Bloomberg: Ομπάμα και Σαμαράς θα πούν στην Μέρκελ να σταματήσει τη λιτότητα

12:45 8/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Νέο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται εκτενώς στην σημασία της συνάντησης Αντώνη Σαμαρά και Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ ενώ υποστηρίζει ότι το μήνυμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, θα είναι η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ.

Ο

Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει μάλιστα την ευκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράσει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που έχει φέρει μέχρι στιγμή εις πέρας η Ελλάδα, ενώ με την στήριξή του προς το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού θα περάσει ένα μήνυμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέροντα από την οικονομική εξυγίανση της Ευρώπης και κατ επέκταση της Ελλάδας, γι 'αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ομπάμα, θα γίνει στις 10 σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα Ελλάδας). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να λάβει με τον πιο επίσημο τρόπο την στήριξη των ΗΠΑ. Στην ατζέντα έχουν οριστεί προς συζήτηση γεωστρατηγικά ζητήματα, οικονομία και ενέργεια, αλλά και σταθερότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλλαγή πλεύσης, από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας αλλά και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι μερικοί από τους στόχους της συνάντησης για τον Έλληνα Πρωθυπουργο.

Τα μηνύματα πάντως είναι αισιόδοξα καθώς με δήλωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη ανέφερε ότι η συνάντηση «θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».

Πρόσθεσε ότι «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέματα περιφερειακής συνεργασίας».

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει και την αναγνώριση από την ηγεσία των ΗΠΑ του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ένα ζήτημα που απασχόλησε τις συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με διάφορους διαμορφωτές πολιτικής και «δεξαμενές σκέψης» στην Ουάσιγκτον.

Ποιοι θα πλαισιώνουν τον Μπαράκ Ομπάμα

Η Αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς ενώ πριν από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτεντ με τον Τζον Κέρι.

Η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα – Σαμαρά

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με αιχμή του δόρατος όπως ήδη αναφέρθηκε, την οικονομία, τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα και βέβαια την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οικονομία, δημόσιο χρέος, ενέργεια και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα μονοπωλήσουν την συζήτηση των δύο ηγετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να τονίσει πως η λιτότητα δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο και πως πλέον το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υψηλές είναι οι πιθανότητες επίσης, στην λήξη της συνάντησης να ανακοινωθεί πότε και πως θα προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ της.

Ο πρωθυπουργός στην Washington Post

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έδειξε το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Washington Post» όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός των συναντήσεων που θα είχε επί αμερικανικού εδάφους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας στην Ουάσινγκτον που πρόσφατα άλλαξαν χέρια ιδιοκτησίας καθώς αγοράστηκε από τον κ. Μπέζο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μια εις βάθος συζήτηση με το δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Keywords
Τυχαία Θέματα