Σπάνιες ταινίες του ελληνικού βωβού κινηματογράφου στο OTE HISTORY

Νοσταλγία, άρωμα των πρώτων ταινιών και του σελιλόιντ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έρχεται να σκορπίσει το OTE HISTORY φέρνοντας στις οθόνες μας σπάνιες παραγωγές του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

Αυτή την Τρίτη 31 Μαΐου, θα προβληθούν η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση, «Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» του 1924, με τον κωμικό Νικόλαο Σφακιανό να περιφέρεται

στην Αθήνα της εποχής (21.00) και το «Ο Μάγος της Αθήνας», παραγωγής του 1931, από τον Αχιλλέα Μαδρά, που αποτελεί πρωτοποριακό δείγμα του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, καθώς το τελευταίο κομμάτι της ταινίας έχουν ζωγραφίσει στο χέρι καρέ-καρέ οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών (21.30). Οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένη μουσική επένδυση (με την υποστήριξη του ΟΤΕ TV).

«Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» είναι επί της ουσίας η πρώτη ελληνική ταινία fiction, μια ταινία με χαριτωμένη υπόθεση και έναν γκαφατζή πρωταγωνιστή, τον Βιλλάρ, που πιάνει δουλειά σε καθαριστήριο ρούχων και περιφέρεται στην Αθήνα της εποχής και μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες. Ερωτεύεται την καλή του και την κυνηγά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το Ηρώδειο, γοητεύει, χορεύει τζαζ και γεμίζει για πρώτη φορά το πελώριο, λευκό πανί.

«Ο μάγος της Αθήνας» του 1931, του Αχιλλέα Μαδρά άρχισε να γυρίζεται το 1922 με τίτλο «Η Τσιγγάνα της Αθήνας», τα γυρίσματα διεκόπησαν, αλλά αποσπάσματα συνοδευόμενα από επίκαιρα της Μικρασιατικής Καταστροφής προβλήθηκαν σε εκδηλώσεις ομογενών της Αμερικής. Το 1931 ο Μαρδάς ολοκληρωσε την ταινία. Ένας μουσικός-μάγος, ευγενικής καταγωγής (Αχιλλέας Μαδράς), κερδίζει τις καρδιές των γυναικών. Όταν η αγαπημένη του τον εγκαταλείπει για έναν πλούσιο, εκείνος θα κάνει τα πάντα για να την ξανακερδίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα