Αχαρνής του Αριστοφάνη από τον Γ. Κακλέα στην Επίδαυρο

Μετά την περσινή του επιτυχία στους Βατράχους, ο Γιάννης Κακλέας επανακάμπτει με την πέμπτη σκηνοθετική του απόπειρα στην αριστοφανική κωμωδία, ανεβάζοντας φέτος τους Αχαρνής (την παλαιότερη σωζόμενη κωμωδία). Το πιο «επιθετικό» ειρηνόφιλο έργο του Αριστοφάνη, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι αυτό που αποφεύγει τον διάλογο με την επικαιρότητα.

Τη χρονιά που παίζονται οι Αχαρνής, ο Πελοποννησιακός πόλεμος, που άρχισε το 431 π.Χ., συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα για ειρήνευση. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Αθηναίοι της υπαίθρου έχουν

εγκαταλείψει τις εστίες τους και ζουν μέσα στα τείχη, όπου τα προβλήματα δεν είναι λίγα, ενώ η αττική ύπαιθρος έχει παραδοθεί στο έλεος των Πελοποννησίων, που σχεδόν κάθε χρόνο εισβάλλουν στην Αττική και καταστρέφουν τα πάντα.

Μέσα σ᾽ αυτό το πλαίσιο διαδραματίζεται το έργο. Ένας αγρότης από τις Αχαρνές, ο Δικαιόπολις, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ειρήνη με τις ενέργειες της εκκλησίας του δήμου, θέτει σε εφαρμογή το επαναστατικό του σχέδιο: προχωρεί στη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού ειρήνης με τους Σπαρτιάτες σε μια Αθήνα-καμένη γη. Έτσι, μπορεί, επιτέλους, να ξαναγιορτάσει με την οικογένειά του τα κατ᾽ αγρούς Διονύσια και να χαρεί πράγματα που του στέρησε ο πόλεμος.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 14 και 15 Αυγούστου το έργο θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο της Αργολίδας.

Παίζουν: Χαραλαμπόπουλος Βασίλης, Χατζηπαναγιώτης Χρήστος, Σερβετάλης Άρης, Μουρατίδης Φάνης, Καλφαγιάννης Λεωνίδας, Πατσίκας Σωκράτης, Κτεναβός Λάμπρος , Μπίρκος Θάνος, Κοψιδάς Γιώργος, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου,Φουσέκης Αλέξης, Χαρίσκος Αχιλλέας, Ζερβόπουλος Θανάσης

Keywords
Τυχαία Θέματα