Τί ρόλο παίζει το πατρικό πρότυπο στην ανάπτυξη του παιδιού;

Η σημασία της παρουσίας του πατέρα.

Η σχέση που αναπτύσσει το παιδί με τον πατέρα είναι τελείως διαφορετική από της μητέρας, που σημαίνει πως η συμμετοχή και η εμπλοκή του συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαφορετικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα στο τομέα των κοινωνικών σχέσεων. Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που έχουν έντονη την παρουσία του πατέρα τείνουν να είναι πιο κοινωνικά και χαλαρά με την συναναστροφή αγνώστων από ότι τα μωρά που

η παρουσία του πατέρα είναι πιο περιορισμένη.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως η επίδραση του πατέρα συντελείται κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι μπαμπάδες αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Η διαφορά όμως είναι στην ποιότητα και το είδος του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι συνήθως πιο συναρπαστικό και πιο πολύ σωματικό από το είδος του παιχνιδιού της μητέρας. Οι μπαμπάδες επιλέγουν παιχνίδια, έντονα, γεμάτα ανατροπές και χωρίς κανόνες. Αντιθέτως, οι μαμάδες επιλέγουν λίγο πιο κλασσικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, κρυφτό, παζλ, παραμύθια.

Αρκετοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το τραχύ πατρικό στυλ τους θορυβώδους παιχνιδιού χαράσσει μια σημαντική δίοδο που διευκολύνει τη μάθηση των συναισθημάτων στα παιδιά. Οι μπαμπάδες επιλέγουν να παίξουν κυνηγητό με τα παιδιά τους, παριστάνοντας πως είναι ο κακός λύκος ή μια κακιά αρκούδα που αν τα πιάσει θα τα φάει ή σηκώνοντας ψηλά το παιδί φέρνοντας το γύρω –γύρω σαν αεροπλανάκι. Τα παιχνίδια αυτά επιτρέπουν στο παιδί να βιώσει τη συγκίνηση του μικρού αλλά ελεγχόμενου φόβου, ενώ ταυτόχρονα το διασκεδάζουν και το ευχαριστούν. Του μαθαίνουν τον τρόπο να παρατηρεί και να αντιδρά στα επικοινωνιακά σήματα του πατέρα του για να βιώσει μια θετική εμπειρία. Παρατηρεί επίσης τον πατέρα του πως κάθε φορά που εκείνο φωνάζει ή στριγγλίζει παρατείνει το παιχνίδι. Ακόμα, παρατηρεί επίσης τις ενδείξεις ότι το παιχνίδι πλησιάζει στο τέλος του και μαθαίνει, πως μετά τη διέγερση του παιχνιδιού, να επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση και να ηρεμεί.

Οι δεξιότητες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες καθώς το παιδί μπορεί να βρει και να αναγνωρίσει τις ανάλογες συμπεριφορές στους συνομηλίκους αλλά και τους ενήλικες. Από την εμπειρία των παιχνιδιών του με τον μπαμπά έχει μάθει να διαβάζει τα μηνύματα των άλλων και ξέρει πότε η κατάσταση οξύνεται. Γνωρίζει πώς να αναπτύξει το δικό του συναρπαστικό παιχνίδι και ανταποκρίνεται στους άλλους με τρόπο που δεν είναι ούτε πολύ νωθρός ούτε υπερβολικά παρορμητικός. Γνωρίζει πώς να ρυθμίζει τα συναισθήματά του έτσι ώστε να συμβάλλει σ’ ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει τη σημασία που δείχνουν οι μπαμπάδες σχετικά με την ελευθερία των παιδιών την ώρα του παιχνιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουν χώρο για προσωπική έκφραση και ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους. Έτσι, τα παιδιά γίνονται πιο δημοφιλή και κοινωνικά.

The post Τί ρόλο παίζει το πατρικό πρότυπο στην ανάπτυξη του παιδιού; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα