Πάσχα σε νησί με τα παιδιά

Όταν καταφέρεις να φύγεις μακριά από την Αθήνα όλα μοιάζουν διαφορετικά.

Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή. Έχει κάτι άλλο στην αύρα της. Η μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας, η στιγμή της Ανάστασης ακόμη και τα δώρα της νονάς έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Αν λοιπόν έχετε οργανώσει φέτος τις πασχαλινές διακοπές σε κάποιο νησί με τα παιδιά τότε είναι ωραίο να παρακολουθήσετε το θείο δράμα

της Μεγάλης Εβδομάδας με τον τρόπο που αναβιώνεται στο μέρος που θα είστε. Στην Ελλάδα, η παράδοση διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, αν βρεθείτε στην Κέρκυρα θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε το έθιμο με τα κανάτια. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μ.μ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Το έθιμο έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

Αν επιλέξετε την Πάρο, θα πρέπει να πάτε στη Μάρπησσα, όπου την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στον Επιτάφιο γίνεται η αναπαράσταση των παθών του Κυρίου. Είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς βιώνετε το μοναδικό αυτό έθιμο μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και στις μυρωδιές της ρίγανης και της φασκομηλιάς. Το Θείο Δράμα ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Ιούδα κατά την λιτανεία της Δεύτερης Ανάσταση που δικαιώνει του πιστούς και τιμωρεί τον Προδότη.

Η Σαντορίνη πάλι έχει μια άλλη ομορφιά το Πάσχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία, όπου οι ακολουθίες πραγματοποιούνται στην εκκλησία της πλατείας Παναγία Πλατσανή, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από την Κρήτη και βρέθηκε από τους ψαράδες στη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή την παράσταση κλέβει η περιφορά του Επιταφίου στον Πύργο, όπου το χωριό στολίζεται με μικρά λιχναράκια, δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα σε όλες τις ενορίες του νησιού.

Εσείς, πάλι μπορεί να μην βρεθείτε σε κάποιο από τα τρία αυτά νησιά, όμως σίγουρα θα συναντήσετε μοναδικά έθιμα και θα βιώσετε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας. Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σημασία του Θείου Δράματος, για την παράδοση και την αγάπη. Αποφορτιστείτε από προβλήματα και άγχη και περάστε τις μέρες αυτές επενδύοντας στην μεταξύ σας σχέση και επικοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα