Όταν τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο γεγονός

Πώς μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για μια σοβαρή ασθένεια;

Είναι από τα πιο δύσκολα θέματα που μπορεί να συζητήσει κανείς με ένα παιδί. Όταν κοιτώντας στα μάτια του, βλέπεις την παιδική αθωότητα να χάνεται και να αντικαθίσταται από ωριμότητα.

Μια μερίδα ειδικών ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως ίσως αποβεί ιδιαίτερο τραυματικό για το παιδί να έρθει σε επαφή με τόσο δυσάρεστες πληροφορίες όσο είναι αυτές που αφορούν μια ανίατη ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, ολοένα και περισσότεροι

επιστήμονες τάσσονται υπέρ της άποψης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ίδιο το παιδί να γνωρίζει αυτό που περνά η μητέρα ή ο πατέρας του, το τι πρόκειται ή είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον καθώς και το πως αυτό θα το επηρεάσει. Αυτό που είναι θεμελιώδες σε αυτή την άποψη είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσετε στο παιδί σας και γι’ αυτό το λόγο έχετε πάντοτε ως γνώμονα την ηλικία του και την ψυχονοητική του ανάπτυξη και ωριμότητα, καθώς από αυτή εξαρτώνται οι αντιδράσεις των παιδιών.

Οι πιο γνωστές αντιδράσεις των παιδιών, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα τέτοιο γεγονός, είναι ο θυμός, το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη. Η ένταση που θα εκδηλωθούν οι αντιδράσεις αυτές εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μιλήσετε στο παιδί;

• Είναι πολύ βασικό να απαντάτε με ειλικρίνεια στα παιδιά στις απορίες τους και τις ανησυχίες του. Καθώς, κάθε προσπάθεια να κρύψετε την αλήθεια ή τη σοβαρότητα της κατάστασης, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παιδιά. Γεγονός, που τους δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια και αγωνία.

• Επικοινωνήστε μαζί τους με σαφήνεια έτσι ώστε να μειωθούν οι στρεβλές αντιλήψεις που αυτά μπορούν να έχουν για την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων. Τα παιδιά έχουν την τάση ρίχνουν την ευθύνη των όσων συμβαίνουν στον εαυτό τους. Πιστεύουν πως εκείνα ευθύνονται για την ασθένεια της μητέρας τους ή του πατέρας τους.

• Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά τους να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό σας ή με τους νοσηλευτές. Πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη να δουν ποιοι είναι αυτοί που προσέχουν τον άρρωστο γονιό τους και να μιλήσουν μαζί τους, να τους ρωτήσουν για την ασθένεια.

• Τα παιδιά σας μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να μοιραστούν το πρόβλημά τους με ένα πρόσωπο που εκτιμούν και εμπιστεύονται. Μπορεί να είναι ο δάσκαλος του σχολείου ή ένας αγαπημένος συγγενής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το πρόβλημα.

• Έχει φανεί, από έρευνες, ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μεγαλύτερα παιδιά να τους έχουμε προτείνει την βοήθεια κάποιας ομάδας υποστήριξης ή κάποιου επαγγελματία υγείας, αφήνοντας τους το περιθώριο να επιλέξουν εκείνα το αν θα τον επισκεφτούν ή όχι.

• Είναι πολύ βασικό να ενημερώνεται τα παιδιά για την εξέλιξη της νόσου και γι όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

• Αν θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά, μην τους το στερήσετε. Από την άλλη, προσπαθήστε να μην τους αναθέσετε ευθύνες και βάρη που δεν συμβαδίζουν με την ηλικία τους.

• Ενθαρρύνετε τα να επικοινωνούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

• Σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν το όνομα της ασθένειας, το πόσο σοβαρή είναι και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον απ’ όσο γνωρίζετε.

• Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βεβαιωθείτε ότι έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε εσάς, απευθυνθείτε με όρους που καταλαβαίνουν, χρησιμοποιήστε παιχνίδια, κούκλες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα.

• Για τους εφήβους, δώστε λεπτομερείς πληροφορίες, εξασφαλίστε πως υπάρχει ένα πρόσωπο εκτός της οικογένειας στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις των παιδιών σας, να ακούτε και να κατανοείτε τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

The post Όταν τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο γεγονός appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα