Όταν ο Sid σκότωσε τη Nancy – 37 χρόνια από τη μυστηριώδη δολοφονία στο Chelsea Hotel

12 Οκτωβρίου 1978, ώρα 10.30 π.μ. «Υπάρχει πρόβλημα στο δωμάτιο 100», ενημέρωνε τη ρεσεψιόν του περίφημου Chelsea Hotel στο Μανχάταν η άγνωστη φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ακόμα μία κλήση -αυτή τη φορά από το δωμάτιο 100- έρχεται να επιβεβαιώσει πως κάτι κακό έχει συμβεί. «Κάποιος δεν είναι καλά, χρειαζόμαστε βοήθεια εδώ», ψελλίζει στο τηλέφωνο ο Σιντ Βίσιους. Η Νάνσυ Σπάντζεν βρισκόταν νεκρή στο μπάνιο του δωματίου. Ήταν μόλις 20 χρονών.

Της Όλγας Παρθενέα – Γεωργάτσου

Ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου που έφτασε πρώτος στο δωμάτιο

100 κατέθεσε πως βρήκε τον Βίσιους να ανεβοκατεβαίνει το διάδρομο έξω από το δωμάτιο στο οποίο τους τελευταίους μήνες ζούσε με τη Νάνσυ, κλαίγοντας και φωνάζοντας: «Εγώ τη σκότωσα… δε μπορώ να ζήσω χωρίς το μωρό μου, έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου». Μέχρι να φτάσει η αστυνομία και το ασθενοφόρο, ο ίδιος βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση λέγοντας ασυναρτησίες, τρέμοντας, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.

Η αντίστροφη μέτρηση και για το δικό του τέλος είχε ξεκινήσει.

Τα προβληματικά παιδικά χρόνια του Σιντ Βίσιους

Το όνομα Σιντ Βίσιους έχει συνδεθεί με την πιο άγρια μορφή της πανκ – ροκ και κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γράψει ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Λόγω συγκυριών; Λόγω προσωπικότητας ή ταλέντου; Κανείς δε μπόρεσε ποτέ να απαντήσει με βεβαιότητα, καθώς εκτός από πολλούς θαυμαστές, ο Σιντ είχε καταφέρει πριν ακόμα φτάσει 20 χρονών να αποκτήσει και φανατικούς «εχθρούς» που τον θεωρούσαν τον μόνο υπαίτιο για τη διάλυση των Sex Pistols τον Ιανουάριο του 1978.

Γεννημένος στις 10 Μαΐου του 1957 στο Λονδίνο, ο Τζον Σάιμον Ρίτσι –όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- από μητέρα εθισμένη στα ναρκωτικά και πατέρα που εγκατέλειψε και τους δυο τους λίγους μήνες μετά τη γέννησή του, έζησε μια διόλου συνηθισμένη παιδική ηλικία που σημαδεύτηκε από την αγάπη του για τη μουσική. Όλα φυσικά ήταν θέμα… γονιδίων, καθώς ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας τρομπονίστας στο Λονδίνο, παράλληλα με την εργασία του ως φρουρός στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν τον Βίσιους να μένει με τη μητέρα του, καθώς μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της μητέρας του, Ανν, από καρκίνο, είχαν μείνει μόνοι τους. Οι σπουδές του Hackney Technical College στάθηκαν αφορμή να γνωρίσει το μουσικό Τζον Λίντον ο οποίος έμελλε να τον βοηθήσει να κάνει δυναμική είσοδο στη πανκ – ροκ μουσική σκηνή.

Πώς ο Τζον Σάιμον Ρίτσι «μεταμορφώθηκε» σε Σιντ Βίσιους

Τζον Λίντον και Σιντ Βίσιους κέρδιζαν χρήματα παίζοντας στους δρόμους του Λονδίνου τραγούδια του Άλις Κούπερ, με τον δεύτερο να δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Ντέιβιντ Μπάουι. Οι δυο τους κυκλοφορούσαν συνέχεια μαζί και οι γνωριμίες που ο Σιντ απέκτησε μέσω του «στυλάτου» Λίντον του άνοιξαν το δρόμο για την επιτυχία.

Μέσα σε μία νύχτα ο Τζον Σάιμον Ρίτσι μετονομάστηκε σε Σιντ Βίσιους χάρη στο… χάμστερ του Λίντον το οποίο ο μουσικός είχε ονομάσει Σιντ. Το τρωκτικό δεν έμοιαζε να συμπαθεί ιδιαίτερα το φίλο του Λίντον και μόλις ο Ρίτσι προσπάθησε να το αγγίξει, εκείνο τον δάγκωσε κάνοντας τον να αναφωνήσει «Sid is really vicious», δηλαδή «Ο Σιντ είναι πραγματικά κακός». Έκτοτε, ο Βίσιους άφησε τα πάντα πίσω του το πραγματικό του όνομα και ξεκίνησε να συστήνεται παντού ως «Ο κακός Σιντ».

Οι Sex Pistols υποδέχονται τον Σιντ

Έχοντας συμμετάσχει στο συγκρότημα «The Flowers of Romance» και δημιουργήσει τους «Pretenders», ο Σιντ έχει αποκτήσει την απαραίτητη μουσική εμπειρία. Τον Φεβρουάριο του 1977 η τύχη μοιάζει να χαμογελά στον 20χρονο τότε Βίσιους, όταν μετά την αποχώρηση του Γκλέν Μάτλοκ, ο ίδιος αναλαμβάνει χρέη μπασίστα και γίνεται ευρέως γνωστός ως «η ψυχή των Sex Pistols».

Ο ατζέντης της μπάντας, Μάλκομ ΜακΛάρεν, πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο χάρισμα του Σιντ να μεταδίδει τον πανκ παλμό στο κοινό, ενώ είχε παραδεχτεί πως αν τον είχε γνωρίσει πριν τον Τζόνι Ρότεν, τον frontman του συγκροτήματος, θα έκανε εκείνον τον κεντρικό τραγουδιστή.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο koolnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα