15 λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι ξέρουμε να ζούμε καλύτερα από τους Αμερικανούς

Μπορεί την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού, Ευρώπη και Αμερική να είναι πιο κοντά από ποτέ, ωστόσο το φάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φανταζόμαστε.

Ναι μεν όλοι βλέπουμε αμερικανικές ταινίες, τρώμε που και που κανένα μπέργκερ, ή μιλάμε αγγλικά με αμερικανικά στοιχεία, ωστόσο η ζωή στην Ευρώπη της κρίσης είναι σε πολλούς τομείς καλύτερη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαβάστε 16 δεδομένα τα οποία θα μας κάνουν να ξανασκεφτούμε εάν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την Γηραιά Ήπειρο…

Σύστημα Υγείας

Ευρώπη: Ολόκληρο το Ομοσπονδιακό Δημόσιο των ΗΠΑ έχει παραλύσει με αφορμή το επίμαχο Obamacare το οποίο για πρώτη φορά θέλει να περάσει στην αμερικανική κοινωνία ιατρική περίθαλψη για άπορους πολίτες. Φυσικά στην ευρώπη, είτε με τα καλά του είτε με τα κακά του, το σύστημα υγείας λειτουργεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στα περισσότερα κράτη. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη κατατάσσονται στα 10 κορυφαία στον τομέα αυτό. Μεταξύ των δέκα λοιπόν βρίσκονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Σουηδία.

Αμερική: Μεταξύ των 48 κρατών που αξιολογήθηκαν οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 46η θέση, ξεπερνώντας μόνο την Σερβία και την Βραζιλία.

Τυρί

Ευρώπη: Όπως λέει και η Huffington Post, η Ευρώπη παράγει «θαύματα», όπως η φέτα, η παρμεζάνα και το καμαμπέρ.

Αμερική: Εν τω μεταξύ εκεί τρώνε ένα αδιευκρίνιστο κίτρινο πράγμα που καλείται και «αμερικανικό»

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ευρώπη: Σε όλη την Γηραιά Ήπειρο όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν μετρό, λεωφορεία και τραίνα. Στην Δυτική Ευρώπη δε, βλέπουμε φουτουριστικά τραίνα που σε πηγαίνουν από τον έναν προορισμό στον άλλον, άνετα και χωρίς καμμία ενδιάμεση στάση!

Αμερική: Τι σημαίνει ΜΜΜ; Εάν δεν μένεις στο Σικάγο, την Νέα Υόρκη ή την Ουάσινγκτον, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχεις ιδέα τι σημαίνει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και να κάθεσαι στην στάση να περιμένεις να περάσει το λεωφορείο κάθε τρεις ώρες…

Διαγωνισμοί τραγουδιού

Ευρώπη: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια παρά μόνο μία λέξη. Eurovision. Στον ετήσιο διαγωνισμό κάθε χώρα στέλνει το καλύτερό της (ή σε μερικές περιπτώσεις το χειρότερό της), αλλά είναι ένα θέαμα που παρακολουθούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Αμερική: Στην Αμερική από την άλλη πλευρά βλέπουμε το American Idol το οποίο μπορεί να αναδεικνύει ταλέντα (που και που) αλλά όσο πάει –σύμφωνα με τους ίδιους τους Αμερικανούς- γίνεται όλο και χειρότερο προβάλλοντας ένα σόου που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με την Eurovision.

Προσδόκιμο ζωής

Ευρώπη: Ελβετία και Άγιος Μαρίνος βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας αγγίζοντας τα 83 χρόνια! Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 24 κράτη βρίσκονται μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Αμερική: Η Αμερική βρίσκεται στην 33 θέση ξεπερνώντας για μία θέση την Κούβα.

Ποδόσφαιρο (Όχι, ράγκμπυ, αλλά ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ)

Ευρώπη: Εθνικές ομάδες από την Ευρώπη έχουν κατακτήσει συνολικά 10 από τα 19 Παγκόσμια Κύπελλα, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ιταλία αι φυσικά η Ισπανία. Ωστόσο προκειμένου να δει κανείς ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική μαγεία αρκεί να ρίξει μία ματιά στο Champions League, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο. Μάλιστα τον τελικό του 2012 συγκέντρωσε θεαματικότητα 150 εκατομμυρίων, την ώρα που το Super Bowl, παρακολούθησαν 106 εκατομμύρια…

Αμερική: Η καλύτερη θέση που κατέκτησαν οι ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η Τρίτη, στο μακρινό 1930. Από ο 1950 και ύστερα όμως, χρειάστηκαν συνολικά 40 χρόνια για να ξανασυμμετάσχει στα τελικά!

Διακοπές

Ευρώπη: Οι πρώτες επτά χώρες στις συνθήκες διακοπών σε όλο τον πλανήτη είναι Ευρωπαϊκές. Και αυτό λέει πολλά. Οι Αυστριακοί απολαμβάνουν 35 συνολικά μέρες διακοπών μετ’ αποδοχών κάθε χρόνο…

Αμερική: Εν τω μεταξύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί δεν δικαιούνται διακοπές μετ΄ αποδοχών.

Σοκολάτα

Ευρώπη: Οι σοκολάτες που γευόμαστε από την Γαλλία, την Ελβετία ή -ειδικά- το Βέλγιο, μπορούν να συγκριθούν με λίγους γευστικούς οργασμούς…

Αμερική: Μπορεί τα M&Ms να είναι γευστικά, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτα με τα γευστικά αριστουργήματα που συναντά κανείς στις Βρυξέλλες.

Πολιτικοσεξουαλικά σκάνδαλα

Ευρώπη: Μα τι άλλο; Μπούνγκα Μπόύνγκα και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνουν την Ευρώπη να έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην Ρώμη και στις βίλες των οργίων του Καβαλιέρε… Από την άλλη βλέπεις τον Φρανσουά Ολάντ να είναι ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος διατηρεί σχέση αλλά δεν είναι παντρεμένος. Σημαντική παρατήρηση είναι πως η πρώην σύζυγος του Ολάντ, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, θα μπορούσε να ήταν πρόεδρος, αλλά έχασε από τον Νικολά Σαρκοζί. Στην συνέχεια έχασε και τον Φρανσουά από την Βαλερί Τριερβελέρ.

Αμερική: Και από την άλλη βλέπουμε Αμερικανούς σαν τον Μαρκ Σάνφορντ ο οποίος παραδέχθηκε δημοσίως τα παραστρατήματά του. Σαν να μην έφτανε αυτό, έβαλε και τα κλάματα μπροστά στις κάμερες κάνοντας την υπόθεση περισσότερο τραγική παρά ενδιαφέρουσα.

Μετρικό σύστημα

Ευρώπη: Τα πράγματα είναι απλά. Σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούμε το μετρικό σύστημα και κάθε φορά πολλαπλασιάζοντας με το δέκα έχεις την αμέσως επόμενη σε μέγεθος μονάδα.

Αμερική: Η Αμερική από την άλλη για τους Ευρωπαίους μοιάζει… παρανοϊκή! Υπάρχουν 12 ίντσες σε ένα πόδι, τρία πόδια είναι μία γιάρδα και 1760 γιάρδες είναι ένα μίλι, ή αλλιώς 5.280 πόδια είναι ένα μίλι… Υπάρχουν 144 τετραγονικές ίντσες σε ένα τετραγωνικό πόδι και 43.560 τετραγωνικά πόδια για ένα εκτάριο… Και πάει λέγοντας. Κουραστήκαμε!

Σέξι προφορές


Ευρώπη: Ας ακούσουμε την Πενέλοπε Κρουζ να μιλά αγγλικά με ισπανική προφορά…

Αμερική: Ας ακούσουμε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ να μιλά ισπανικά με αμερικανική προφορά.

Αυτοκίνητα και βενζίνη

Ευρώπη: Στην Ευρώπη (ακόμα και αυτή προ κρίσης) δεν θα σε κορόιδευε κανείς εάν κυκλοφορούσες με ένα οικονομικό αυτοκίνητο που δεν καταναλώνει πολλά καύσιμα και ζυγίζει λιγότερο κι από μία… μπανιέρα.

Αμερική: Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Αμερικανοί έχουν ένα γνωμικό σύμφωνα με το οποίο: «There is no replacement for displacement», δηλαδή δεν υπάρχει αντικατάσταση για τον κυβισμό. Με λίγα λόγια, εάν δεν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με τουλάχιστον 4.000 κυβικά, είσαι αποτυχημένος…

Αγώνες αυτοκινήτου


Ευρώπη: Η Formula 1 μπορεί να είναι παγκόσμιο γεγονός ωστόσο οι αγώνες στην Ευρώπη έχουν μία άλλη αίγλη. Πόσω μάλλον όταν γίνονται στο Μονακό μέσα στους δρόμους . Από την άλλη μην ξεχνάμε αγώνες όπως το WRC, το DTM και πολλά άλλα.

Αμερική: Εκεί έχουμε το NASCAR στο οποίο όλοι τρέχουν σε έναν κύκλο…

Κάστρα

Ευρώπη: Η Ευρώπη δεν λέγεται τυχαία και Γηραιά Ήπειρος, καθώς εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχουν γράψει Ιστορία… Και η ιστορία της Ευρώπης αποτυπώνεται κατά κύριο λόγο από τα κτήριά της. Κτήρια που έχουν να μας πούν πολλά είναι μεταξύ άλλων και τα κάστρα, τα οποία συναντάς σε όλη την ήπειρο. Από την Ελλάδα μέχρι και ν κορυφή της Σκωτίας. Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι πως όσοι μπορούν τα συντηρούν με αποτέλεσμα στην αγορά ακινήτων να βρίσκει κάστρα κανείς τα οποία είναι φθηνότερα και από ένα διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη!

Αμερική: Από την άλλη, το πιο γνωστό κάστρο της Αμερικής είναι αυτό της… Σταχτοπούτας!

Χαλλλλαρά…

Ευρώπη: Είτε πίνεις φραπέ σε ένα καφέ της Αθήνας, είτε τον καπουτσίνο σου στο Παρίσι, είτε απολαμβάνεις την σιέστα σου κάτω από τον ισπανικό ήλιο, όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε ένα κοινό. Απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής! Δουλεύουμε για να ζούμε, σαν να λέμε…

Αμερική: Οι Αμερικανοί ωστόσο, ζουν για να δουλεύουν…. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικοί οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μοιάζουν σαν να τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ προκειμένου να προλάβουν τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο πως τα πάντα έχουν να κάνουν με την γρηγοράδα, με αποκορύφωμα το γρήγορο φαγητό.

Μπόνους: Γηρατειά

Ευρώπη: Χωρίς πολλά λόγια, ας δούμε τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ νεαρό και ύστερα μεσήλικα.

Αμερική: Επίσης χωρίς πολλά-πολλά ας δούμε πόσο άλλαξαν τα χρόνια, τον Αμερικανό ηθοποιό, Νίκολας Κέιτζ.

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, huffington post, american idol, champions league, formula 1, ηπα, bloomberg, huffington, μετρο, λεωφορεια, σημαίνει, μμμ, νέα, eurovision, idol, league, super, bowl, γαλλια, βρυξέλλες, σαρκοζι, wrc, dtm, nascar, ελλαδα, αθηνα, eurovision 2012, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, σοκολατα, εκλογες ηπα, eurovision 2013, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, η ζωη, κοινωνια, γνωμικο, μιλα, τι σημαινει, american idol, χωρες, αυτοκινητο, βελγιο, βραζιλια, γερμανια, ηπα, ηπειρος, ιατρικη, ισπανια, ιταλια, ρωμη, σουηδια, ταινιες, ωρα, bloomberg, dtm, formula 1, wrc, αγορα, αγωνες, αιγλη, αμερικη, απλα, αφορμη, βιλες, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, φαγητο, γεγονος, γινεται, γινονται, δημοσιο, δυτικη, υπαρχει, ελβετια, εποχη, επτα, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, ισπανικα, ισπανικο, καμερες, κυπελλο, κουβα, λεωφορειο, λογια, λογο, μαγεια, ματια, μονακο, νεα υορκη, παντα, οχθη, παρισι, πρωι, ρουαγιαλ, σερβια, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σιεστα, σικαγο, σοου, σουπερ, τρια, τριτη, φετα, φυσικα, φορα, super, bowl, κυβικα, φιλοι, ηπειρο, huffington post, huffington, χωρα, idol, league, μια ματια, μπροστα, nascar, ομαδες, ποδια, σημαίνει, σοκολατες, ουασινγκτον, υγειας
Τυχαία Θέματα