Alexander Joey: O 12χρονος σολίστας πιάνου της Jazz που μάγεψε στα Grammy

Με τα βίας μπορούσε να δει πάνω από το πιάνο. Με τα πυκνά σγουρά μαλλιά και τα τεράστια γυαλιά μυωπίας να καλύπτουν το μισό του πρόσωπο, ο 12χρονος σολίστας της Jazz, Alexander Joey, κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα και «ανάγκασε» μια αίθουσα γεμάτη πρωτοκλασάτους μουσικούς να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Γιατί μπορεί η Taylor Swift και η Lady Gaga

να απασχόλησαν κυρίως τα Μέσα Ενημέρωσης στα Grammys, ιστορία όμως έγραψε ο 12χρονος Ινδονήσιος που με δύο υποψηφιότητες έγινε ο πιο νεαρός σε ηλικία που προτάθηκε ποτέ για τα κορυφαία βραβεία μουσικής στον κόσμο.

Και μπορεί αρχικά να είναι η ηλικία του που προκαλεί θαυμασμό, το πραγματικό «θαύμα» όμως βρίσκεται στην ιστορία της, νεαρής του, ζωής. Γεννημένος στο Μπαλί στάθηκε αναπάντεχα τυχερός. Δάσκαλος του ο Wynton Marsalis, σε ένα μέρος όπου είναι γνωστό για τις παραλίες του κι όχι γα την μουσική του ο Alexander μεγάλωσε ακούγοντας τους δίσκους από την συλλογή του πατέρα του. Duke Ellington, Charlie Parker and Thelonious Monk.

Ξεκίνησε να παίζει μουσική σε τοπικά κλαμπ όταν ήταν μόλις έξι ετών και στα οκτώ μετακόμισε στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. Εκεί γνώρισε τον μέντορα του, τον Indra Lesmana, διάσημο πιανίστα στην Ινδονησία ο οποίος δήλωνε βέβαιος πως ο μικρός προορίζονταν για σπουδαία καριέρα.

Πριν από δύο χρόνια η οικογένεια του αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, βλέποντας το απίστευτο ταλέντο του μικρού. Μάζεψαν τα πράγματα τους και ταξίδεψαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη.

Στο ντεμπούτο του στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να παίξει το «Round Midnight», γνωστό ως ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της Jazz. Το τέλος της παράστασης βρήκε την ορχήστρα και το κοινό όρθιους να τον αποθεώνουν. Ένα χρόνο μετά άφηνε άφωνους όσους βρίσκονταν στο φεστιβάλ Jazz του Νιούπορτ και γινόταν ο νεαρότερος συμμετέχων στην ιστορία του φεστιβάλ.

Ήταν μόλις 10 ετών όταν ξεκίνησε να γράφει τα δικά του κομμάτια και οι γνώστες της Jazz προβλέπουν πως ο μικρός Alexander θα αφήσει το στίγμα του στο μουσικό στερέωμα. Ο πρώτος του δάσκαλος, Wynton Marsalis άλλωστε το έχει προβλέψει «Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να παίζει σαν κι αυτόν. Και κανείς ποτέ δεν άκουσε κανέναν να παίζει σαν κι αυτόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για διάνυα». Το μέλλον θα δείξει αν θα δικαιωθεί.

Οι λάτρες της Jazz πάντως μπορούν να χαμογελούν γνωρίζοντας πως απέκτησαν ένα ακόμα πολύτιμο «διαμάντι»στη συλλογή τους.

The post Alexander Joey: O 12χρονος σολίστας πιάνου της Jazz που μάγεψε στα Grammy appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα