Μάθετε τα πάντα για τις δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες

09:41 2/6/2016 - Πηγή: Jenny.gr

Μερικοί από εσάς μόνο με το άκουσμα ότι θα κόψετε το ψωμί, τρομάζετε. Κάποιοι άλλοι πάλι στοχεύετε να κόψετε τους υδατάνθρακες, γιατί έχετε ακούσει ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να χάσετε κιλά. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι εδώ και καιρό της μόδας και έχουν πάρα πολλούς οπαδούς. Πριν όμως αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια τέτοιου είδους διατροφή, πρέπει να γνωρίζετε έστω τα βασικά.

Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Καταρχήν υπάρχουν πολλά είδη διατροφικών σχημάτων όσο αφορά τους υδατάνθρακες, ανάλογα με τη ποσότητα που επιτρέπει

το καθένα. Τα γραμμάρια των υδατανθράκων που μπορεί κάποιος να καταναλώσει κυμαίνονται περίπου από 100 μέχρι και μηδέν γραμμάρια την ημέρα. Και για να καταλάβετε τι σημαίνουν 100 γραμμάρια υδατανθράκων, πρέπει απλά να γνωρίζετε ότι ένα μικρό φρούτο έχει περίπου 15 γραμμάρια και μια μπανάνα περιέχει μέχρι 30 γραμμάρια. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό πολλά τρόφιμα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, είναι απαγορευμένα στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Πώς έγιναν της μόδας οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2008 στο περιοδικό Epilepsia, οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ήταν γνωστές από το 500 π.χ. γιατί τις χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία για την επιληψία και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να συστήνονται. Η δίαιτα Atkins εφευρέθηκε το 1972, ως αποτέλεσμα της έρευνας με στόχο να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα με υπέρταση. Πριν από την Atkins, οι γιατροί έδιναν στους υπέρβαρους ασθενείς τους διατροφικά σχήματα πολύ χαμηλά σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν. Έτσι όταν ανακάλυψαν ότι μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες είχε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς να νιώθουν πείνα, την εφάρμοσαν αμέσως.

Ωστόσο σήμερα πλέον οι ειδικοί δεν προβληματίζονται τόσο, για το εάν όλες αυτές οι δίαιτες καταφέρνουν εντέλει να μειώσουν το σωματικό βάρος. Αλλά ανησυχούν επίσης, ότι προωθούν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα και να επιδεινώσουν τα νεφρικά προβλήματα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες χάνουν ουσιαστικά υγρά και όχι λίπος, άρα είναι εύκολο να πάρουν ξανά τα κιλά που έχουν χάσει. Και το τελευταίο είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά, η οποία είναι τα 150 γραμμάρια ημερησίως. Κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να απαγορεύεται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Καλό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες μορφές των απλών υδατανθράκων και να καταναλώνουμε τους σύνθετους, που βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο μαύρο ψωμί και ρύζι.

Γιατί οι δίαιτες χαμηλές σε υδατανθράκων δεν είναι αποτελεσματικές;

Το κύριο πρόβλημα με συγκεκριμένες δίαιτες είναι ότι δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Η ταχεία απώλεια βάρους συνήθως οδηγεί σε μια γρήγορη επαναπρόσληψη των κιλών που χάθηκαν. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων απαγορεύουν την κατανάλωση πολλών τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το στερητικό σύνδρομο. Έτσι μετά την ολοκλήρωση τους οι περισσότεροι έχουν την επιθυμία να φάνε σε διπλάσια ποσότητα ό,τι τους απαγορεύτηκε. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες ο αποκλεισμός των υδατανθράκων οδηγεί σε απώλεια υγρών, προτού αρχίσετε να χάνετε κιλά, συνεπώς το βάρος δεν χάνεται από εκεί που πρέπει.

Ανεξάρτητα όμως, από το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς ακρότητες. Αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα μπορείτε να το ακολουθείτε για πολύ καιρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα