Aυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

09:51 9/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ρελάνς κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα του κλεισίματος της αμυντικής βιομηχανίας καθώς στο e-mail της Τρόικα που αφορά το κλείσιμο των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ και την απόλυση 2.300 εργαζόμενων, απαντά με εξυγίανση σε βάθος πενταετίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

δήλωσε στη εφημερίδα Realnews: «προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για το Δημόσιο από μια πιθανή πτώχευση. Και αυτό γιατί υπάρχουν δραστηριότητες και παραγωγικές μονάδες των επιχειρήσεων αυτών που έχουν σημαντική αξία».

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο προσανατολίζεται σε διατήρηση της εταιρείας ΕΑΣ με κλείσιμο των τριών εργοστασίων της, σε αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και σε συρρίκνωση της ΕΛΒΟ. Μάλιστα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε περιορισμό των απασχολούμενων στις βιομηχανίες της τάξης των 500 ατόμων σε σύνολο 2.345 εργαζομένων. Παράλληλα, στο σχέδιο προβλέπεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αποζημίωση των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν σε αντίθεση με την επιστολή της Τρόικα που ζητούσε την απόλυση άνευ αποζημίωσης των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews το μεγαλύτερο «αγκάθι» αποτελεί η ΛΑΡΚΟ αφού χρειάζεται μία πολύπλοκη διαδικασία για την ιδιωτικοποίησή της, ενώ παράλληλα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το σχέδιο προσανατολίζεται σε μεταφορά του δικαιώματος ενοικίασης του εργοστασίου και των μεταλλείων της εταιρείας στο Δημόσιο και μετά την προκύρηξη διεθνούς διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης θα περιλαμβάνει και ειδική ρύθμιση για την εκμετάλλευση των ορυχείων από τον ιδιώτη. Ακόμα, θα προβλέπεται ειδικός όρος στον διαγώνισμου για διατήρηση του ήδη υπάρχοντος εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ζητά την επιστροφή 130 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στην εταιρεία ως κρατικές ενισχύσεις.

Όσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από τα 9 εργοστάσια που βρίσκονται σε λειτουργία εξετάζεται το κλείσιμο των τριών. Παράλληλα το υπουργείο σκέφτεται διαχωρισμό των εργασιών σε πολιτικές και στρατιωτικές καθώς και ένα εκτενές πρόγραμμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το συνολικό ενεργητικό της εταιρείας υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ, ενω η εξυγίανση θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στην κρατική επιχορήγηση ύψους 1,2 δις ευρώ.

Τέλος στην ΕΛΒΟ, εξετάζεται πώληση κάποιων κλάδων σε ιδιώτες και μείωση του προσωπικού της στο μισό (ήδη απασχολεί 363 άτομα). Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση που πρέπει να υποβάλει στο σχέδιο στην Τρόικα εντός 4-5 ημερών (όταν έρθει για την αξιολόγηση), σχέδιο που αν εγκριθεί θα αποτελέσει το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης 1 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα