Η κοινωνική μοναξιά στην εφηβεία

13:22 4/9/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Ο ρόλος των συνομηλίκων κατά την εφηβεία είναι καθοριστικός και ικανός να λειτουργήσει είτε ευεργετικά είτε ανασταλτικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εφήβου, γεγονός που προβληματίζει πολλούς γονείς.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά επιχειρούν την ανεξαρτητοποίηση τους, το συναισθηματικό απογαλακτισμό από τους γονείς τους. Η οικογένεια συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο αλλά με μειωμένη ισχύ καθώς αυξάνεται η επιρροή από συνομήλικους πολύ περισσότερο

απ’ ότι στην παιδική ηλικία. Οι ενήλικοι όσο και αν επιθυμούν να βοηθήσουν ή να επηρεάσουν τους έφηβούς τους, έχουν περιορισμένη ισχύ μιας και είναι ήδη ενήλικοι, έχουν κατακτήσει το στόχο για την επίτευξη του οποίου μάχονται οι έφηβοι: Την ενηλικίωση!

Ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν όλοι οι έφηβοι να γίνουν αρεστοί από τους συνομηλίκους τους. Ο φόβος πολλών εφήβων είναι η κοινωνική απόρριψη που μπορούν να δεχθούν από φίλους και συμμαθητές. Η απόρριψη αυτή έχει να κάνει κυρίως με κοινωνικούς λόγους. Η μορφή της περιλαμβάνει πειράγματα, γελοιοποίηση ή απλά αγνοείται το άτομο αυτό από το περίγυρό του.

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία η απόρριψη. Δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο τρόπος αντιμετώπισής της ποικίλει, θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να πάρει ιδιαίτερα αρνητικές διαστάσεις όταν είναι παρατεταμένη ή εμφανίζεται με συνέπεια, όταν η σχέση είναι σημαντική, όταν οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, ή όταν το άτομο είναι ευαίσθητο.

Ψυχολογικές συνέπειες : μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιθετικότητα, κατάθλιψη.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Οι φίλοι είναι πολλοί σημαντικοί για τη ζωή τους και ειδικά την περίοδο αυτή. Η παρέα με τους συνομηλίκους τους βοηθά να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του ανήκω και της αποδοχής. Το αίσθημα αυτό της αποδοχής είναι τόσο σημαντικό και έντονο, που εσωτερικεύεται από τον έφηβο και λειτουργεί ως εφόδιο για το μέλλον.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ενθαρρύνοντας τα να κοινωνικοποιηθούν και βοηθώντας τα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.

Η καλή επικοινωνία, η αποδοχή, ο σεβασμός και η άνευ όρων αγάπη των γονιών ήταν, είναι και θα παραμείνει η πιο βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν ως στηρίγματα στις όποιες προκλήσεις βρεθούν στο δρόμο τους. Ακούστε με προσοχή τι έχουν να σας πουν και βρείτε τι φταίει. Αν τα πράγματα είναι δύσκολα καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Η κοινωνική μοναξιά στην εφηβεία appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα