Γνωρίζατε ότι η ανάμνηση της καρδιακής προσβολής αποθηκεύεται στα γονίδια μας;

Τι θα συνέβαινε αν μια απλή εξέταση αίματος μπορούσε να αποκαλύψει με βεβαιότητα τη γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη μιας σοβαρής κληρονομικής μορφής καρδιοπάθειας; Θα κάνατε το τεστ; Τι θα συνέβαινε αν μια δοκιμή μπορούσε να σας αποκαλύψει ότι έχετε 50% αυξημένο κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή κάποια μέρα; Θα άξιζε τον κόπο να το μάθετε; Τόσο η κληρονομική όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για τον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων και μεταλλάξεων που παίζουν ρόλο στη διάγνωση, την πρόγνωση

και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι λοιπόν, μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα έδειξε ότι η «ανάμνηση» μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να αποθηκευτεί στα γονίδια μέσω επιγενετικών αλλαγών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Molecular Genetics.

Είναι γνωστό σε όλους ότι με τη γέννηση μας έχουμε κληρονομήσει τα γονίδια από τους γονείς μας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας συμβαίνουν χημικές τροποποιήσεις του DNA που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια μας, οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διάφορων ασθενειών. Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις επιγενετικές αλλαγές σε άτομα που είχαν μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανάμνηση της μπορεί να αποθηκευτεί στα γονίδια. Ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο συμπέρασμα αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας ή αν απλά υπάρχουν ως μνήμη της του γονιδίου που σχετίζεται με την καρδιακή προσβολή.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον η γονιδιωματική θα μπορέσει κάλλιστα να συμβάλει στην αύξηση των γνώσεων για τη σημασία των επιγενετικών στην κλινική εικόνα της καρδιακής προσβολής και να οδηγήσει σε θεραπείες και σε καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα