Τί πρέπει να πίνετε αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Όλοι σχεδόν έχουμε αντιμετωπίσει κάποια ενόχληση στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά. Όσοι όμως, πάσχετε από σύνδρομο ευρέθιστου εντέρου, αυτά τα συμπτώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή σας. Το σύνδρομο ευερέσθιτου εντέρου ή διαφορετικά σπαστική κολίτιδα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου και ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού. Πιθανότατα οι περισσότεροι έχετε διαβάσει ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε και ποιες να αποφεύγετε. Όμως μπορεί να μην γνωρίζετε πολλά ως το τι πρέπει

να πίνετε. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας καλύψω όλες τις απορίες, όσο αφορά τα ποτά που μπορείτε να πίνετε και να μην έχετε τον φόβο της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Τα ανθρακούχα ποτά, μπορεί πολλές φορές να σας δημιουργήσουν κράμπες στο στομάχι και διάρροιες. Άρα όσοι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καλό είναι να αποφεύγετε τα ροφήματα που έχουν ανθρακικό, γιατί ενδέχεται να σας επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Μια καλή επιλογή είναι το τσάι, είτε το πράσινο είτε το μαύρο. Μπορείτε να έχετε πάντα στο ψυγείο σας μια κανάτα παγωμένο τσάι για να ξεδιψάτε, ως εναλλακτική του νερού.

Ένα άλλο ρόφημα που μπορεί να σας προκαλεί ενοχλήσεις είναι το γάλα, και αυτό γιατί πολλοί που έχετε σύνδρομο ευρέσθιτου εντέρου, παρουσιάζετε και δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα τα γαλακτοκομικά να σας προκαλούν διάρροιες, αέρια, φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες. Επειδή όμως, χρειάζεστε το ασβέστιο στη διατροφή σας, πρέπει να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι το γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο, κεφίρ, αμύγδαλα.

Όσο αφορά τα ροφήματα σοκολάτας, έχουν ειπωθεί διάφορα, όπως ότι μπορεί να κάνουν κακό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί η σοκολάτα από μόνη της δεν δημιουργεί προβλήματα. Ο πραγματικός ένοχος είναι το γάλα που ενδεχομένως προσθέτετε. Ωστόσο, αν όντως διαπιστώσετε ότι σας ενοχλεί η σοκολάτα, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση της.

Τα ροφήματα που περιέχουν προβιοτικά είναι μια καλή επιλογή, γιατί συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, μειώνοντας τα συμπτώματα του ευερέσθιτου εντέρου.

Τέλος, το νερό είναι πάντα η καλύτερη λύση, γιατί κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει βέλτιστα και επίσης είναι απαραίτητο για τη πέψη. Άρα, πίνοντας αρκετό νερό είναι σημαντικό, για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα