Eυφορία μετά την απόφαση Ντράγκι

12:32 7/9/2012 - Πηγή: KoolNews

Είναι η χθεσινή απόφαση Ντράγκι η «αρχή του τέλους για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη» ; Πιθανόν όχι, αλλά είναι σίγουρα ένας λόγος για να ανασάνουν με ανακούφιση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – μέσα σε αυτά και το ελληνικό, που άνοιξε σήμερα με μικρή άνοδο 0,58%.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με τίτλο «Monetary Outright Transactions» (MOT) προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά (αν και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) και εκτιμάται πως θα ωφελήσει την Ελλάδα,

έστω και έμμεσα, αφού  – όπως λέγεται- προϋπόθεση να βγει η χώρα από την κρίση είναι να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη , ώστε να επιστρέψουν τα κεφάλαια και να επενδυθούν παραγωγικά.

Στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι είναι να «διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» πράγμα που σημαίνει την αποκατάσταση της σημερινής ανισορροπίας όπου άλλες χώρες πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για να δανειστούν από την αγορά και άλλες εξαιρετικά χαμηλό.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι θετική και για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, υπό  την προϋπόθεση πάντως ότι η έκθεση της τρόικα θα είναι θετική και η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή της. Αν τότε η Ελλάδα χρειαστεί να αντλήσει ρευστότητα και οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα διευκολύνει την Ελλάδα παρεμβαίνοντας στη δευτερογενή αγορά.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων».

Οι εκτιμήσεις, πάντως των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, για την απόφση Ντράγκι, ποικίλλουν. Το ΠΑΣΟΚ ζητά και επιπλέον θεσμικά μέτρα, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη και για τις χώρες που είναι ήδη εκτός αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ  εκτιμά ότι οι αποφάσεις απέχουν πολύ, για ακόμη μια φορά, από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Το ΚΚΕ μιλά για προσωρινό συμβιβασμό που θα ωφελήσει τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα