεύτερο πιο αργό Grand Prix του Πρωταθλήματος μετά από αυτό του Monaco, με μέση ωριαία ταχύτητα 170 χλμ/ώρα και απαιτεί μεγάλη κάθετη δύναμη, από το αεροδυναμικό set up.

Υπάρχουν 16 σημεία επιβράδυνσης, με τους οδηγούς να περνούν το 21% του γύρου φρενάροντας. Στις 22 από τις συνολικά 23 στροφές που έχει η διαδρομή οι πιλότοι χρησιμοποιούν από πρώτη μέχρι και τρίτη σχέση στο κιβώτιο. Αυτό σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο μέρος του γύρου οι κινητήρες δουλεύουν μεταξύ 8.000 και 13.000 σ.α.λ.

Οι αριθμοί στη Σιγκαπούρη

170 χλμ/ ώρα είναι η μέση ωριαία ταχύτητα

300 χλμ/ ώρα είναι η μέγιστη ταχύτητα (χωρίς το DRS)

Στο 45% του γύρου τα μονοθέσια πηγαίνουν τέρμα γκάζι

68 λίτρα είναι η κατανάλωση ανά 100 χιλιόμετρα

80 είναι κατά μέσο όρο οι αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο (4.880 συνολικά στον αγώνα)

Το σύστημα φωτισμού της διαδρομής

Συνολική ισχύς: 3,180,000 watt

Χρησιμοποιούνται 1, 485 προτζέκτορες με ισχύ 2,000 watt έκαστος.

Χρησιμοποιούνται 12 διπλές γεννήτριες με back up.

6,282 μέτρα είναι το μήκος των δοκών αλουμινίου που χρησιμοποιήθηκαν.

Χρησιμοποιήθηκαν 240 ατσάλινοι πυλώνες και 108.423 μέτρα καλώδιο.

Για την εγκατάσταση του συστήματος χρειάστηκαν δύο με τρεις μήνες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα