Καθημερινές αλλαγές για ευκολότερη διαχείριση της ΧΑΠ

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. «Προοδευτική» σημαίνει ότι η νόσος χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ και πολλοί περισσότεροι μπορεί να έχουν και να μη το γνωρίζουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ΧΑΠ

είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από τη νόσο, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι περίπου το ίδιο. Η πιο κοινή αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Οι δύο κύριες μορφές της ΧΑΠ είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα συνδυασμό και των δύο.

Ζώντας με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να ζείτε. Εδώ είναι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να ακολουθήσετε και να σας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.

Η κυριότερη προτεραιότητα σας πρέπει να είναι η διακοπή του καπνίσματος. Το τσιγάρο είναι η υπ αριθμόν ένα αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα μόνοι σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει στρατηγικές διακοπής καπνίσματος. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε να εισπνέετε ότι σας ερεθίζει, όπως είναι η σκόνη, η ρύπανση και ο καπνός από τα ξύλα στο τζάκι.

Πρέπει να προσέχετε τις μολύνσεις, διότι αν πάσχετε από ΧΑΠ διατρέχετε ιδιαίτερο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της νόσου. Οι λοιμώξεις των αεραγωγών μπορούν να αποφευχθούν με καλή υγιεινή, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών. Κάθε φορά που βρίσκεστε έξω και πιάνετε διάφορα αντικείμενα καλό είναι να πλένετε τα χέρια με σαπούνι. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης, να σας συστήσει ένα ετήσιο εμβόλιο της γρίπης.

Έμφαση στην καλή διατροφή. Υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας και το ανοσοποιητικό σας ισχυρά. Η απώλεια βάρους παρατηρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με ΧΑΠ και πολλές φορές συνοδεύεται με μείωση του λιπώδους ιστού και της μυϊκής μάζας, με επιπλοκές στην αναπνευστική λειτουργία. Η διατροφή στην ΧΑΠ έχει στόχο την ενεργειακή και πρωτεϊνική κάλυψη και τη καταπολέμηση του καταβολισμού των μυών ιδιαίτερα των αναπνευστικών. Προσπαθήστε να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παραμείνετε ενεργοί σωματικά. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό International Journal of COPD, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ΧΑΠ, γιατί βελτιώνει την συναισθηματική και σωματική κατάσταση, καθώς και τη ποιότητα ζωής.

Τέλος, μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία για την ΧΑΠ, αλλά η ζωή συνεχίζεται και τα νεότερα φάρμακα και οι θεραπείες έχουν καταφέρει να σας παρέχουν μια κανονική ζωή. Μην ξεχνάτε να συνεργάζεστε με τον γιατρό σας και να ακολουθείτε τις συμβουλές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα