Πώς αντιμετωπίζετε τους συγγενείς;

14:17 4/4/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Τι γίνεται όταν γονείς και συγγενείς ανακατεύονται στη ζωή σας;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε εξαφανιστείτε από προσώπου γης; Να γίνετε αόρατοι; Να σας απαγάγουν εξωγήινοι; Μήπως τυχαία οι φορές αυτές, ήταν σε οικογενειακά τραπέζια; Όταν οι συγγενείς μονοπωλούν το «ενδιαφέρον» της συζήτησης, με ερωτήσεις για εσάς. Κι όσο και αν προσπαθείτε να είστε ευγενικοί, η υπομονή εξαντλείται γρήγορα. Το αποκορύφωμα έρχεται όταν ξεκινούν οι παραινέσεις και οι νουθεσίες. Το περιεχόμενο αυτό είναι ευρύ μπορεί να ξεκινά από το μαγείρεμα και συμμάζεμα του σπιτιού μέχρι την ανατροφή των παιδιών.

Πριν

σηκωθείτε όρθιοι και φωνάζετε βοήθεια, προσπαθήστε να μην ψύχραιμοι. Ο πανικός δεν βοήθα, όλοι έχουν έναν ή περισσότερους «ενοχλητικούς» συγγενής.

Γονείς και πεθερικά: Ανακατεύονται παραπάνω απ’ όσο αντέχετε;

Από μικρούς ακούς τους γονείς σου να σου λένε τι πρέπει να κάνεις και τι όχι προκειμένου να συμμορφωθείς και να γίνεις σωστός ενήλικας. Ωστόσο, οι νουθεσίες και οι συμβουλές των γονιών σε ποια ηλικία σταματούν; Τι γίνεται όταν έχεις φτιάξει την δική σου οικογένεια και οι γονείς σας αλλά και τα πεθερικά σας επιμένουν να ανακατεύονται στα πόδια σας; Είναι περίεργοι; Μήπως δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν ή απλά δεν έχουμε θέσει σαφή όρια σ’ αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν;

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς είναι οι άνθρωποι που μας μεγαλώνουν και μας προσφέρουν όλα εκείνα τα εφόδια που έχουν κάνει αυτό που είμαστε σήμερα. Και βεβαίως το να λένε απλώς της γνώμη τους δεν είναι καθόλου κακό. Αντιθέτως, μπορεί να είναι βοηθητική σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους επιτρέψετε να έχουν για όλα γνώμη και να την επιβάλλουν.

Σαφώς, σας μεγάλωσαν και μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν κερδίσει γνώση. Ωστόσο, ο δικός τους τρόπος είναι διαφορετικός. Δεν είστε οι ίδιοι άνθρωποι και δεν έχετε τις ίδιες εμπειρίες. Μην τους κακολογείτε και μην τους αποπαίρνετε, αν νιώθετε ότι σας πιέζουν. Εξηγήστε τους ότι σέβεστε τις απόψεις τους και τις συμβουλές τους, όμως έχετε και εσείς τα δικά σας πιστεύω και θέλω. Το πιο σημαντικό σε όλων των ειδών τις σχέσεις είναι να μπαίνουν όρια. Θα πρέπει να εξηγήστε στους γονείς πως τους ευχαριστείτε για όσα σας μάθανε αλλά θα πρέπει να σας δώσουν το χώρο και την πρωτοβουλία να έχετε εσείς τον έλεγχο στην οικογένεια σας. Αν συνεχίσουν να επιμένουν, απλώς αγνοήστε τους. Σύντομα θα καταλάβουν ότι προτιμούν να έχουν θέση στη ζωή σας, χωρίς να σας καταπιέζουν, παρά να μην έχουν καθόλου λόγω της συμπεριφοράς τους. Σύμμαχο σε αυτό, φυσικά θα πρέπει να έχετε και τον/τη σύντροφό σας, καθώς και την υπομονή και επιμονή σας.

Οι λοιποί συγγενείς: Οικογενειακές υποχρεώσεις και συναθροίσεις:

Ονομαστικές εορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, γενέθλια, γάμοι και όποια οικογενειακή συνάθροιση μοιάζει με εφιάλτης. Το σκηνικό είναι γνωστό σ΄όλους, ξαδέλφια, ανίψια, θείες, θείοι και λοιποί συγγενείς σε ρόλο ανακριτών και αυστηρών κριτών επίσης. Με το που κάθισαν στο τραπέζι ξεκινά η κριτική. Κριτική για τα ρούχα που φοράς, τον τρόπο ζωής σου, τη διατροφή σου, τα λάθη της σημερινή γενιάς. Σε αυτό σιγοντάρουν φυσικά και οι γονείς σου. Σιχαίνεσαι να πρέπει να απολογείσαι για τη ζωή σου και τις επιλογές σου και δεν πρόκειται να το κάνεις παρουσία συγγενών. Οι ερωτήσεις έρχονται ως κερασάκι στην τούρτα «Έχεις μόνιμη σχέση; Κι αν όχι γιατί; Πήρες προαγωγή; Μήπως δεν σε πληρώνουν στη δουλειά σου; Πότε θα παντρευτείς εσύ; Άντε καλέ πότε θα κάνετε κανένα παιδάκι να χαρούν και οι γονείς σας»; Και πόσες ακόμα αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική σας ζωή, σας κάνουν να νιώθετε άβολα κάθε φορά που ξεπερνούν τα όρια.

Να θυμάστε πως το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις να δώσεις απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Μπορείτε με ευγενικό τρόπο να θέσετε τα όρια σας. Ο εκνευρισμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στις περιπτώσεις αυτές. Ένα χαμόγελο, μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση, θέτοντας τα όρια σας.

The post Πώς αντιμετωπίζετε τους συγγενείς; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα