Aθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3.15΄ με το τρένο-Ολοκληρώθηκαν οι σήρραγες του Καλλιδρόμου

Tο δυσκολότερο τεχνικό έργο της σύγχρονης Ελλάδας, oι σήραγγες του Καλλιδρόμου, ολοκληρώθηκαν μετά από χρόνια εργασιών και κατασκευαστικών δυσκολιών. Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της βόρειας και της νότιας πλευράς συναντήθηκαν στη μέση της αριστερής σήραγγας σε πανηγυρικό κλίμα.

Ετσι μέχρι το 2016 η απόσταση Αθήνα Θεσσαλονίκη θα γίνεται με

το τρένο μέσα σε 3.15′ και η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ολοκλήρωσε το πλέον απαιτητικό και σύνθετο συγκοινωνιακό έργο στα Βαλκάνια.

Το έργο ήταν από τα πιο δύσκολα που έχουν αντιμετωπίσει οι μηχανικοί καθώς οι γεωλογικές συνθήκες και το μαλακό πέτρωμα δεν επέτρεπαν πολλές επεμβάσεις. Η συγκεκριμένη εργολαβία κόστισε 220 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του έργου περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

ΟΣΕ όπως λέμε… TGV

Mε τη διάνοιξη του Καλλιδρόμου και την ολοκλήρωση της νέας γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου αναμένεται να μεταμορφωθούν οι συγκοινωνιακές δομές της χώρας το ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται πλέον μέσα σε τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Η σήραγγα μελετήθηκε για ταχύτητες έως και 250 χλμ ανά ώρα πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει συρμούς υψηλών ταχυτήτων ισοδύναμων των γαλλικών TGV.

Με αυτόν τον τρόπο η αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας θα αποτελεί είδος πολυτελείας αφού η απόσταση θα καλύπτεται στον ίδιο χρόνο αν συνυπολογίσουμε τους χρόνους μεταφοράς από και προς τα αεροδρόμια των δύο πόλεων και τον χρόνο αναμονής πριν την πτήση και κατά την παραλαβή των αποσκευών.

Keywords
Τυχαία Θέματα