Excel: Το μυστικό «όπλο» του Τσακαλώτου στην μάχη με τους «σκληρούς» Ευρωπαίους

Με την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι θα πειστούν ότι η Ελλάδα έχει καλύψει αρκετό δρόμο όσον αφορά την προσαρμογή της στο πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Eurogroup έχοντας ένα «όπλο» μαζί του που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα excel...

Μετά την συνέντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει να αντιμετωπίσει στην ευρωομάδα τους «σκληρούς» του

ευρωπαϊκού Βορρά, δηλαδή τον Φιλανδό Αλεξάντερ Στουμπ, τον Ολλανδό Γερούν Ντάισεπλμπλουμ και τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους συναντάται διαδοχικά σήμερα, αύριο και μεθαύριο αντιστοίχως.

Η συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι' αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί «υπεύθυνη ατζέντα». Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».

Η στρατηγική Τσακαλώτου στο Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει τρεις «άσους» στους οποίους ποντάρει είναι οι τρεις πιο «φιλικοί» στην κυβέρνηση υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους οποίους ήδη είχε απανωτές συναντήσεις από την Παρασκευή μέχρι και χθες, στις πρωτεύουσες των ...υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή φόβους με την Ελλάδα) δηλαδή, διαδοχικά, με τον Πιέρ Κάρλο Πάντοαν της αριστερής κυβέρνησης Ρέντζι στην Ιταλία, με τον Μάριο Σεντένο, υπουργό Οικονομικών του αριστερού συνασπισμού στην Πορτογαλία, αλλά και με τον Μισέλ Σαπέν, της σοσσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία.

Τις συναντήσεις αυτές σκιάζει η επιστροφή του κουαρτέτου στη χώρα μας από το επόμενο σαββατοκύριακο, προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσει το μεγάλο «παζάρι» για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, το οποίο θα κρίνει την τύχη των συντάξεων και τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει αναχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Το βασικό πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και πως αν οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέσουν πολύ για το Ασφαλιστικό , τότε μπορεί να προκληθούν τριγμοί και πολιτική αστάθεια που στη χώρα, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή δεν υπόσχονται τη σταθερότητα που απαιτεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Από την άλλη η κυβέρνηση προβάλει την «μεταρρυθμιστική κόπωση» σαν παράγοντα επιτυχίας της. Ο κύριος Τσακαλώτος παρουσίασε μία λίστα με τα όσα ήδη έκανε από τον Ιούλιο και μετά η κυβέρνηση, για να καταδείξει πως δεν αποφεύγει τις υποχρεώσεις της.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και αυτό μου δίνει τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας σε διαφορετική βάση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και απέδωσε τις όποιες διαφωνίες για το ελληνικό ζήτημα σε .. «παρανοήσεις» στις οποίες θα προσπαθήσει να απαντήσει με επιχειρήματα. «Υπάρχουν ζητήματα αλλά δεν πιστεύω ότι θα μείνουν ανεπίλυτα, εφόσον υπάρξουν συζήτηση, επεξηγήσεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις» τόνισε.

Ο ίδιος περιέγραψε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα το Ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά-φορολογικά νέα μέτρα.

Όπως είπε χθες από το Παρίσι, «έχουμε αναλάβει μια σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Είναι για μας είναι ζήτημα πρώτης γραμμής. Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι η υποχρέωσή μας να εξοικονομήσουμε 1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1,8 δισ. από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχουμε βρει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αλλά χρειαζόμαστε μερικά περιθώρια ελιγμών ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις φέτος» τόνισε.

Επίσης «υπάρχουν και δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», αλλά όπως είπε «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης».

The post Excel: Το μυστικό «όπλο» του Τσακαλώτου στην μάχη με τους «σκληρούς» Ευρωπαίους appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα