Όταν η ζωή σας αλλάζει οριστικά

Γυρνώντας από το μιαευτήριο, κλείνετε την πόρτα, κοιτάτε το μωρό σας και αναρωτιέστε «Και τώρα;»

Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί συνήθως μια μαγική περίοδο για ένα ζευγάρι. Οι γονείς πλέον κατακλύζοντια από πρωτόγνωρα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας για το νέο μέλος της οικογένειας τους. Ωστόσο, η αλλάγη αυτή στην ζωή τους αναπόφευκτα θα διαταράξει την μέχρι τώρα ισορροπία.

Τι γίνεται με τους «νέους γονείς»;

Τα παιδιά αποτελούν τον καθρέφτη μιας σχέσης ή ακόμα καλύτερα τον μεγεθυντικό φακό της, καθώς η μετάβαση από τους δύο στους τρεις ή στους τέσσερις, επιφέρει εκτός από

ευτυχία και μια σειρά από προβλήματα που ένα ζευγάρι καλείται να αντιμετωπίσει. Όσο προετοιμασμένοι και αν είναι το ζευγάρι για τον ερχομό του νέου μέλους, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι επιλογές και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Το παιδί πλέον είναι απαιτεί όλη την προσοχή και των δύο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 67% των ζευγαριών είναι «δυστυχισμένα» μεταξύ τους, τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του μωρού τους, ενώ ένα υψηλό ποσοστό χωρίζει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια που ακολουθούν από τη γέννηση του παιδιού. Υπάρχουν φορές που λόγω πίεσης μπορεί να τσακωθείς για πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έδινες καν σημασία, όπως κάποια πεταμένα ρούχα ή ένα τηλέφωνο που ξύπνησε το μωρό. Ειδικά, η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές αλλαγές τόσο στο σώμα της όσο και στην ζωή της. Οι γυναίκες είναι αυτές που καλούνται ως επί το πλείστον να αναλάβουν τόσο την ανατροφή των παιδιών όσο και τη φροντίδα του σπιτιού με αποτέλεσμα συχνά να νιώθουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογεί πολύ μεγάλο, κατηγορώντας ενίοτε τον σύντροφό τους για έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας.

Οι άντρες από την άλλη βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα σωρό απαιτήσεις και υποχρεώσεις που έρχονται να διαλύσουν την ηρεμία και την απόλαυση της μέχρι τότε σχέσης τους. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι λογικό να θέτουν τη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι σε μια νέα βάση, πιο δύσκολη, πιο ώριμη και πιο απαιτητική καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια και ενδιαφέρον καθώς είναι στο χέρι σου να μην αφήσεις την κούραση και τον εκνευρισμό να κερδίσουν την συντροφικότητα και την αγάπη.

Πώς να τα «βγάλετε πέρα» μένοντας ενωμένοι;

• Η ένταση, η κούραση και το άγχος τους πρώτους μήνες είναι φυσιολογικά. Μην πανικοβάλλεστε με τις νέες σας ευθύνες και βοηθήστε ο ένας τον άλλον ώστε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Είναι πολύ σωστό και για τους δύο να μοιράσετε τις νέες υποχρεώσεις και ανάγκες που προκύπτουν.

• Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα του ποιος είναι καλύτερος γονιός. Ο καθένας λειτούργει με τον ένστικτό του και αυτό που θεωρεί σωστό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και οι δυο έναν ειδικό για το πώς να συμπεριφέρεστε στο παιδί. Δεν είναι λογικό να κρίνετε ο ένας τον άλλο ή να ανταλλάσετε χαρακτηρισμούς δεν είσαι καλός πατέρας ή καλή μητέρα αντίστοιχα.

• Συζητήστε οτιδήποτε σας απασχολεί, σας ενοχλεί ή σας κουράζει με σκοπό να βρείτε λύση και να το διορθώσετε από κοινού.

• Διεκδικείστε και ξανακερδίστε ο ένας τον άλλον έχοντας πάντα στο μυαλό σας τους λόγους που σας έκαναν να ερωτευτείτε και να εκτιμήσετε ο ένας τον άλλον. Κάντε σεξ, αγκαλιαστείτε και επιδιώξτε γενικότερα τη σωματική επαφή.

• Ως γονείς συχνά θέτετε τις ανάγκες σας σε δεύτερη μοίρα. Εξασφαλίστε χρόνο για τους δύο σας χωρίς να νιώθετε ενοχές ότι «παραμελείτε» το παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό ο προσωπικός χρόνος να μείνει απαράβατος σ΄όλη σας την ζωή. Σας βοηθά να χαλαρώνετε και με απλά λόγια «να γεμίζετε τις μπαταρίες σας» ώστε να έχετε ενέργεια και δύναμη να βγάλετε εις πέρας τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας. Επίσης, ανανεώνει την σχέση σας.

• Να θυμάστε ότι ένα παιδί είναι ευχαριστημένο όταν και οι γονείς του είναι ευχαριστημένοι και άρα σε θέση να το φροντίσουν καλύτερα και να του προσφέρουν περισσότερα. Η μεταξύ σας σχέση είναι αυτή που εκλαμβάνει το παιδί ως πρότυπο για την μετέπειτα ζωή του.

The post Όταν η ζωή σας αλλάζει οριστικά appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα