Έφηβοι και κάπνισμα

Πώς μπορείτε να προλάβετε το παιδί σας από το να πει «ναι» στο κάπνισμα:

Το κάπνισμα δεν είναι πλέον cool, όπως cool δεν είναι το γεγονός πως 1 στους 5 μαθητές στη χώρα μας καπνίζει. Το κάπνισμα έχει εισβάλλει στις ζωές των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων γι’ αυτό και πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Το άγχος, η πίεση από το σχολείο και από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η παρότρυνση των φίλων, οδηγεί τους εφήβους στο κάπνισμα. Ακόμα και να μην τους αρέσει στην αρχή, αργότερα τους γίνεται συνήθεια και πλέον είναι κανονικοί χρήστες.

Πώς θα το καταλάβετε: Αν τα ρούχα τους μυρίζουν

έντονα τσιγάρο, ακόμα και αν σας πει πως δεν κάπνιζε εκείνο αλλά οι φίλοι, εσείς ελέγξτε το και τις επόμενες ημέρες. Συνήθως τα χέρια των καπνιστών είναι αυτά που μυρίζουν περισσότερο.

Τι να κάνετε: Κανονικά, πρέπει να ξεκινάτε από την πολύ μικρή ηλικία των παιδιών να τονίζετε πόσο κακή συνήθεια είναι το κάπνισμα. Στην ηλικία που αρχίσουν και καταλαβαίνουν, 5-10 χρονών αναφέρετε παραδείγματα ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει εξαιτίας του καπνίσματος. Όταν φτάσουν στην εφηβεία, μην είστε απόλυτοι (πολύ συχνά οι έφηβοι αντιδρούν αντίθετα στις γνώμες των γωνιών από αντίδραση και μόνο). Συζητήστε το, πείτε τη γνώμη σας, αν και εσείς καπνίζετε παραδεχτείτε το λάθος σας και ρωτήστε τον ανοιχτά εάν έχει δοκιμάσει ποτέ.

The post Έφηβοι και κάπνισμα appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα