Τα 7+1 πολιτιστικά δρώμενα των ημερών… σε πείσμα των καιρών

02:17 3/7/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Σε πείσμα των καιρών και κόντρα στις πολιτικές αναταραχές των ημερών, η Τέχνη και ο πολιτισμός επιμένουν να δίνουν τη δική τους απάντηση. Μια απάντηση που ενώνει αντί να χωρίζει, που γεμίζει την ψυχή αντί να την αδειάζει, που δίνει θάρρος και διαύγεια, αντί να γεννά φόβο και αναπάντητα ερωτήματα. Ο Σωτήρης Χατζάκης, μάλιστα, με αφορμή τις «Τρωάδες» που παρουσιάζει την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου στην Επίδαυρο, έστειλε το δικό του μήνυμα στους θεατές: «Στην παράσταση των Τρωάδων δονεί την ψυχή μας η κραυγή

«Δεν υπάρχει πια Τροία». Όπως στο Underground του Κουστουρίτσα η άλλη κραυγή «Δεν υπάρχει πια Γιουκοσλαβία». Αυτές τις σκοτεινές ώρες που δοκιμάζεται η πατρίδα μας, εμείς, οι συντελεστές των Τρωάδων σας καλούμε να έρθετε στην Επίδαυρο. Με όλες τις δυσκολίες, με όλο το βάρος στις καρδιές σας να έρθετε στην Επίδαυρο. Όλοι εμείς, θεατές και καλλιτέχνες, ας ενωθούμε, ας γίνουμε εκκλησίασμα μιας τελετής που θα αγνίσει τις ψυχές μας. Ας αποδείξουμε ότι η παιδεία, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι η περιουσία μας. Αυτές τις κρίσιμες μέρες ας αναδείξουμε την πνευματικότητα και την συλλογική μας συνείδηση».

1 ΑΠΟ 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Τρωάδες του Ευρυπίδη

Τρωάδες του Ευριπίδη: 3 και 4 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Οι Τρωάδες, έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη, θα παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν.

Οι Τρωάδες είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Οι Τρωάδες έχουν παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο άλλες πέντε φορές 1965,1968,1975, 1983 και 1991.

Tαυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνικά: Έρση Δρίνη

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στίχοι παράστασης: Kώστας Γεωργουσόπουλος

Χορογραφία: Κική Μπάκα

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Mελίνα Παιονίδου

Η επιλογή των παραδοσιακών τραγουδιών είναι του Σωτήρη Χατζάκη

Διανομή:

Εκάβη: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Ανδρομάχη: Μαρία Κίτσου

Κασσάνδρα: Κόρα Καρβούνη Ταλθίβιος: Νίκος Ψαρράς

Ποσειδών: Θέμης Πάνου

Aθηνά: Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μενέλαος: Κρατερός Κατσούλης

Ωραία Ελένη: Ελένη Ρουσσινού

Αναλυτικά η περιοδεία:

11 & 12 Ιουλίου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων15 Ιουλίου, Κηποθέατρο Δήμου Αλεξανδρούπολης18 Ιουλίου, Σίβηρη, Αμφιθέατρο Σίβηρης24 Ιουλίου, Αρχαία Ολυμπία27 Ιουλίου, Νεμέα4 & 5 Αυγούστου, Πάτρα , Ρωμαϊκό Ωδείο7 Αυγούστου, Μεσολόγγι,12 Αυγούστου, Ανδρος24 Αυγούστου, Βριλήσσια27 Αυγούστου, Χαλάνδρι, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς30 Αυγούστου, Ελευσίνα , Παλαιό Ελαιουργείο

2 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»7 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους11 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού13 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου16 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη18 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Σχέση 5 με 7

Μια τυχαία συνάντηση στους δρόμους του Μανχάταν θα φέρει τον εικοσάρη επίδοξο συγγραφέα Μπράιαν (Αντόν Γιέλτσιν) σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με μια εντυπωσιακή Γαλλίδα (Μπερενίς Μαρλό). Το πρόβλημα; Είναι παντρεμένη και μπορεί να τον συναντά για σύντομα ερωτικά ραντεβού, σε ξενοδοχεία, μόνο μεταξύ 5 και 7. Κι ενώ ο Μπράιαν λαχταρά τη γυναίκα των ονείρων του για περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα, αρχίζει να μαθαίνει σημαντικά πράγματα για τη ζωή και τον έρωτα.

Ο Βίκτορ Λέβιν, σεναριογράφος και παραγωγός του «Mad Men» σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Συμπρωταγωνιστούν οι Γκλεν Κλόουζ, Φρανκ Λανγκέλα και Ολίβια Θίρλμπι. (Tanweer)

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Το Μπλε Δωμάτιο

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ματιέ Αμαλρίκ παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό και ιμπρεσιονιστικό ρομαντικό θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν.

Ο Ζουλιέν και η Εσθέρ συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και στο δωμάτιο αυτό κάνουν έρωτα και μοιράζονται το πάθος τους, προσπαθώντας να κρύψουν την παράνομη σχέση τους από τα αδιάκριτα μάτια των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης.

Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Λέα Ντρουκέρ, Στεφανί Κλεό (Weirdwave)

Δείτε περισσότερα Galleries Μιούζικαλ: Η Μελωδία της Ευτυχίας

Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον χειμώνα στο Παλλάς, θα παρουσιαστεί –με ανανεωμένο θίασο- επιλεκτικά σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για την περίφημη (αληθινή) ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που έγινε μιούζικαλ και στη συνέχεια ταινία (1965) με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ.

Η Demy θα εμφανιστεί στον ρόλο της Μαρίας Φον Τραπ, ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του πλοιάρχου Φον Τραπ, η Ναταλία Δραγούμη ως Βαρώνη και ο Γιώργος Τζαβάρας ως Μαξ Ντεβάιλερ. Σκηνοθετεί η Θέμιδα Μαρσέλλου.

Oι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 Ιουλίου από τα Χανιά.

Περισσότερα στο www.viva.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Live: Nατάσα Θεοδωρίδου-Γιώργος Θεοφάνους

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά: Παρασκευή 3/7

Παρά της δυσκολίες και τα εμπόδια λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας της πολιτικής κατάστασης και των εξελίξεων στη χώρα μας η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Θεοφάνους και ο Παντελής Καναράκης θα εμφανιστούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά για να χαρίσουν μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη συναισθήματα και μελωδίες που αγαπάμε…

Κόντρα στην περίοδο που διανύουμε αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά την συναυλία, να ενώσουν τα τραγούδια της με τις μελωδίες του και τις στιγμές τους για να γίνουμε όλοι μαζί ένα σε μια μουσική συνάντηση που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε, να γελάσουμε… κάτι που έχουμε όλοι ανάγκη τη δύσκολη αυτή στιγμή…

Μαζί τους ο Παντελής Καναράκης.

Δείτε περισσότερα Galleries Θέατρο: Textilen

Μια πλούσια αστική Οικογένεια σε αποσύνθεση. Τρεις γενιές επί σκηνής. Σχέσεις διαρρηγμένες και υποκριτικές αναδεικνύουν μέσα από την αλληγορία τους τον μηχανισμό που «υφαίνει» τα νήματα στην Ιστορία της νεοελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Παιδικά τραγουδάκια, ασώματες φωνές που επιτηρούν και σχολιάζουν τη δράση, χιούμορ, ένοχα πάθη και κρυμμένη βιαιότητα.

Το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη Textilen παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, στις 5 και 6 Ιουλίου, στην «Πειραιώς 260» (Κτίριο Η).

Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Ντένης Μακρής, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Σοφία Σεϊρλή, Μάνος Σταλάκης.

www.greekfestival.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Live: Ελένη Τσαλιγοπούλου

ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ & boğaz musique

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique, ύστερα από έναν χειμώνα πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων, ξεκινούν την καλοκαιρινή τους περιοδεία και μας προσκαλούν σε μία σειρά συναρπαστικών συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώνοντας με τρόπο απρόσμενο και γοητευτικό όλες τους τις μεγάλες μουσικές αγάπες. Η νοσταλγία και η συγκίνηση της Ανατολής αναμειγνύεται μοναδικά με την ένταση και τον δυναμισμό της Δύσης σε ένα παθιασμένο, διονυσιακό και άκρως καλοκαιρινό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι boğaz musique εμφανίζονται στο Λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου με ελεύθερη είσοδο.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Αγροτουρισμού Επιδαύρου σε συνεργασία με την AlfaExpo.

Official Link: https://www.facebook.com/eleni.tsaligopoulou

3/7: ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ & bogaz musique – ΛΙΜΑΝΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: Ώρα έναρξης 21:30

Δείτε περισσότερα Galleries OTE Cinema 1ΗD: Fleming

Πρεμιέρα κάνει η νέα μίνι σειρά του BBC, Fleming, για τη συναρπαστική ιστορία του ‘πατέρα’ του James Bond Ίαν Φλέμινγκ, ο οποίος έζησε ως playboy της λονδρέζικης υψηλής κοινωνίας και είδε τη ζωή του να αλλάζει με το ξέσπασμα του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που οδήγησε και στη γέννηση του θρυλικού κατασκόπου.

Στον ρόλο του Φλέμινγκ βρίσκουμε τον Ντομινίκ Κούπερ (Dracula Untold).

Η μίνι σειρά προβάλεται κάθε Τετάρτη στις 21.00, στο OTE CINEMA 1HD.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: agenda, live, ατζέντα, ατζέντα της εβδομάδας, Επίδαυρος, θέατρο, σινεμά, Φεστιβάλ Αθηνών

Keywords
δρωμενα, πεισμα, mad men, james bond, διαυγεια, underground, θεατρο, μετάφραση, αιγαιο, καβαλα, πατρα, θεσσαλονικη, νέα, cinema, mad, men, μπλε, ελλαδα, demy, μαξ, χανια, viva, live, πειραιας, δραση, αθηνα, official, https, facebook, ote, bbc, james, playboy, dracula, tags, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Τελετή Έναρξης, η ζωη ειναι ωραια, θεατρο βραχων, demy, ελενη, μετάφραση, βυρωνας, γυναικα, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, θαρρος, θριλερ, κοντρα, μουσικη, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, σινεμα, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, ωρα, bbc, cinema, james, ote, ακης, αλληλεγγυη, αρχαια, ατζεντα, αφορμη, βεακειο, βεακειο θεατρο, βραδια, δημητρα, δειτε, δικη, δωρο, εγινε, υπαρχει, εκστρατεια, επιδαυρος, επιτυχια, ερθετε, ερση, τεχνη, ζωη, θεοδωριδου, κικη, λεα, μαξ, ματια, μελωδια, μεσολογγι, μηνες, μινι, μιουζικαλ, μπλε, μαρια, μυθιστορημα, νατασα θεοδωριδου, νηματα, οικογενεια, παιδικα, παθος, παλλας, πεμπτη, πλοια, ψυχη, ραντεβου, ρολο, σαββατο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτια, τειχη, τροια, φεστιβαλ, φλεμινγκ, φορα, χαλανδρι, χιουμορ, ωδειο, ωρες, class, δημητρης, δωματιο, εθνικο, ευριπιδης, https, χωρα, james bond, καρδιες, κωνσταντινα, single, σωτηρης, underground, viva, ψυχες
Τυχαία Θέματα