Η ιστορία του Βρεταννικού, του ναυαγίου που συγκρίνεται με τον Τιτανικό

Το υπερωκεάνιο Βρεταννικός, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο βυθισμένο υπερωκεάνιο. «Κοιμάται» ακέραιο στα ανοιχτά της Κέας και είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου. Η ιστορία του, μεγάλη με τη μυστηριακή ομορφιά του κουφαριού του στο βυθό να παραμένει συναρπαστική.

Δεν πρόλαβε ποτέ να μπει στην ενεργό δράση. Με το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε βιαστικά σε πλωτό νοσοκομείο. Χρησιμοποιήθηκε με την ιδιότητα αυτή από το Βασιλικό Ναυτικό

στη Μεσόγειο για την εκκένωση χιλιάδων τραυματιών από τα πολεμικά μέτωπα της Τουρκίας (εκστρατεία Καλλίπολης),των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων το γιγαντιαίο υπερωκεάνιο ολοκλήρωσε με επιτυχία 5 αποστολές, μεταφέροντας περίπου 15.000 τραυματίες στην Αγγλία. Η βραχύβια ιστορία του έλειξε άδοξα όταν βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της νήσου Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Το 2010 γυρίστηκε ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής με τίτλο «Βρεταννικός: Ένα Iστορικό Nαυάγιο» που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Κυριακή, 15 Μαΐου στις 23:40. Μια προβολή από το ΟΤΕ HISTORY, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα