10 ασυνήθιστα κόλπα για να γίνεις πρωταθλητής της ζωής σου

Λένε ότι όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια (πίκρα), πάρε στίφτη και φτιάξε λεμονάδα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αδυνατίσεις πρέπει να κόψεις το φαγητό, για να σφίξεις πρέπει να γυμναστείς. Εδώ δεν μιλάμε για τα αυτονόητα. Ηρέμησε! Είναι 10 τρικ που θα σε βοηθήσουν να δεις άμεσα αποτελέσματα ακόμα και αν χρειαστεί να προσποιηθείς ότι ζεις σε βιντεοπαιχνίδι. Γι’ αυτό προσδέσου και ξεκινάμε!

1.Διευκόλυνε λίγο την ζωή σου! – 10 ασυνήθιστα κόλπα για να το πετύχεις

Η επικρατούσα άποψη για τα βιντεοπαιχνίδια είναι ότι αποτελούν χάσιμο χρόνου. Αλλά, σύμφωνα με νέα

έρευνα το Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (γιατί μιλάμε με στοιχεία) τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε μάλιστα τις σχέσεις μας. Μια άλλη έρευνα, έδειξε ότι τα βιντεοπαιχνίδια αποδείχθηκαν περισσότερο αποτελεσματικά από την θεραπεία για περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη και άγχος. Έχοντας αυτό κατά νου λοιπόν, μια σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι όπου τα εμπόδια της καθημερινής ζωής βλέπονται υπό το πρίσμα ενός παιχνιδιού. Έστησε κάθε πίστα στην φυσική της θεραπεία με ερωτήσεις. Οι θετικές αλλαγές έγιναν οι καλοί ήρωες ενώ τα εμπόδια έγιναν οι κακοί. Σύμφωνα μάλιστα με το Forbes το παιχνίδι που ονομάζεται SuperBetter έχει πάει καλά στην αγορά. (Πότε θα έρθει και στην Ελλάδα να μας πούνε!)

2.Στάση σώματος

Η κοινωνική μας ιεραρχία υπαγορεύει πως κάθε ομάδα δύο ή περισσότερων ανθρώπων περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κυρίαρχο και ένα υποτακτικό μέλος. Δεν είναι εύκολο να το δεις πάντα, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν με κριτήριο την γλώσσα του σώματος των άλλων και να αντιδρούν ανάλογα. Αν είσαι ντροπαλός, ο άλλος θα πάρει τον ρόλο του κυρίαρχου και αντίστροφα. Και μάλιστα, δεν αντιδρούν μονάχα οι άλλοι στην γλώσσα του σώματός σου, αλλά και ο ίδιος μας ο εγκέφαλος αντιδρά στην γλώσσα του σώματος. Σε πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, αυτοί με την κυριαρχική στάση είχαν συνήθως μετρήσιμα μεγαλύτερα ποσοστά τεστοστερόνης και χαμηλότερα ποσοστά κορτιζόνης (υψηλή κορτιζόνη ισοδυναμεί με πολύ άγχος και στρες) και τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα για ανθρώπους με υποτακτική συμπεριφορά. Με λίγη δουλειά όμως σε αυτό τα κομμάτι, αμέσως οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν με αυτή την συμπεριφορά είδαν αισθητά αποτελέσματα στην ζωή τους.

3.Σταμάτα να τσιμπολογάς

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στον ρυθμό του ύπνου μας. Το σώμα ελέγχεται φυσιολογικά από τον καρδιακό ρυθμό, ένα βιολογικό ρολόι που γενικά συχγχρονίζεται με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Αλλά σύμφωνα με ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Κλίφορντ Σάπερ έχουμε και ένα εσωτερικό ρολόι διατροφής που μπορεί να εισβάλλει και να αποκτήσει αυτό τον έλεγχο. Όταν τα ζώα έχουν περιορισμένα αποθέματα τροφής, προσαρμόζουν το σώμα τους στο νέο ρυθμό ώστε να χορταίνουν με λιγότερη τροφή. Ο Σάπερ ανακάλυψε ότι η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους επίσης. Αν θελήσετε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου σας, θα πρέπει απλά να σταματήσετε να τρώτε 16 ώρες από την ώρα που έχετε σκοπό να ξυπνήσετε. Αν αλλάξατε βάρδια στην δουλειά και θέλετε να ξυπνήσετε 9 το βράδυ σταματήστε να τρώτε από τις 5 το πρωί. Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στον νέο ρυθμό έτσι, σε λιγότερο από μια ημέρα.

4.Μην προσπαθείτε να πετύχετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι κυριεύονται από ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, αν δουλέψεις σκληρά θα πετύχεις, αν πετύχεις θα είσαι ευτυχισμένος. Σύμφωνα όμως με τον ψυχολόγο Σόουν Άνκορ, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν στόχο το μυαλό ανεβάζει την επιθυμία για επιτυχία. Έτσι ξαφνικά επιτυχία συναρτάται με την απόκτηση καλύτερης δουλειάς ή καλύτερου βαθμού στο νέο διαγώνισμα. Το μέτρο που ορίζει την επιτυχία ανεβαίνει συνεχώς. Αυτό όμως που διαπίστωσε ο Άνκορ ήταν ότι η ευτυχία προέρχεται από το να εντοπίζουμε θετικά πράγματα στο περιβάλλον μας αντί να ψάχνουμε για όλα τα στραβά. Κατέληξε ότι το μυαλό όταν έχει θετική διάθεση είναι 31% περισσότερο αποτελεσματικό από ένα ουδέτερο ή ένα αρνητικό. Οι γιατροί είναι 19% ακριβέστεροι στις διαγνώσεις τους όταν προσεγγίζουν τις ασθένειες με θετικό τρόπο σκέψης. Ακούγεται περίεργο, αλλά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και από άλλη μια έρευνα που έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη οδηγεί στην αίσθηση της πληρότητας στους ανθρώπους. Δεν χάνεις κάτι λοιπόν, σταμάτα να είσαι μουντρούχος και χαμογέλα λίγο.

5.Χρησιμοποίησε το άλλο σου χέρι

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ένα χέρι κατά βάση στις καθημερινές μας ασχολίες. Για ένα περίεργο λόγο, όπως ανακάλυψε ο Δόκτορ Τόμας Ντένσον, όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιοήσουν και το άλλο χέρι στις καθημερινές τους ασχολίες λίγο περισσότερο είδαν θεαματική πτώση των επιπέδων θυμού που ένιωθαν. Ταυτόχρονα, μέρη του εγκεφάλου που συσχετίζονταν με τον αυτοέλεγχο έγιναν ξαφνικά πιο ενεργά.

6.Περιόρισε τις επιλογές σου

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε ο Σένα Ύγενγκαρ, παρουσιάστηκε σε πελάτες κρεοπωλείου δείγματα από 6 είδη ζαμπόν. Την επομένη, το δείγμα περιείχε 24 γεύσεις συνολικά. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο δείγμα είχε τραβήξει περισσότερο κόσμο μονάχα το 3% ψώνισε τελικά από αυτό, ενώ το δείγμα της προηγούμενης μέρας είχε οδηγήσει το 30% των πελατών στην αγορά. Όταν οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές επιλογές, κατέληξε οδηγούνται συχνά στο να μην πάρουν τίποτα.

7.Μουσική

Όσο και αν ακούμε μουσική, δεν έχουμε ιδέα γιατί την αγαπάμε τόσο πολύ. Όταν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας της Ιαπωνίας ξεκίνησε έρευνα για να ανακαλύψει την απάντηση, βρήκαν ότι η μουσική ασκεί περισσότερα πράγματα από συναισθηματική επιρροή σε εμάς – ότι έχει ψυχολογική επιρροή επίσης. Η μουσική έχει την τάση να βελτιώνει το ντοπαμίνη μας στον οργανισμό. Απελευθερώνει δηλαδή χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης, είναι μάλιστα πολύ συνδεδεμένη και με την αίσθηση της εξάρτησης που προκαλούν τα ναρκωτικά. Έχει όμως και μια ακόμα επίδραση, η έρευνα ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος παράγει περισσότερο ασβέστιο όταν ακούει μουσική και το ασβέστιο συμβάλει στην μείωση των επιπέδων πίεσης του αίματος. Μετά από έκθεση 30 μόλις λεπτών στην μουσική του Μότσαρτ το ασβέστιο μπορεί να χαμηλώσει 20 mmHg την πίεση, που αντιστοιχεί ακριβώς στην διαφορά μεταξύ κανονικής και υψηλής πίεσης. Ακουστικά και φύγαμε λοιπόν!

8.Χρησιμοποίησε το Δεξί σου αυτί

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα στο να ακούς κάποιον, τι κάνεις; Οι περισσότεροι τείνουν να πλησιάζουν με τον σβέρκο τους τον ομιλητή. Αλλά αποδεικνύεται ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μάλλον να πλησιάσεις τον συνομιλητή με το δεξί σου αυτί. Ο εγκέφαλος είναι χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια και το κάθε ημισφαίριο είναι κυρίαρχο σε διάφορους τομείς, όπως στην αντίληψη του ήχου, στην έκφραση της γλώσσας κτλ. Φαίνεται λοιπόν, ότι το δεξί αυτί αντιλαμβάνεται καλύτερα την ομιλία από το αριστερό. Την επόμενη φορά λοιπόν, μην διστάσετε να δείχνετε το δεξί σας αυτί στον συνομιλητή σας.

9.Έντονα χρώματα

Ο Ντούνκαν Σμίθ και η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Essex του Λονδίνου έκαναν μια έρευνα για να προσδιορίσουν πως επιδρά το χρώμα στην διάθεσή μας και κατέληξαν ότι τα χρώματα είχαν μεγάλη επίδραση στην αντίδρασή μας και στην μνήμη μας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αντίκρισαν ηλιόλουστα χρώματα, γκριζοπά και σκούρα και τους ζητήθηκε να κάνουν μια σειρά από τεστ γνώσεων. Η ομάδα που είδε τις ηλιόλουστες εικόνες, είχε 25% υψηλότερες επιδόσεις από τις άλλες. Ακόμα, είχαν 9% πιο αυξημένη φυσική δύναμη. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ανοιχτόχρωμα χρώματα ανεβάζουν την εγρήγορση και το κόκκινο ανέβαζε την αυτοπεποίθηση. Μάλιστα η Ντιάνα Γουίτερμαν ανακάλυψε ότι το κόκκινο σε κάνει καλύτερο αθλητή αλλά και δίνει και την «ψευδαίσθηση» στους άλλους ότι είσαι καλύτερος αθλητής.

10.Βελτίωσε την Μνήμη σου

Στον αμερικανικό διαγωνισμό μνήμης που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες είχαν να θυμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε μια από τις εκδηλώσεις οι διαγωνιζόμενοι είχαν να θυμηθούν 500 αριθμούς σε πέντε λεπτά και με συγκεκριμένη μάλιστα σειρά. Το ρεκορ ήταν να θυμηθεί κάποιος 303 αριθμούς. Πως το κατάφερε; Η ιδέα είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος απομνημονεύει καλύτερα εικόνες παρά οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αν μπορέσετε να συνδέσετε κάτι όπως κείμενο ή αριθμό με μια εικόνα, ο εγκέφαλός σας θα μπορεί πολύ ευκολότερα να απομνημονεύσει. Δοκιμάστε το και θα μας…θυμηθείτε!

Keywords
ζωης, νέα, ελλαδα, συγκεκριμένο, επιρροή, μνήμη, τεστ, ηπα, ρεκορ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, η ζωη, αποτελεσματα, μνήμη, μια ημερα, γλωσσα του σωματος, δουλεια, εικονες, εργαλεια, ζωα, ηπα, καταθλιψη, με το δεξι, μουσικη, ναρκωτικα, πιεση, προγραμμα, τεστ, φυσικη, χρωματα, ωρα, αγορα, αγχος, ακουστικα, απλα, ασβεστιο, ασθενειες, αυτι, αυτοπεποιθηση, βραδυ, φαγητο, γεγονος, γιατροι, γλωσσα, διαστημα, δυναμη, δειγμα, εγρηγορση, ευκολο, ευτυχια, εκθεση, εκφραση, ενεργα, επιρροή, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, ετσι ξαφνικα, ζωη, ιδεα, ηρωες, ισχυει, θετικο, εικονα, ομιλια, κειμενο, λεμονια, λογο, μειωση, μοτσαρτ, μυαλο, ντροπαλος, ομαδα, παντα, ουσιες, περιβαλλον, πρισμα, πρωι, ρεκορ, ρολοι, ρολο, σβερκο, συγκεκριμένο, σειρα, σωμα, ταση, φυγαμε, φορα, χερι, χρωμα, ωρες, εγκεφαλος, ειδη, ερωτησεις, γευσεις, κομματι, ουδετερο, παιχνιδι, πληροφοριες, θετικα, υγειας, ξεκινησε, ζαμπον
Τυχαία Θέματα