F1 – Grand Prix Κορέας 2013: Ταξίδι στη χώρα του Yeongam style!

Η πίστα Yeongam, στην Κορέα, φιλοξενεί τον 14ο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula 1.

Για 4η φορά στην ιστορία της η N. Κορέα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Η πίστα βρίσκεται στην περιοχή Yeongam, στη Νότια Jeolla, δίπλα στην πόλη-λιμάνι Mokpo

και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρας, Seoul.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Formula 1, Bernie Ecclestone με την εταιρεία KAVO λέγεται ότι ανέρχεται στα 264 εκατομμύρια δολάρια και βάσει αυτής η Κορέα θα φιλοξενεί αγώνα της Formula 1 τουλάχιστον μέχρι και το 2016.

Τη σχεδίαση της πίστας ανέλαβε ο Γερμανός αρχιτέκτονας, Hermann Tilke και είναι εμπνευσμένη από τα εμβλήματα της Κορέας. Η οροφή για παράδειγμα της κεντρικής εξέδρας θυμίζει τη στέγη του 'Hanok', του παραδοσιακού κορεάτικου σπιτιού.

H φορά της είναι αριστερόστροφη, όπως το Istanbul Park, η Marina Bay, το Interlagos και η Yas Marina. Το μήκος της είναι στα 5.621 χιλιόμετρα, ενώ αποτελείται από 18 στροφές. Η μεγαλύτερη ευθεία της έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα και η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 135.000 θεατές.

Σύμφωνα με τον Lewis Hamilton: «Το πρώτο κομμάτι της πίστας έχει δυνατές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Για να μπουν στις στροφές ένα, τρία και τέσσερα τα μονοθέσια πρέπει να φρενάρουν δυνατά καθώς ακολουθούν φουρκέτες μετά από μεγάλες ευθείες και απαιτείται καλή πρόσφυση στην έξοδο» και ο οδηγός της Mercedes AMG GP προσθέτει: «Στη συνέχεια, το δεύτερο και το τρίτο τμήμα είναι τελείως διαφορετικά, πολύ πιο τεχνικά και ομαλά, που σημαίνει ότι ελαστικά και φρένα λειτουργούν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, και απαιτείται προσοχή στη διαχείριση των αλλαγών της θερμοκρασίας».

Όπως και στον προηγούμενο αγώνα που έγινε στη Σιγκαπούρη, έτσι και σε αυτόν της Κορέας, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους την πολύ μαλακή γόμα (P Zero Red supersoft) και τη μεσαία (P Zero White).

Το αεροδυναμικό σετάρισμα που υιοθετούν οι ομάδες για την Κορέα είναι παρόμοιο με της Ιαπωνίας, με μέτρια έως υψηλά επίπεδα αεροδυναμικής πίεσης. Ωστόσο, οι απαιτήσεις ελκτικής πρόσφυσης είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ιαπωνία, γι' αυτό οι ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα που βοηθούν την ελκτική πρόσφυση στις αργές στροφές. Το εμπρός δεξί ελαστικό καταπονείται πολύ περισσότερο στην Κορέα.

Η πλειοψηφία των οδηγών πέρσι (2012) χρησιμοποίησε στρατηγική δύο pit stop, και μόνο τρεις επέλεξαν ένα ή τρία pit stop. Οι 10 πρώτοι στη σειρά εκκίνησης ξεκίνησαν με supersoft, με τον Sebastian Vettel να κερδίζει τον αγώνα για την Red Bull από τη 2η θέση εκκίνησης. Ο Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) ήταν ο πιλότος που τερμάτισε στην υψηλότερη θέση (8η) έχοντας εκκινήσει με μαλακό ελαστικό από τη 16η.

Οι αριθμοί της Κορέας

320 χλμ: Είναι η μέγιστη ταχύτητα χωρίς το DRS

195 χλμ: Η μέση ωριαία ταχύτητα

68 λίτρα ανά 100 χλμ: Είναι η κατανάλωση καυσίμου

55% του γύρου: Τα μονοθέσια πηγαίνουν τέρμα γκάζι

54: Είναι κατά μέσο όρο αλλαγές ταχυτήτων ανά γύρο (2.970 συνολικά στον αγώνα)

2: είναι οι ζώνες DRS

2: είναι οι νίκες του Sebastian Vettel με τη Red Bull Renault (2012 και 2011)

1 είναι η νίκη του Fernando Alonso με Ferrari το 2010

Μήκος πίστας: 5,615 χιλιόμετρα

Αριθμός γύρων: 55

Απόσταση αγώνα: 308,630 χιλιόμετρα

Ρεκόρ γύρου: 1:39.605 (Sebastian Vettel, 2011)

Νικητής 2012: Sebastian Vettel (Red Bull)

Pole position 2012: Mark Webber (Red Bull)

Πρώτο GP: 2010

Keywords
Τυχαία Θέματα