Το jenny.gr στη Σουηδία για το Democratic Design Day 2015 της IKEA

Ως ομολογουμένως τυχερό μέλος του #jennygr_team, βρέθηκα στο Älmhult της Σουηδίας για το Democratic Design Days της ΙΚΕΑ, δλδ. στην καρδιά των γεγονότων για το μέλλον του design.

Η ΙΚΕΑ αποτελεί ένα μοναδικό case study. Μια εταιρεία

που ξεκίνησε πριν 72 χρόνια, με ιδρυτή τον Ingvar Kamprad, αναπτύχθηκε σε global επίπεδο αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των ανθρώπων της εποχής και συνεχίζει να το κάνει σε πολύ πιο εντυπωσιακό τρόπο, βασιζόμενη στις αξίες της ποιότητας και του εμπνευσμένου design.

Για πρώτη φορά άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της για δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στο Democratic Design Day, ένα μοναδικό media event που πραγματοποιήθηκε 12 & 13 Μαΐου, με σκοπό να αποκαλύψει τα χαρτιά της και να μας εξηγήσει πως παράγονται τα προϊόντα από το Α μέχρι το Ω, από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση τους. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους πίσω από τα προϊόντα, μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, εισχωρήσαμε στους χώρους εργασίας και στο εντυπωσιακό ΙΚΕΑ Test Lab (δεν μπορούσα να πιστέψω την σχολαστικότητα και τα υψηλά επίπεδα ελέγχου που είδα!) και είδαμε τις νέες σειρές και τάσεις στο design.

H IKEA μας έδωσε μια σφαιρική και ολιστική αίσθηση του furnishing και το γεγονός του ότι «τρύπωσαν» περίεργα, δημοσιογραφικά μάτια στο στρατηγείο δημιουργίας και αποφάσεων με έκανε να δω το brand με ακόμα πιο εντυπωσιασμένη ματιά. Η αμεσότητα των ανθρώπων της ΙΚΕΑ, η άψογη και άκρως φιλόξενη διοργάνωση καθώς και οι δημιουργικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, προσδιορίζουν καθοριστικά και δυναμικά τα νέα σχέδια.

Jesper Brodin – Range & Supply Manager

Ξεκινήσαμε με μια ξενάγηση στο προσωρινό μουσείο της ΙΚΕΑ και το ορίζω ως προσωρινό, καθώς την επόμενη χρονιά θα εγκαινιαστεί το ολοκληρωμένο μουσείο στο πρώτο κτίριο της εταιρείας. Η πορεία της εταιρείας με τα χρόνια άλλαξε μα η φιλοσοφία της από την πρώτη μέρα σε πολλά σημεία παραμένει αλώβητη. Ιδιαίτερα, λειτουργικά items, σε προσιτές τιμές με υψηλά ποιοτικά standards και ιδιαίτερο σχεδιασμό. Ακολούθησαν κουβέντες, άμεσες και ειλικρινείς με designers και developers που έδειξαν απερίφραστα πως, πότε και γιατί καταλήγουν να βγάλουν στην αγορά κάθε αντικείμενο.

Katie Eary – designer ΙΚΕΑ

Το κεντρικό point που μεταφράστηκε ως απόλυτο κίνητρο είναι τα αποτελέσματα του Curiosity Report της ΙΚΕΑ. Είναι περίεργοι, παρατηρούν, οσμίζονται και εμπνέονται από το σήμερα, θέλοντας να είναι εκεί όταν γεννιέται κάθε ανάγκη της νέας εποχής. Και εξηγούμαι: πόσοι από εμάς τρώνε ιδίως τις καθημερινές στην κουζίνα, γύρω από το τραπέζι; Τέτοιου είδους πρακτικές στους σύγχρονους ανθρώπους ίσως μοιάζουν με νοσταλγικές ιεροτελεστίες που πια κανείς δεν προλαβαίνει να απολαύσει. Όλα ξεκινούν από την κουζίνα, από την food culture και το καθιστικό πια είναι το μέρος που τρώμε. Τα χρηστικά μπολ που θα αποκτήσουμε θα κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

Η IKEA μας έδειξε απροκάλυπτα γιατί είναι στο σήμερα και πως μπορεί να λύσει τα χέρια όλων μας με πρακτικά, ιδιαίτερα και high quality προϊόντα. Ευχαριστώ ΙΚΕΑ, it was a real pleasure.

#IKEAtoday
#design
#quality

Keywords
Τυχαία Θέματα