Η εβδομάδα σε 7 πολιτιστικά δρωμένα

17:54 2/4/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Τα θεάματα & οι χώροι που αξίζει να βρεθείτε.

1 ΑΠΟ 8 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Ως τα τρίμματα του αδάμαντος - Ο Εξηνταβελόνης»

Ο «Φιλάργυρος του Μολιέρου, εις την λαλουμένην ημών γλώσσαν» εκδίδεται ανώνυμα το 1816 στη Βιέννη, από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων, λόγιο, ιερωμένο και δάσκαλο τότε στην Σμύρνη. Εκεί μεταφέρεται και η υπόθεση έργου, προσαρμόζοντας στα ήθη της προεπαναστατικής Ελλάδας όλη τη δράση.

Ο «Φιλάργυρος» εδώ δεν είναι μόνο ένας τσιγκούνης, που προκαλεί το γέλιο με τις εμμονές του, αλλά και ένας καταπιεστικός πατέρας, ένας δυνάστης σε οικογενειακή και κοινωνική κλίμακα.

Είναι επιπλέον ένας αναξιοπρεπής, λάγνος και κοινωνικά ανυπόφορος εκμεταλλευτής, εχθρός της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του διαφωτισμού και κάθε έννοιας ελευθερίας.

Πρόκειται για την εκπαιδευτική δράση του θεάτρου ΒΕΤΟΝ 7 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεατρικές Συνθέσεις 2014-2015, που αφορά εκτός από ενήλικους θεατές και μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων.

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή

Ηθοποιοί: Κατερίνα Γραμματικάκη, Πάνος Κορδαλής, Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιώργος Ρουστέμης, Κωνσταντίνος Τζουάνας

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Τίποτα δεν τελειώνει κύριε Κόλλινς

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλ Πατσίνο υποδύεται τον Ντάνι Κόλινς, έναν βετεράνο σταρ της ροκ στη δεκαετία του ’70, ο οποίος παρότι βρίσκεται στην παρακμή της καριέρας του και σε μεγάλη ηλικία, συνεχίζει να δίνει συναυλίες και να γεμίζει τα στάδια έχοντας στο πλάι του μία πανέμορφη γυναίκα. Στα 64α γενέθλιά του ανακαλύπτει ένα γράμμα από το είδωλό του, τον θρυλικό Τζον Λένον, προς τον ίδιο όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, το οποίο δεν έλαβε ποτέ.

Παίζουν ακόμη: Ανέτ Μπένινγκ, Κρίστοφερ Πλάμερ και Τζένιφερ Γκάρνερ. (Odeon)

Δείτε περισσότερα Galleries Εθνικό Θέατρο: Ο Λάκκος της Αμαρτίας

Το ανατρεπτικό έργο «Ο Λάκκος της Αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο «Χώρα», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Η διεισδυτική και οξυδερκής ματιά του Γιώργου Μανιώτη στρέφεται στην παρατήρηση μιας ομάδας τραβεστί που αναζητούν την ελευθερία τους ριγμένες σε έναν «λάκκο» πίσω από τις καθωσπρέπει γειτονιές της Αθήνας. Το έργο γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σηκώνει τον καθρέπτη μπροστά σε μια κατηγορία ανθρώπων που η κοινωνία αποφάσισε να κρύψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ακροβατώντας στα όρια της κοινωνικής ανοχής, εξόριστες από τον κόσμο του «κανονικού» και του επιτρεπτού, οι τραβεστί που ζουν στον τεράστιο χωμάτινο λάκκο που θυμίζει εγκαταλελειμμένο ορυχείο, αφηγούνται τις ιστορίες που τις οδήγησαν στην «αμαρτωλή» και επικίνδυνη ζωή τους, στο περιθώριο.

Οι περίοικοι και εκκλησιαστικές αρχές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο «ιερός» αγώνας τους καλύπτεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκαλώντας την επέμβαση της πολιτικής εξουσίας, που θέλει να θέσει τους δικούς της κανόνες.

Θα καταφέρει τελικά το σύστημα να τις αφομοιώσει και να τις οδηγήσει στο δρόμο του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας;

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Γιάννης Βογιατζής, Ανδρέας Βούλγαρης, Γιώργος Γιαννακάκος, Όλγα Γκάτζιου, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Γιάννης Δεγαΐτης, Βασίλης Ευταξόπουλος, Γεωργία Καλλέργη, Φαίδων Καστρής, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Μαρίνα Μυρτάλη, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Κρις Ραντάνοφ, Βασίλης Ρίσβας, Λευτέρης Σκανδάλης, Χρήστος Σπανός, Νίκος Τουρνάκης, Σόλων Τσούνης, Ηρακλής Κωστάκης, Αλέξανδρος Χούντας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210.8611200, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και το www.n-t.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Δεσποινίς Τζούλια

Η Λιβ Ουλμαν σκηνοθετεί τους Τζέσικα Τσαστέιν, Κόλιν Φάρελ και Σαμάνθα Μόρτον στην -βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ- ταινία Δεσποινίς Τζούλια.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ στην Ιρλανδία του 1880. Σε μια ατμόσφαιρα αχαλίνωτου γλεντιού και χαλαρών κοινωνικών περιορισμών, η Δεσποινίς Τζούλια και ο Τζον, υπηρέτης του πατέρα της χορεύουν και πίνουν, γοητεύουν και χειραγωγούν ο ένας τον άλλο. Εκείνη γεμάτη υπεροψία, εκείνος αγενής, τους ενώνει η ίδια απέχθεια όσο και έλξη. Η οικειότητα τους οδηγεί σε απελπισμένα σχέδια και το όραμα μιας κοινής ζωής. Αβέβαιοι για το αν θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ελπίδα ή όχι, οι δύο ήρωες καταφεύγουν σε μια τελική πράξη που θυμίζει Ελληνική τραγωδία.

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Δεσποινίς Τζούλια

Η υποψήφια για δύο Όσκαρ ηθοποιός Λιβ Ούλμαν έχει σκηνοθετήσει αναρίθμητα θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατο το «Λεωφορείο ο Πόθος» στο οποίο πρωταγωνίστησε η Κέιτ Μπλάνσετ.

(Seven Films)

Δείτε περισσότερα Galleries Cinema: Annie

Το κλασικό μιούζικαλ για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη

Το διαχρονικό μιούζικαλ του Broadway μεταφέρεται για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη (μετά την ταινία του Τζον Χιούστον το 1982) σε μια πιο σύγχρονη και εντυπωσιακή υπερπαραγωγή.

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Κουβενζάνε Γουάλις που ξεχώρισε ως η μικρότερη υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στα “Μυθικά Πλάσματα του Νότου” (2012), ενώ ακόμη πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέιμι Φοξ (Django, Ο Τιμωρός), η Κάμερον Ντίαζ (The Holiday) και η Ρόουζ Μπάιρν.

Το Annie, σε σκηνοθεσία του Γουίλ Γκλακ (Όχι Μόνο Φίλοι) είναι μια συγκινητική και αστεία ιστορία για όλη την οικογένεια, με πρωταγωνίστρια ένα θαρραλέο κορίτσι που ζει με άλλα κορίτσια στο σπίτι της αυταρχικής ανάδοχης μητέρας της Μις Χάνιγκαν (Κάμερον Ντίαζ). Όλα αλλάζουν όταν συναντήσει τον ψυχρό δισεκατομμυριούχο Γουίλ Στακς (Τζέιμι Φοξ). Η νέα Annie είναι μία σύγχρονη εκδοχή του κλασικού μιούζικαλ που αντί να διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, διαδραματίζεται στο σήμερα. Feelgood

Δείτε περισσότερα Galleries Μουσική &θέατρο: Μελίνα Darling

Το Γυάλινο Μουσικό θέατρο παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συνάντηση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη.

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό της, η πεισματάρα Ελληνίδα βρίσκεται πάντα κοντά μας. «Γιατί πεθαίνεις πραγματικά, όταν σε έχουν ξεχάσει» όπως έλεγε. Στην σκηνή υπάρχουν μουσικά όργανα και κάποια χρηστικά αντικείμενα και έπιπλα. Μια ηθοποιός (Μπέσσυ Μάλφα) και δύο τραγουδίστριες (Δέσποινα Ολυμπίου, Κρινιώ Νικολάου) αναλαμβάνουν την εξιστόρηση της ζωής της και την ερμηνεία των τραγουδιών της.

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Νίκος Μουρατίδης.

Συγγρού 143, Aθήνα, τηλ. 210 9315600, www.gialino.gr

Δείτε περισσότερα Galleries Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φως και γεύσεις από Κυκλάδες φέρνει στην καρδιά της Αθήνας το νέο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ένα σημείο συνάντησης του πολιτισμού με τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης, που συνδυάζει τις λιτές κυκλαδικές γραμμές με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις.

Για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός του νέου Cycladic Café έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου.

Το menu επιμελείται η Begnis Catering: Γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά.

Στα ζεστά πιάτα οι εναλλακτικές μας συμπληρώνονται καθημερινά από πιάτα ημέρας. Το πιάτο-«υπογραφή» του Cycladic Café είναι το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα, με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα. T: 210 7228321-3

www.cycladic.gr

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: Ατζέντα της εβδομάδα, διασκέδαση, έξοδος, θέατρο, πολιτιστικές προτάσεις, σινεμά, ψυχαγωγία

Keywords
δρωμενα, εβδομαδα, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, ημών, ελλαδα, δραση, cinema, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, σταρ, ροκ, odeon, θεατρο, αθηνα, ηρακλης, εθνικο, χωρα, τηλ, τζουλια, films, φοξ, django, νέα, φως, catering, σαλατα, tags, τζουλια αλεξανδρατου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, εκλογες 2012, τζουλια αλεξανδρατου 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εξτρα, κοινωνια, βοτανα, γυναικα, εθνικο θεατρο, εξοδος, επιπλα, ηθοποιος, ιρλανδια, κυκλαδες, μουσικη, πλαισιο, σινεμα, σμυρνη, σταρ, τραγουδια, cinema, ελαιολαδο, αξιζει, αλεξανδρα, αρωματα, αστεια, ατζεντα, ατμοσφαιρα, βιεννη, βογιατζης, βραδυ, βρισκεται, γελιο, γεωργια, γραμμα, γυαλινο μουσικο θεατρο, δαδακαριδης, δεσποινις, δειτε, εγινε, ηθη, ελευθερια, ελξη, ελπιδα, εμμονες, εργα, εχθρος, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ημών, υποθεση, ηρωες, θεατρο χωρα, θυμιζει, κειτ, κειτ μπλανσετ, κυψελη, κυριε, κλιμακα, λαχανικα, λεμονι, ματια, μιουζικαλ, μουσικα οργανα, μουσείο κυκλαδικής τέχνης, μαρια, νινης, παντα, οθονη, οικογενεια, ολγα, ορια, οραμα, πηγη, πιατα, πλιγουρι, πρωινο, ρισβας, ροκ, ροουζ, ρολο, σκηνοθεσια, σολων, σπιτι, σχεδια, τηλ, φαιδων, φοξ, φορα, χρηστος, ψητο, κωνσταντινος, αγωνας, catering, class, εθνικο, γευσεις, γυαλινο, χωρα, καρδια, μπροστα, οργανα, σκηνη, single, σχαρα, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα