24ώρες του LeMans: Εκκίνηση σ΄ έναν θεσμό-θρύλο!

Άνθρωποι και μηχανές θα κινούνται για 24 ώρες στο όριο. Σε λίγες ώρες παίρνει εκκίνηση μία από τις παλαιότερες διοργανώσεις του μηχανοκίνητο αθλητισμού, ο πιο ιστορικός αγώνας αντοχής: Οι 24 ώρες του LeMans.

Ο θρυλικός αγώνας των 24 ωρών του Le Mans θα διεξαχθεί για 81η φορά στην ιστορία του. Μια ιστορία τόσο μεγάλη και παλιά όσο τα κλασσικά παραμύθια. Είναι η τρίτη «ιερή» διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού μαζί με το Grand Prix του Μονακό και τα 500 μίλια της Ινδιανάπολις.

Οι 24 ώρες του Le Mans είναι ο αρχαιότερος αγώνας αντοχής αυτοκινήτων καθώς ο

πρώτος αγώνας έγινε στις 26 και 27 Μάιου το 1923, κοντά στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας, Le Mans.

Από την επόμενη χρονιά ο Ιούνιος καθιερώθηκε, εκτός από το 1956, που έγινε τον Ιούλιο και το 1968, που έγινε τον Σεπτέμβρη. Το 1936, η μεγάλη οικονομική ύφεση δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του αγώνα αλλά και ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος από το 1940 έως το 1948.

Ο αγώνας διαρκεί ένα 24ωρο, στο Circuit de la Sarthe, το οποίο αποτελείται από δημόσιους δρόμους που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου. Οι οδηγοί κινούνται με το μέγιστο της απόδοσης των αυτοκινήτων στο μεγαλύτερο μέρος του γύρου (ποσοστό 85%).

Ένας από τους, πιο σημαντικούς παράγοντες στον αγώνα είναι επίτευξη της μέγιστης τελικής ταχύτητας καθώς η πίστα έχει πολύ μεγάλες ευθείες. Κατά την διάρκεια του αγώνα του 1988, είχαμε και το ρεκόρ των 404 χλμ/ώρα από το πρωτότυπο της VW. Το 1989, η C9 της Mercedes Benz στις κατατακτήριες δοκιμές έπιασε 399 χλμ/ώρα.

Ένας μεγάλος παράγοντας για τη νίκη είναι η αξιοπιστία και η οικονομία καυσίμου (λιγότερα pit stops). Τα εναλλακτικά καύσιμα μπήκαν στο «παιχνίδι» το 1949, με τον κινητήρα πετρελαίου της Delettrez Special. Το 2006 μπήκε δυναμικά στο χώρο οι κινητήρες Diesel με την Audi και το R10 TDI, το οποίο έγινε το πρώτο αγωνιστικό που νίκησε στις 24 ώρες του Le Mans με κινητήρα πετρελαίου.

Η αιθανόλη ως καύσιμο εμφανίστηκε το 1980 στην τροποποιημένη Porsche 911, η οποία νίκησε στην κατηγορία της. Τα εναλλακτικά βιολογικά καύσιμα εμφανίστηκαν το 2004 με την ομάδα Nasamax DM139-Judd.

Το 2008 επιτράπηκε η χρήση βιοκαυσίμων με 10% αιθανόλη για τους βενζινοκινητήρες και βιο-ντίζελ για τους ντιζελοκινητήρες, με την Audi να είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τα καύσιμα αυτά σε συνεργασία με τη Shell. Από το 2009 και μετά, οι κανονισμοί της ACO για τον αγώνα επιτρέπουν υβριδικά αγωνιστικά τα οποία θα φέρουν συστήματα KERS (σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας) ή TERS (σύστημα ανάκτησης θερμικής ενέργειας).

Οι 24 ώρες του Le Mans αποτελούνται από δύο κατηγορίες αγωνιστικών, η πρώτη είναι τα πρωτότυπα, τα οποία χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες και η δεύτερη είναι τα Grand Touring, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες.

Τα πρωτότυπα είναι αγωνιστικά αυτοκίνητα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αγώνες σε πίστα και πληρούν τους τεχνικούς κανονισμούς του ACO. Ενώ η κατηγορία Grand Touring αποτελείται από αγωνιστικά που βασίζονται σε μοντέλα αυτοκινήτων δρόμου τα οποία έχουν ομολογκαριστεί κατάλληλα για τον αγώνα.

Όλα τα αγωνιστικά μάχονται για το καλύτερο στην ίδια στιγμή μέσα στην πίστα, όλες οι κατηγορίες ταυτόχρονα. Ο τελικός νικητής συνήθως προκύπτει από την κατηγορία LMP 1, ο οποίος παίρνει το τρόπαιο. Κάθε κατηγορία και υποκατηγορία έχει τα δικά της τρόπαια. Τα πληρώματα των ομάδων για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν για περισσότερο από 4 συνεχόμενες ώρες και συνολικά όχι πάνω από 14 ώρες.

Οι πρώτοι νικητές των 24 ωρών του Le Mans ήταν οι Γάλλοι, Andre Lagache και Rene Leonard. Στους πρώτους αγώνες του θεσμού κυριάρχησαν οι Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί οδηγοί με τις Bugatti, Bentley και Alfa Romeo.

Η Porsche είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών στο θεσμό των 24 ωρών του Le Mans, έχοντας κατακτήσει 16 νίκες εκ των οποίων οι 7 είναι συνεχόμενες, από το 1981 έως το 1987. Δεύτερη έρχεται η Ferrari με 9 νίκες εκ των οποίων οι 6 είναι συνεχόμενες από το 1960 έως το 1965. Η Audi παρά την πρόσφατη ιστορία της στον αγώνα είναι η τρίτη πιο επιτυχημένη ομάδα με 8 νίκες, εκ των οποίων οι 5 είναι συνεχόμενες την περίοδο 2004-2008.

Ο Tom Kristensen είναι ο βασιλιάς του Le Mans καθώς μετρά 8 νίκες, οι οποίες τον φέρνουν πρώτο στον πίνακα των πιο επιτυχημένων οδηγών στην ιστορία του θεσμού εκ των οποίων οι 6 είναι συνεχόμενες από το 2000 έως το 2005. Ο Jacky Ickx μετρά 6 νίκες και βρίσκεται στη 2η θέση, πάνω από τους Derek Bell, Frank Biela, Emanuele Pirro, οι οποίοι έχουν 5 νίκες και βρίσκονται στην 3η θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα