Πώς οι τροφές μας κάνουν ευτυχισμένους

Φτάνετε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και δεν έχετε καμία διάθεση να μαγειρέψετε. Είστε, όμως πολύ πεινασμένοι και γι αυτό αποφασίζετε να καταβροχθίσετε ένα cheeseburger ή να παραγγείλετε κάτι από έξω. Στη συνέχεια, αισθάνεστε φουσκωμένοι και ίσως και να νιώθετε ενοχές και αηδιασμένοι με τον εαυτό σας. Έπειτα, υπάρχουν και εκείνες οι άλλες περιπτώσεις, που έχετε το χρόνο να κάνετε πραγματικότητα ένα καλό και υγιεινό γεύμα, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε. Μετά από αυτό το γεύμα, αισθάνεστε πλήρεις και πολύ χαρούμενοι. Tο μόνο σίγουρο, είναι ότι χρειάζεστε τροφή, αλλά γιατί

κάποια τρόφιμα σας κάνουν ευτυχισμένους, όταν τα τρώτε;

Αποδεικνύεται ότι, ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται σε κάποιες τροφές, έχουν επίδραση στη διάθεση σας. Για να καταλάβετε πώς τα τρόφιμα, μπορεί να σας κάνουν ευτυχισμένους, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη διάθεση. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί νευροδιαβιβαστές, για να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο σώμα σας και να εκδίδει τις εντολές του. Δύο τύποι των νευροδιαβιβαστών που είναι υπεύθυνοι για τις διαθέσεις σας, είναι η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη, που συνδέεται περισσότερο με την ευτυχία.

Τρόφιμα που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, περιλαμβάνουν το σπανάκι, τη γαλοπούλα και τις μπανάνες. Το σπανάκι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος, που χρησιμοποιείται στη διαδικασία δημιουργίας της σεροτονίνης. Οι μπανάνες και η γαλοπούλα περιέχουν τη τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ , που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο

Όμως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν ενώσεις, που μπορούν να επηρεάσουν την σωματική χημεία του εγκεφάλου και των τροφίμων που απλά σας κάνουν να νιώθετε καλά. Τα τρόφιμα στην τελευταία ομάδα προσφέρουν ευτυχία σε ψυχολογικό επίπεδο. Όλοι έχετε μνήμες από ευτυχισμένες εποχές, και με την κατανάλωση τροφών που σας θυμίζουν αυτές τις στιγμές, νιώθετε καλύτερα. Επίσης, αυτές οι τροφές μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένους ανθρώπους στη ζωή σας, με αποτέλεσμα η κατανάλωση τους να παράγει ευτυχισμένες σκέψεις και τρυφερές αναμνήσεις.

Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι, είτε είναι ψυχολογικό ή οργανικό, τα τρόφιμα έχουν μια ισχυρή επίδραση στη διάθεσή σας. Όμως, η καλύτερη λύση είναι μια υγιή ισορροπία των θρεπτικών τροφίμων, η οποία μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση και ταυτόχρονα να σας κρατήσει υγιείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα