Καρυοθραύστης, Editors & Carol για αυτή την εβδομάδα

Η ατζέντα της εβδομάδας συγκεντρώνει όλες τις ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις επόμενες ημέρες. Δύο νέες ταινίες, μια συναυλία στο Γκάζι, ένα μπαλέτο, λίγη jazz και μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είμαι ικανά να σας βγάλουν από το σπίτι και να σας κάνουν να απολαύσετε δεόντως την προεόρτια περίοδο.

1 ΑΠΟ 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > 5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η σύγχρονη ελληνική σκηνή της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού σε ένα τριήμερο φεστιβάλ.

Πέντε εξαιρετικά σχήματα, με τους ξένους μουσικούς προσκεκλημένους τους, δίνουν θριαμβευτικά τον τόνο της εξωστρέφειας που αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό και επιδίωξη της διοργάνωσης.

Η συνθετική γκάμα των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο 5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ είναι εντυπωσιακή και η φετινή διοργάνωση, όχι μόνο καταγράφει, αλλά και ενθαρρύνει το γόνιμο υφολογικό πλουραλισμό που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό και τροφοδοτεί μια ζωντανή και δυναμική τζαζ σκηνή σαν την ελληνική.

Οι Magnanimus Trio ανοίγουν το πρόγραμμα της πρώτης συναυλιακής βραδιάς. Ο μουσικός κόσμος τους αποτελείται από στοιχεία τροπικής τζαζ, που συνομιλούν με άλλα σύγχρονα και παραδοσιακά, μέσα από μινιμαλιστικές συνθέσεις, τραγούδια και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική . Ακολουθούν οι BalaRom Triο, με τη συμμετοχή του Βούλγαρου δεξιοτέχνη του kaval, Nedyalko Nedyalkov. Οι BalaRom, δηλαδή ο Παντελής Στόικος στην τρομπέτα και στα πλήκτρα, ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά, επιδίδονται σε μια οργιαστική ηχητική έκρηξη, με την πολύτιμη συνδρομή του Νεντυάλκοφ, και διατρέχουν τα Βαλκάνια με την ταχύτητα του φωτός και την ακρίβεια ενός μάγου που ξέρει να γοητεύει, αλλά και να ξεσηκώνει ενθουσιασμό στο ακροατήριό του.

Τη δεύτερη μέρα του Πανοράματος, το τρίο του Τηλέμαχου Μούσα και ο Λάμπρος Φιλίππου παρουσιάζουν το μουσικό πρότζεκτ με τίτλο World Dog. Από το ροκ στο μπαρόκ και από την τζαζ στα ηπειρώτικα, και τούμπαλιν, ο Μούσας και ο Φιλίππου φτιάχνουν χειροποίητους νέους ήχους, υβρίδια που ανοίγουν δρόμους, αίρουν προκαταλήψεις και προτείνουν ηχητικές ιδιαιτερότητες που ηλεκτρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Ακολουθεί το κουαρτέτο του Αλέκου Βρέτου, με προσκεκλημένο τον εντυπωσιακό Αζέρο πιανίστα, Elchin Shirinof. Ο Βρέτος ταξιδεύει με το ούτι σε αχαρτογράφητες περιοχές, αφήνοντας μια έντονη τζαζ γεύση, μαζί με ένα ελαφρύ άρωμα αραβικής μουσικής παράδοσης, μέσα από την τριβή μουσικών από διαφορετικούς κόσμους.

Την τρίτη μέρα του Πανοράματος θα ακουστεί ο ήχος ενός τρίο που έρχεται απευθείας από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, με τον Έλληνα ντράμερ Γιώργο Σπανό επικεφαλής και πλάι του δύο –επί χρόνια– συνεργάτες του θρυλικού Rashied Ali: τον Αμερικανό Lawrence Clark στο τενόρο σαξόφωνο και τον Ολλανδό κοντραμπασίστα Joris Teepe. Όλοι μαζί θα βουτήξουν στα βαθιά νερά της αφροαμερικανικής παράδοσης και, μάλιστα, στο πιο δύσκολο αλλά και δημιουργικό της κομμάτι, την αβανγκάρντ της θρυλικής δεκαετίας του 1960.

Δείτε περισσότερα Galleries Ουζερί Τσιτσάνης

Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στην ενεργό κινηματογραφική δράση με μια παραγωγή νοσταλγική και ομολογουμένως πολυαναμενόμενη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης», η νέα ταινία του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, σε συμπαραγωγή OTE TV και διανομή Feelgood, θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας στις 3 Δεκεμβρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε περισσότερα Galleries Α. Τάσσος 1914-1985: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

H αναδρομική έκθεση του Α. Τάσσου (1914-1985) είναι η κύρια εκθεσιακή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 30 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιείται, επίσης, 28 χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη (1987). Στοχεύει να επανεκτιμηθεί το έργο του από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο από εκείνο της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκε, αλλά και με οπτική διαμορφωμένη μέσα από τις «ευκολίες» των ψηφιακών αναπαραγωγών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα που έφερε στο φως η έρευνα, γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία, αφανή έως σήμερα, καθώς και επιλεγμένο υλικό από τη δουλειά του Α. Τάσσου στις γραφικές τέχνες: βιβλία και λευκώματα εικονογραφημένα με πρωτότυπα χαρακτικά, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων, αφίσες.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες γύρω από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα του Τάσσου -χαρακτικά, προσχέδια, πλάκες ξυλογραφίας, ξυλογραφίες τοίχου- τα οποία καθόρισαν την πορεία του:
– Σπουδαστικά έργα 1934-1939
– Κατοχή 1940-1946
– Έγχρωμες ξυλογραφίες 1947-1960
– Μαύρο-Άσπρο 1960-1966
– Μαύρο-Άσπρο ΙΙ 1967-1974
– Τελευταία έργα 1975-1985

Δείτε περισσότερα Galleries Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, τον παραμυθένιοΚαρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξανασυναντά το κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015, στοΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηςμε την σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλαπρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης το 2000, ενώ από το 2012 παρουσιάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία, κάθε χρόνο στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Η χορογραφία του Τζανέλλα εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού, ενώ η συμμετοχή Παιδικής Χορωδίας, είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παράστασης.

Δείτε περισσότερα Galleries Carol

Ένα δράμα στη ΝΥ του 50 σκηνοθετημένο από τον Τοντ Χέϊνς.

Η νεαρή, συνεσταλμένη πωλήτρια κι επίδοξη φωτογράφος Τερέζ γνωρίζει την αρκετά μεγαλύτερή της, παντρεμένη, σαγηνευτική Κάρολ κι ανάμεσά τους γεννιέται μια τεράστια έλξη σε ένα περιβάλλον που επιβάλλει αυτό το μυστικό να μείνει κρυφό.

Με τις Κέϊτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα.

Δείτε περισσότερα Galleries Editors στο Gazi Music Hall

Μετά το περσινό Ejekt Festival, οι Editors επιστρέφουν για μια βραδιά στο Gazi Music Hall στις 4/12.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries

Keywords
editors, Μπαλέτο ο Καρυοθραύστης, editors, εβδομαδα, ote tv, ejekt festival, jazz, δεόντως, συμμετοχή, ούτι, βομβα mall, world, dog, ροκ, δραση, νέα, ote, φως, θεσσαλονικη, δραμα, music, ejekt, festival, βιβλια, Καλή Χρονιά, ote tv, εθνικη λυρικη σκηνη, εθνικη πινακοθηκη, αφισες, γκαζι, δουλεια, εθνικη, ηχος, λυρικη σκηνη, μουσειο μπενακη, μουσικη, ονειρο, προγραμμα, ταινιες, τραγουδια, υβριδια, φως, ejekt festival, ejekt, music, ote, αγαπη, αρωμα, ατζεντα, αφορμη, βαλκανια, βραδια, γευση, δεόντως, δυναμη, δειτε, εκθεση, εκρηξη, ελξη, εργα, εξι, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ηχητικη, κυρια, κοστουμια, λυρικη, μαυρο, μυστικο, μπενακη, νεες ταινιες, ουζερι, οπερα, ορια, περιβαλλον, ροκ, σαξοφωνο, συμμετοχή, σπιτι, στεγη γραμματων και τεχνων, συγχρονο, σχηματα, τριτη, τριημερο, φεστιβαλ, φορα, ασπρο, class, festival, ηπειρωτικα, jazz, κομματι, μεινει, μπαλετο, dog, πληροφοριες, πωλητρια, σκηνη, σκηνικα, single, υλικο, world
Τυχαία Θέματα