10 μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων

Η πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη είναι η τελευταία, όχι η μοναδική. Η ιστορία έχει καταγράψει αρκετές ακόμα περιπτώσεις αεροπλάνων που ξαφνικά χάθηκαν από τα ραντάρ, πραγματικά λες και άνοιξε η γη και τα κατάπιε.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

1. Η πτήση MH370 της Malaysia Arilines

Γνωστή η ιστορία. Εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, μάλλον στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, και ακόμα την ψάχνουν. Για το μόνο που είναι σίγουροι οι ειδικοί είναι ότι «δεν κατέπεσε στο έδαφος και άρα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν συντρίμμια στο νερό».

2.

Το Lockheed Electra 10E της Αμέλια Έρχαρτ

H ατρόμητη πιονέρος των αιθέρων έκανε το 1937 τη δεύτερη προσπάθειά της να κάνει το γύρο του κόσμου πετώντας. Εξαφανίστηκε κάπου στη μέση του Ατλαντικού, στις 2 Ιουλίου. Μετά από ενάμιση χρόνο άκαρπων ερευνών, ανακηρύχθηκε νεκρή (εν τη απουσία της) στις 5/1/1939.

3. Η πτήση 19

Ένα σμήνος με πέντε TBM Avengers απογειώνεται από την Φλόριδα για εκπαιδευτική πτήση, στις 5 Δεκεμβρίου 1945, και εξαφανίζεται λίγες ώρες αργότερα πάνω από το Τρίγωνο των Βερμούδων. 14 άνθρωποι χάνονται ενώ την ίδια τύχη έχουν λίγο αργότερα άλλοι 13 στο ίδιο σημείο, που επέβαιναν σε αεροσκάφος που στάλθηκε για να τους ψάξει. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, πιθανότερη αιτία είναι οι πιλότοι να αποπροσανατολίστηκαν λόγω του κακού καιρού που επικρατούσε στην περιοχή, να έμειναν από καύσιμα και να έκαναν αναγκαστική προσθαλάσσσωση.

4. To κλεμμένο Boeing 727-223

Το αεροσκάφος κλάπηκε από το αεροδρόμιο της Λουάντα, πρωτεύουσας της Αγκόλα, στις 25 Μαϊου 2003. Το βράδυ εκείνο ο Αμερικανός πιλότος και μηχανικός Μπεν Παντίλα κι ένας μηχανικός από το Κογκό (αγνώστων λοιπών στοιχείων) μπούκαραν στο αεροπλάνο, έκλεισαν τον ασύρματο και το απογείωσαν με κατεύθυνση βορειοδυτική, προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ουδείς τους ξαναείδε από τότε.

5. Τα Star Ariel και Star Tiger

Στις 30 ιανουαρίου 1948 το Star Tiger, επιβατικό αεροσκάφος Avro Tudor IV που ανήκε στην British South American Airways απογειώθηκε από τις Αζόρες με προορισμό την Βερμούδα. Λίγη ώρα αργότερα, χάθηκε χωρίς προειδοποίηση πάνω από το τρίγωνο των Βερμούδων, παίρνοντας μαζί του 31 ανθρώπους. Στις 7 Ιανουαρίου ένα πανομοιότυπο αεροσκάφος (το Star Ariel) της ίδιας εταιρίας με 13 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος χάθηκε στο ίδιο σημείο και δεν βρέθηκε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτών των εξαφανίσεων ήταν να αποσυρθούν όλα τα Avro Tudor IV από τον στόλο της BSAA.

6. H πτήση 739 της Flying Tiger Line

Το πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, ένα Lockheed Constellation L-1049H, μετέφερε 96 στρατιώτες από την Καλιφόρνια στο Βιετνάμ. Στο ενδιάμεσο της πτήσης, προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Γκουάμ απ’ όπου απογειώθηκε ξανά, στις 16 Μαρτίου 1962, με προορισμό τις Φιλιππίνες. Παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε πάνω από τον Ειρηνικό μία ώρα πριν την προγραμματισμένη προσγείωσή του στην αεροπορική βάση Κλαρκ των Φιλιππίνων.

7. To UC-64 Norseman του Γκλεν Μίλερ

Ο Γκλεν Μίλερ, γνωστός μουσικός και συνθέτης της εποχής του σουίνγκ, απογειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1944 από το Κλάπαμ της Αγγλίας με προορισμό το Παρίσι, όπου θα έδινε μια συναυλία για την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών. Μαζί του ήταν ο πιλότος Τζον Μόργκαν και ο συνταγματάρχης Νόρμαν Μπέσελ, αλλά δυστυχώς για όλους τους το αεροπλάνο εξαφανίστηκε πάνω από τη Μάγχη. Παρότι για χρόνια επικρατούσε η θεωρία ότι καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά, το πιθανότερο είναι ότι έπεσε λόγω ελαττωματικού καρμπιρατέρ που έπιασε πάγο.

8. To Boeing 707 της Varig Airlines

Στις 30 Ιανουαρίου 1979 το Boeing απογειώνεται από το αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο, κουβαλώντας 153 πίνακες του διάσημου Ιαπωνο-βραζιλιάνου ζωγράφου Μαναμπού Μαμπέ, αξίας 1.24 εκ. δολαρίων. Μισή ώρα μετά την απογέιωση χάνεται η επαφή με τον πύργο ελέγχου. Ούτε τα συντρίμμια ούτε οι πίνακες βρέθηκαν ποτέ, ενώ το συμπέρασμα του επίσημου πορίσματος των ειδικών έκανε λόγο για ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας.

9. To Douglas DC-4 της Canadian Airlines

Απογειώθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 από το Βανκούβερ, με προορισμό το Τόκιο. Μιάμιση ώρα πριν φτάσει στο Άνκορατζ της Αλάσκα, όπου και θα ανεφοδιαζόταν, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Μετά από 100 μέρες ερευνών, δεν βρέθηκε τίποτα που να εξηγεί πως οι 37 άνθρωποι που επέβαιναν έχασαν τη ζωή τους και όλοι συμφώνησαν ότι μάλλον έφταιγε η περιορισμένη ορατότητα που επικρατούσε στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος.

10. Η πτώση στη λίμνη Μίσιγκαν

Στις 23 Ιουνίου 1950 η πτήση 2501 της Northwest Orient Airlines απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Σιάτλ, κουβαλώντας 55 επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος. Την ώρα που το αεροσκάφος πέταγε 1100μ. πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν ζήτησε από τον πύργο ελέγχου άδεια να κατέβει στα 760μ. κι αυτή ήταν η τελευταία του επικοινωνία πριν εξαφανιστεί.

The post 10 μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα